Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος
Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής
αντιπροσωπείας του κόμματος αποτελούμενης
από τους Δ.Παπαδημούλη και Δ.Στρατούλη
συναντήθηκε με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του
ΣΥΝ, έκανε δηλώσεις:
Το ασφαλιστικό είναι το μείζον θέμα, το οριακό πρόβλημα που κρίνει τον πραγματικό χαρακτήρα κάθε κυβερνητικής πολιτικής, το ουσιαστικό περιεχόμενο της κοινωνικής δημοκρατίας. Από τη μια μεριά είναι οι φιλελεύθερες αντιλήψεις που θέλουν συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Από την άλλη πλευρά είναι οι θέσεις αυτές που αξιώνουν την οικονομία της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προστασίας, της ισόρροπης ανάπτυξης και της ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων με υγιή ανταγωνισμό και διαφάνεια.
Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να επιλέξει σε ποιο μέρος είναι. Είναι από την πλευρά εκείνων που θέλουν συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ή είναι από την πλευρά εκείνων, των εργαζομένων, των κοινωνικών, πνευματικών και πολιτικών δυνάμεων, που αξιώνουν διευρυμένη κοινωνική δημοκρατία.
Το ασφαλιστικό, η Κοινωνική Ασφάλιση χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση, δεν χρειάζεται ιδιωτικοποίηση. Κλειδί για τη δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση είναι η εξασφάλιση της υποχρεωτικής χρηματοδότησης του κράτους κατά τα 3/9 στο σύνολο των ασφαλιστικών δαπανών για όλους τους ασφαλισμένους.
Οι λογικές που αντιμετωπίζουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων ως κυβερνητική περιουσία και τα διαθέτουν στην αγορά για τις ανάγκες της αγοράς, δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική πολιτική που επιβάλλει την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων και τον σεβασμό των θυσιών και της περιουσίας των εργαζομένων. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι περιουσία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Δεν είναι περιουσία των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αλλο Κοινωνική Ασφάλιση και άλλο ιδιωτική ασφάλιση. Η ιδιωτική ασφάλιση έχει ατομικό, προαιρετικό, συμπληρωματικό χαρακτήρα. Η κοινωνική ασφάλιση είναι κοινωνική ευθύνη του κράτους. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, σκέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εύλογα προκάλεσαν την ανησυχία των ασφαλισμένων και την αντίδραση της ΓΣΕΕ αλλά και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων. Κλειδί για την ουσιαστική, τη δίκαιη, τη βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού συστήματος είναι να συνδεθεί και με μια ουσιαστική και γνήσια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία ακόμα καθυστερεί στην Ελλάδα του 2002. Η κυβέρνηση ακολούθησε μια τακτική παρατεταμένης εκκρεμότητας γύρω από αυτό το θέμα. Σήμερα υπάρχει η είδηση ότι απευθύνει πρόταση διαλόγου προς τη ΓΣΕΕ. Ελπίζω η κυβέρνηση να έχει καταλάβει, να έχει μελετήσει, να έχει μάθει από τη μεγάλη κινητοποίηση του περασμένου χρόνου, για το ασφαλιστικό, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Για μας διάλογος σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση, αμέσως ή εμμέσως, δεν θα επανέλθει στο πακέτο των αρχικών μέτρων, στη φιλοσοφία και τη λογική εκείνων των μέτρων που προκάλεσαν την καθολική αντίδραση.
Ο ΣΥΝ θέλει να συζητήσει αυτό το θέμα σε κάθε πορεία της εξέλιξής του με τους φορείς των εργαζομένων, με τη ΓΣΕΕ, με τις άλλες ομοσπονδίες και τα σωματεία. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και εκτιμάμε ότι οι προτάσεις που έχουν γίνει, οι μελέτες που έχουν κατατεθεί, τα σχέδια που έχουν κατατεθεί από πλευράς των εργαζομένων έχουν τεκμηρίωση και θεμελίωση, έχουν ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος και κανείς δεν μπορεί να τις παρακάμψει, κανείς δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό θέμα κρίνει την ουσία της κοινωνικής δημοκρατίας στην Ελλάδα του 2002.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου