• «Η Συμφωνία Ελλάδος και Φιλανδίας για τις εγγυήσεις δανεισμού αποδεικνύουν περίτρανα αυτό το οποίο με όλη τη δύναμη της φωνής μας λέμε εδώ και μήνες: η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται. Η Ελληνική κυβέρνηση υποτάσσεται σε πολιτικές και προτάσεις επικίνδυνες για τους Έλληνες εργαζόμενους και τους ευρωπαίους πολίτες».
• «Στην επιστολή τους προς τον βαν Ρομπέι οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι εμμένουν στην άρνηση του ευρωομολόγου, όμως αν συνεχιστεί η ίδια στρατηγική από την ευρωπαϊκή ηγεσία, όπως επισημαίνει το σύνολο του διεθνούς Τύπου, η ευρωζώνη μετρά μήνες. Ακόμη και ο Ζακ Ντελόρ, που δεν είναι μέλος του Δικτύου του ΣΥΡΙΖΑ για την εργατική πολιτική, επισημαίνει ότι η κ. Μέρκελ είναι στραμμένη αποκλειστικά προς τη γερμανική κοινή γνώμη, αδιαφορώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική».
• «Σήμερα η κρίση χρέους έχει μετατραπεί από τις πολιτικές των Μέρκελ, Σαρκοζί, Θαπατέρο, Παπανδρέου, σε κρίση ανάπτυξης που αφορά σε όλη την ευρωζώνη, σύμφωνα και με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Γιούροστατ. Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει ότι όταν περικόπτονται δημόσιες επενδύσεις, αυτές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις ιδιωτικές».
• «Οι αισιόδοξοι που περίμεναν μνεία στο ευρωομόλογο στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, αντιλαμβάνονται ότι είναι πλέον αργά: οι δύο ηγέτες, όπως παρατηρεί ο γερμανικός Τύπος, δεν έχασαν την ευκαιρία να χάσουν άλλη μια ευκαιρία! Από μόνο του το ευρωομόλογο, για το οποίο έχουμε αγωνιστεί και στη Βουλή και στην ευρωβουλή, δεν είναι πανάκεια, χρειάζεται συντεταγμένη αλλαγή πολιτικής, με αλλαγή ρόλου και αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαγραφή μέρους του χρέους, τη λειτουργία ενός άλλου Ταμείου, του Ταμείου Ανάπτυξης Αλληλεγγύης σε αντίθεση με το σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν είναι ο σωστός μηχανισμός γιατί έχει όρια, αφού τροφοδοτείται από τις πλούσιες χώρες του βορρά, οι οποίες με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν την ύφεση».
• «Άλλο ένα εξοργιστικό σημείο της επιστολής: η έκκληση που κάνει προς τον βαν Ρομπέι να αναλάβει πρόεδρος της ευρωζώνης. Όσο δεν υπάρχει διαδικασία πρόκλησης πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, όσο η ευρωβουλή συνεχίζει να μην έχει αυξημένες αρμοδιότητες, όσο δεν υπάρχει ευρωπαϊκό, εκλεγμένο νομοθετικό σώμα από ανακλητούς, δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτές οι προτάσεις, αυτά τα καμώματα».
• «Σήμερα είναι κρίσιμες οι προτάσεις της Αριστεράς σχετικά με την κρίση ανάπτυξης της ευρωζώνης, το ρόλο της ΕΚΤ, το ρόλο του ευρωομολόγου, το Ταμείο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης… Ωστόσο, τίποτε δεν θα αλλάξει χωρίς τα κοινωνικά κινήματα που βλέπουμε ευτυχώς να αναπτύσσονται στο νότο της ΕΕ, χωρίς τα αριστερά κόμματα να ενοποιήσουν τη δράση τους ενάντια σε όσα εξελίσσονται και οδηγούν στην εξαθλίωση της ζωής μας».
To Γραφείο Τύπου