Συμφώνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος με απόφαση της, απαγόρευσε την οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη (βασικού μετόχου της Proton Bank) και άλλων επτά -τέως- εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.
Αφορμή για την ενέργεια αυτή, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, αποτελεί η υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ από την τράπεζα με την μέθοδο δανείων της Proton Bank προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικού προσώπου άμεσα συνδεδεμένου με τον επιχειρηματία και βασικό τους μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Οι λογαριασμοί αυτός αποτελούσαν την αφετηρία για τη διακίνηση των κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήδη από τον Μάρτιο του 2010 στην Τράπεζα της Ελλάδος ( ΤτΕ) είχαν φτάσει δυο στοιχεία που έχρηζαν περαιτέρω διευκρινίσεων για τις ακριβείς πηγές προέλευσης των χρηματικών μέσων με τα οποία ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της.
Παρά ταύτα, αυτό δεν εμπόδισε το ελληνικό Δημόσιο -σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα- την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, να ενισχύσει στις 14-7-2011 την Proton Bank με 100 εκατ. ευρώ με εντολή του Υπ. Οικονομικών, για λόγους διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σημειωτέο ότι, σύμφωνα με ντοκουμέντα που δημοσιεύονται στο τύπο, για την διενέργεια της έκτακτης τοποθέτησης των 100 εκατ. ευρώ στην Proton Bank υπήρξαν αρνητικές γνωμοδοτήσεις δύο υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
• Ποια η εξέλιξη της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής για την Proton BanK;
• Πότε διαπιστώθηκε από την ΤτΕ ότι υπάρχουν στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων για τον τρόπο που ο κ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank;
• Υπάρχει καθυστέρηση και πλημμέλημα στην διενέργεια των σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές; Αν ναι υπάρχουν ευθύνες και σε ποιο επίπεδο; Πότε και ποιοι πρόεβησαν για λογαριασμό της Ττε σε πλημμελή έλεγχο της εν λόγω αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της συγκριμένης Τράπεζας από τον κ. Λαυρεντιάδη; Ήταν ενήμερή η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών; Αν ναι πότε ενημερώθηκε και πως αντέδρασε; Αν όχι γιατί;
• Γιατί, παραταύτα, το ελληνικό Δημόσιο προέβη στις 14-7-2011 στην έκτακτη τοποθέτηση των 100 εκατ. ευρώ στην Proton Bank, εφόσον υπήρχαν ενδείξεις αφερεγγυότητας της συγκεκριμένης τράπεζας;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης