Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/08/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη με θέμα: Παράνομο νεκροταφείο στην Α ζώνη προστασίας του Υμηττού

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ήρθαν στην δημοσιότητα με βάση τα όποια ο Δήμαρχος Γλυφάδας με δημοτικούς συμβούλους, σε προφανή συνεννόηση με την τοπική μητρόπολη, την Παρασκευή 11/8/11 προχώρησε αιφνιδιαστικά, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας σε περίφραξη αναδασωτέας έκτασης στον  Υμηττό για δημιουργία νεκροταφείου. Σημειώνεται ότι η παραπάνω μεθόδευση έγινε  χωρίς μελέτη, δημόσια συζήτηση ή απόφαση οργάνου της αυτοδιοίκησης.

Με σκαπτικά μηχανήματα, και φορτηγά, συρματόπλεξε δημόσια αναδασωτέα δασική γη ,στην Α ζώνη προστασίας του Υμηττού, έσκαψε τάφους και ενταφίασε 8 σορούς νεκρών.  Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε προκάτ εκκλησία. Χρησιμοποίησε ως δικαιολογία το πολύ σοβαρό θέμα του υπερκορεσμού του νεκροταφείου της Γλυφάδας.

Διαχρονικά οι περισσότερες καταπατήσεις ξεκινούν με κοινωφελείς χρήσεις και ακολουθεί η αυθαίρετη δόμηση. Ο Υμηττός παρότι είναι ένα φυσικό μνημείο, ένας δημόσιος δασικός χώρος που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες προστασίας Natura,  από την Α και Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού, με πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους και σπάνια είδη ζώων και φυτών, με μεγάλο αριθμό καταπληκτικών σπηλαίων, ένας από τους τελευταίους ίσως χώρους ανάσας ζωής για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, μέρα με τη μέρα καταστρέφεται. Οι πυρκαγιές του  Ιουνίου του 2009 κατέστρεψαν 7 χιλιάδες στρέμματα δάσους και δημιούργησαν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των γύρω περιοχών τους καλοκαιρινούς μήνες και το χειμώνα λόγω των  πλημμυρών.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς η Πολιτεία να προχωρήσει σε άμεση αναδάσωση του καμένου δάσους. Πάραυτα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί δύο και πλέον χρόνια μετά. Η περιοχή δεν μπορεί να μετατραπεί σε νεκροταφείο γιατί, εκτός του ότι έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009, προστατεύεται με απόφαση του ΣτΕ που έχει εκδοθεί το 1998.

Με δεδομένο ότι το φαινόμενο του υπερκορεσμού των νεκροταφείων είναι γενικευμένο στο λεκανοπέδιο της Αττικής το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και συντεταγμένα.

Μερική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η καύση των νεκρών για όσους το επιθυμούν. Σχετικά με την καύση των νεκρών έχουν ολοκληρωθεί από τα μέσα του 2010 οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά δεν έχει δημιουργηθεί αποτεφρωτήρας παρά το γεγονός ότι δήμοι σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ερωτώνται οι   κ.κ Υπουργοί:

•    Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε αυτή η απαράδεκτη, μονομερής και αυθαίρετη ενέργεια να αντιμετωπίσει τις νομικές και διοικητικές συνέπειες του νόμου;

•    Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναδάσωσης της περιοχής ώστε να τερματιστούν οι φιλοδοξίες των επίδοξων αυθαιρετούντων;

•    Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερκορεσμού των νεκροταφείων στην Αττική;

•    Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία αποτεφρωτήρα νεκρών παρόλο που έχει ρυθμιστεί το νομοθετικό σκέλος της διαδικασίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης