Η 8 Μαρτίου, ημερομηνία ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη της εφαρμογής των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μία εποχή όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Στον χρόνο που πέρασε οι ανισότητες στον κόσμο βάθυναν και οι αντιθέσεις περιπλέχθηκαν περισσότερο, ως συνέπεια του τρομοκρατικού πλήγματος και της "αντι-τρομοκρατικής" εκστρατείας του πολέμου στο Αφγανιστάν, πολέμου που υποκριτικά χρησιμοποίησε τη θέση των γυναικών υπό τους Ταλιμπάν για τη νομιμοποίηση του.
Δύσκολα, πράγματι, χωράει η ισότητα όταν το ψυχροπολεμικό κλίμα και η ψυχολογία πολέμου δηλητηριάζουν τις διεθνείς σχέσεις, όταν ενισχύεται ο μονοπολισμός, όταν απειλούνται οι βάσεις του νομικού πολιτισμού και του δικαιϊκού συστήματος με την εισαγωγή έκτακτης "αντι-τρομοκρατικής" νομοθεσίας και έκτακτων δικαστηρίων.
Όταν κερδίζει έδαφος ο φανατισμός και ο φονταμενταλισμός, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, τότε ανθεί και ο σεξισμός...
Πράγματι, οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Η φτώχεια-ιδιαίτερα των γυναικών- διευρύνεται, τα μεταναστευτικά ρεύματα διογκώνονται, τα εγκληματικά δίκτυα της εμπορίας γυναικών επεκτείνονται και η βία λόγω φύλου δεν υποχωρεί.
Είναι πια φανερή η σύγκρουση μεταξύ διακηρυκτικής νομικής ισοτιμίας και ουσιαστικής ισότητας.
Στη χώρα μας η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση τομέων της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, οι απολύσεις και η υψηλή ανεργία, η ανεπάρκεια των υποδομών φύλαξης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ο μαρασμός των υπηρεσιών πρόνοιας, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας. Περιορίζεται έτσι και η εμβέλεια των θετικών δράσεων για την ουσιαστική ισότητα, που έχουν περιβληθεί το μανδύα του νόμου (Συνταγματική ρήτρα, νόμος του ΥΠΕΣΔΔΑ για την ποσοστιαία συμμετοχή γυναικών στους εκλογικούς συνδυασμούς των ΟΤΑ).
Στις μέρες μας οι γυναίκες καλούνται να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και παιδείας, το δικαίωμα ίσης πρόσβασης στην εργασία.
Να αγωνισθούν κατά της διαπλοκής, για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το δημόσιο έλεγχο των θεσμών.
Για την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών-ανδρών στα κέντρα των πολιτικών αποφάσεων, στόχος που γίνεται εξαιρετικά επίκαιρος φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών στην Ελλάδα.
Οργάνωση και αγώνας, συμμαχία με τα νέα και παλιά κοινωνικά κινήματα, διεθνής συντονισμός, είναι ο δρόμος για την παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας, όπως έδειξε το Πόρτο Αλέγκρε-2
Αυτή τη δέσμευση ανανεώνουμε στις 8 του Μάρτη του 2002!
To Γραφείο Τύπου