Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Προμηθειών της Βουλής και της Ειδικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση των υποβρυχίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με τη δίωξη που άσκησε η Βουλή κατά του πρώην υπουργού Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλου:
«Με τη διαπίστωση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να διωχθεί για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, επειδή αυτό έχει παραγραφεί, ολοκληρώθηκε η συγκάλυψη του σκανδάλου της αγοράς των υποβρυχίων τύπου 214 και της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ίσως διωχθεί για τη νομιμοποίηση ενός σχετικά μικρού ποσού από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν το Δημόσιο μένουν στο απυρόβλητο.
Για να γίνει αυτό, αξιοποιήθηκε ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, διαχωρίστηκαν οι ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου από τις ευθύνες των άλλων κυβερνητικών στελεχών και η αμαρτωλή παραγγελία των υποβρυχίων από την εκχώρηση, ουσιαστικά, των ναυπηγείων στη γερμανική εταιρεία HDW. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας εμπόδισε την εξέταση των ευθυνών άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ και άλλων πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων, και επέτρεψε μόνο μια περιορισμένη και σχετικά ανώδυνη διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Η διερεύνηση αυτή, ασφυκτικά περιορισμένη χρονικά, περιορισμένη και κατατμημένη ως προς το αντικείμενο, έμεινε ημιτελής με μια απόδοση πολιτικών ευθυνών τόσο υποκριτικά διατυπωμένη, ώστε να αναδεικνύονται κυρίως οι ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων και όχι των πολιτικών προσώπων.
Η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διακήρυξη για πλήρη διερεύνηση των σκανδάλων ήταν υποκριτική και ότι με συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ οι υποθέσεις αυτές θα συγκαλύπτονταν, επαληθεύτηκε και στην περίπτωση των υποβρυχίων.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι από την κατάληξη της διερεύνησης αυτών των υποθέσεων η ελληνική κοινωνία δεν παίρνει καμία εγγύηση ότι το καθεστώς που γεννά σκάνδαλα δεν θα αναπαραχθεί. Αντίθετα το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προδικάζει με βεβαιότητα την ενίσχυση αυτού του καθεστώτος».
To Γραφείο Τύπου