Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/03/2002

Δήλωση του υπευθ. Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών "Bar" και "Big Brother"

Δήλωση του Ν.Βούτση,υπευθ. Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τηναπαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών "Bar"και "Big Brother"

Με αφορμή την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών "Bar" και "Big Brother" ο υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, Νίκος Βούτσης δήλωσε:

Από μηνών έχουμε δημόσια τοποθετηθεί, σχετικά με την ποιότητα και τις αρνητικές συνέπειες τόσο των λεγόμενων “reality shows”, όσο και των εκπομπών που ονομάζονται τηλεπαιχνίδια και αφορούν στον οικειοθελή εγκλεισμό ομάδων νέων και τη συμβίωσή τους υπό τη συνεχή παρακολούθηση και μετάδοση τηλεοπτικής κάμερας. Έχουμε ασκήσει συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη κριτική για τα αρνητικά πρότυπα, την αισθητική και τις κοινωνικές επιπτώσεις, που παράγονται ιδιαίτερα για τη νεολαία από τέτοιου είδους εκπομπές.

Έχουμε επισημάνει την ανάγκη συνειδητοποίησης, στην κοινωνία ευρύτερα και τους παράγοντες του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, της έκπτωσης αξιών που προκαλεί η σκληρή εμπορευματοποίηση και προβολή της "εικονικής ζωής". Όταν μάλιστα εξελίσσεται αυτή η υπόθεση σε συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού τηλεθέασης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κανάλια της χώρας και με εκπομπές που αναμεταδίδουν τις σχετικές εικόνες από το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων καναλιών.

Είναι φανερό ότι πέραν της συνειδητοποίησης του προβλήματος είναι επιτακτική ανάγκη ο έλεγχος και οι αναγκαίες ρυθμίσεις από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, τόσο για την επισήμανση των σχετικών προβλημάτων που ανακύπτουν, όσο και για την επιβολή κανόνων που θα αφορούν ενδεχομένως στη σήμανση και το ωράριο μετάδοσης των συγκεκριμένων εκπομπών. Μας βρίσκει αντίθετους οποιαδήποτε λογική εισαγγελικών παρεμβάσεων και προληπτικής ή άλλης απαγόρευσης μετάδοσης εκπομπών, γιατί ανοίγει ολισθηρό δρόμο απαγορεύσεων και σκιώδους λογοκρισίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου