- Νομίζω τα μαντάτα τα χθεσινοβραδινά ήταν δυσάρεστα. Δεν ξέρω αν ήταν και αναμενόμενα για σας….
Έχουμε πολύ καιρό να έχουμε ευχάριστα μαντάτα σ΄ αυτή τη χώρα. Αναφέρεστε φαντάζομαι στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που λέει αυτό που εμείς λέμε εδώ και πολύ καιρό. Βεβαίως, όταν το λέμε εμείς μας κατηγορούν ότι είμαστε μεμψίμοιροι, ότι κάνουμε αντιπολίτευση κι ότι τα πράγματα σχεδόν είναι ρόδινα. Δεν είναι καθόλου ρόδινα όμως. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
Τι είπε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής; Ότι ακόμα κι αν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο, ότι ακόμα κι αν ληφθούν νέα διορθωτικά μέτρα για να βγουν οι αριθμοί, η ύφεση διαρκώς θα είναι αρνητική, θα υπάρχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και είναι μεγάλη η σχιζοφρένεια αυτής της πολιτικής που ακολουθείται. Γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν αντιμετωπίζονται οι κρίσεις χρέους με λιτότητα. Η λιτότητα οδηγεί στον περιορισμό των εσόδων, δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και αν συνεχίσεις σ΄ αυτή τη λογική δεν έχει πάτο αυτό το βαρέλι. Διαρκώς θα παίρνεις νέα και νέα μέτρα και εξουθενώνεται η κοινωνία. Έχει γονατίσει πια ο κόσμος, η πραγματική ανεργία είναι πολύ πάνω από τα επίσημα νούμερα του 16-17%, έχουμε γυρίσει στη δεκαετία του ΄60 γιατί έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, τη δεκαετία του ΄60 έφυγαν ένα εκατομμύριο Έλληνες μετανάστες. Δεν έχουμε βέβαια τόσο μεγάλη εκροή ακόμα, αλλά έχουμε εκροή στους νέους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα για να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και αν θέλετε να δούμε και τα νούμερα, γιατί αυτά είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες, ξεκινήσαμε μ΄ αυτή την κρίση χρέους μ΄ ένα χρέος στο 110, 115% και ήδη είναι στο 160 με προοπτική να πάει στο 180% το 2012.
Αυτή η κόλαση που περιγράφουν είναι αριθμοί, είναι ακόμα μεγαλύτερη αν την δούμε στην πραγματική οικονομία, στα 120 χιλιάδες λουκέτα που αναμένονται. Χθες ήμουν με τη ΓΣΕΒΕΕ και τα συζητούσαμε, οι απολύσεις, η ανασφάλεια. Αυτή λοιπόν η κόλαση δεν επαναδιαπραγματεύεται. Ή θα ανατραπεί ή θα συνομολογήσουμε ότι είναι η απολύτως λάθος συνταγή και η συνταγή αυτή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεγαλύτερο κι από την κρίση του χρέους και θα αλλάξουμε στρατηγική ή θα συνεχίζουμε σε μία πορεία η οποία δεν θα έχει τέλος. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.
Θέλω να σας μιλήσω πολύ ειλικρινά. Δεν υπάρχει περιθώριο χρόνου. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί. Εμείς γι αυτό θα δουλέψουμε. Τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο, τέλος χρόνου. Πρέπει να είναι οι τελευταίες μέρες μιας κυβέρνησης που έχει αποδείξει ότι δεν έχει τουλάχιστον το πολιτικό και ηθικό σθένος να αντιδράσει σε σχιζοφρενικά μέτρα που οδηγούν την κοινωνία στην κόλαση. Άρα πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
- Είπατε δύο λέξεις. Το ένα είναι ανατροπή και το άλλο, δώσατε ένα νούμερο, 180% το χρέος. Πιστεύετε ότι μέσα σε μία νέα πολιτική πραγματικότητα, γιατί μιλάμε για ανατροπή, για εκλογές, το ίδιο λέει και το ΚΚΕ, το ίδιο λένε και άλλα κόμματα, θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε και ως δια μαγείας να φύγει αυτό το 180; Πρέπει να βρείτε κοινή πολιτική. Εσείς είστε διατεθειμένος να συνεργαστείτε με τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς; Δηλαδή τι θα πείτε στον πολίτη; Ότι ανατρέπετε αυτό το κακό και έρχεται κάτι άλλο για να μην έχουμε χρέη, να έχουμε τους μισθούς που είχαμε.. Πώς γίνεται; Πρέπει να απαντήσετε σ΄ αυτό;…
Νομίζω ότι δύο χρόνια σ΄ αυτό επιχειρούμε να απαντήσουμε, άλλοτε πειστικά, άλλοτε λιγότερο πειστικά.
- Κάθε φορά είναι και νέα κατάσταση….
Δεν διαφωνώ μαζί σας και ακριβώς αυτή τη νέα κατάσταση πρέπει να δούμε. Δεν είμαστε στην περίοδο της δεκαετίας του ΄90 ή της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα που άλλα ήταν τα διακυβεύματα. Σήμερα τα διακυβεύματα μας υπερβαίνουν όλους. Σήμερα αυτό στο οποίο έχουμε να απαντήσουμε πρωτίστως είναι αν θα διαλυθεί η χώρα, αν θα εκποιηθεί η χώρα, γιατί αυτό που προτείνουν η τρόικα και το αποδέχεται η κυβέρνηση ψηφίζοντας διαρκώς, με εκβιασμούς αλλά το αποδέχεται, είναι όχι μονάχα την εσωτερική υποτίμηση και φτωχοποίηση αλλά και το ξεπούλημα της χώρας. Δεν θα μείνει δημόσιος οργανισμός. Αντίστοιχη κατάσταση είχαμε να δούμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήρθαν οι κατακτητές, πήραν το χρυσό, πήραν την αγροτική παραγωγή, δεν έμεινε τίποτε στη χώρα και πεινούσε ο κόσμος..
Το δίλημμα λοιπόν που υπάρχει και το διακύβευμα είναι να θα συνεχιστεί αυτή η πορεία ή θα ανατραπεί. Όλα τα άλλα παραμερίζονται.
- Την τρόικα ξεχνάτε….
Προσέξτε. Είχε δύο σκέλη το ερώτημα. Το ένα σκέλος είχε να κάνει με το πώς θα υπάρξει ανατροπή και το δεύτερο τι προτείνετε.. Αυτό κατάλαβα. Ανατροπή μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια ευρύτατη συσπείρωση δυνάμεων που συμφωνούν στο ότι πρέπει να βγούμε απ΄ αυτή την πολιτική. Και θα έλεγα ότι μπροστά σ΄αυτό που είναι το μέγιστο αυτή τη στιγμή, όλα τα άλλα μπορούμε να τα παραμερίσουμε.
- Δηλαδή εσείς μπορείτε να συνεργαστείτε με όλα τα υπόλοιπα κόμματα και με τη Ν.Δ. και με τον ΛΑ.Ο.Σ. που λένε αυτό ακριβώς…
Η Ν.Δ., ο ΛΑ.Ο.Σ., τα άλλα μικρά κόμματα που προέκυψαν από τις διασπάσεις των μεγάλων, όπως φαίνεται, εθελοντικά κατατάσσονται στο μεγάλο νέο κόμμα, το κόμμα του μνημονίου, σ΄ αυτή την πλειοψηφία την κοινοβουλευτική γιατί στην κοινωνία είναι μειοψηφία, που θέλει να εφαρμόσει το μνημόνιο. Και ο κ. Σαμαράς σ΄ αυτή την πλειοψηφία εθελούσια μπήκε την προηγούμενη βδομάδα και υπάρχουν και πολλά σενάρια που μιλάνε για το ότι ετοιμάζουν ένα νέο συνασπισμό εξουσίας για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Και τρέμουν τις εκλογές. Δεν θέλει κανένα να πάει σε εκλογές..
- Βλέπετε εκλογές ή συγκυβέρνηση;….
Εμείς θα παλέψουμε με όλη μας τη δύναμη για να εκφραστεί ο λαός. Δεν μπορεί να συμβαίνουν τόσο κοσμογονικές αλλαγές, που αφορούν όλους μας, και αυτοί οι κύριοι να νομίζουν ότι με μία εντολή που πάρθηκε σε άλλες συνθήκες πριν από δύο χρόνια μπορούν να μας μείνουν στο σβέρκο για μια διετία ακόμα και δεν ξέρω για πόσο άλλο. Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Αυτό προτάσσει η δημοκρατία.
- Το δημοψήφισμα είναι λύση;…
Το δημοψήφισμα είναι μια προσπάθεια υπεκφυγής του κ. Παπανδρέου, ο οποίος θέλει να βάλει ερωτήματα στα οποία οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν. Και αν απαντήσουν όπως προτάσσει ο πρωθυπουργός θα έχει κερδίσει ο ίδιος, αν απαντήσουν απέναντι σ΄ αυτά που ρωτάει, θα έχουν χάσει τα ερωτήματα και όχι ο ίδιος. Είναι η γνωστή τακτική .. Υπάρχει μια μυθολογία για τους ληστές που διέφευγαν, η μυθολογία της καπνιστής ρέγκας. Έπαιρναν μια ρέγκα μαζί τους και την πήγαιναν σε άλλη κατεύθυνση, ώστε τα σκυλιά που τους ακολουθούν να μην ακολουθήσουν τους ληστές, αλλά να πάνε αλλού όπου ήταν οι μυρωδιές.
Το μεγάλο διακύβευμα σήμερα.. Βεβαίως το πολιτικό σύστημα έχει προβλήματα. Αλλά δεν μπορείς να παίρνεις όλα τα εκφυλιστικά φαινόμενα και αντί να θέλεις να λύσεις το πρόβλημα, να ασχολείσαι μόνο με τους θεσμούς. Τι λέει η κυβέρνηση σήμερα. Λέει ότι είναι αναποτελεσματικό το δημόσιο. Αντί να το κάνουν πιο αποτελεσματικό, κόβουμε τους δημόσιους υπαλλήλους. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει πρόβλημα το πολιτικό σύστημα και αντί να λύσουμε την παθογένεια και τις πελατειακές σχέσεις στο πολιτικό σύστημα, να μειώσουμε τους βουλευτές. Και φτάνουμε σ΄ έναν παραλογισμό. Επηρέασε και εσάς αυτός ο παραλογισμός. Υπάρχει πρόβλημα σπατάλης στην ΕΡΤ. Αντί να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία, κλείνουμε το πρώτο κανάλι, για να μπορούν ανενόχλητοι κάποιοι ανταγωνιστές της ιδιωτικής τηλεόρασης να έχουν νούμερα υψηλά και άρα να φέρνουν έσοδα από τις διαφημίσεις..
- Να διορθώσω κάτι.. Εδώ και δύο χρόνια δεν γίνεται σπατάλη στην ΕΡΤ. .. Έχει πλεόνασμα…
Εγώ υιοθετώντας την επιχειρηματολογία του διαβόλου, θα πω ότι ακόμα κι αν υπάρχει σπατάλη -γιατί υπήρξε σπατάλη και στη ΝΕΤ- την αντιμετωπίζεις εξορθολογίζοντας τις δαπάνες και κάνοντας ανταγωνιστική και δυνατή την ΕΡΤ ώστε να μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό. Όχι κλείνοντας ένα από τα δύο κανάλια.
Ο τρόπος με τον οποίον πάνε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα είναι καθαρά επικοινωνιακός. Δεν αντιμετωπίζουν την ουσία και είναι και μειωτικός. Υποτιμά την αντίληψη των πολιτών. Οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει κανείς μ΄ αυτόν τον τρόπο. Το πρόβλημα σήμερα είναι αυτή η πολιτική. Η κυβέρνηση λέει δεν υπάρχει άλλη. Εμείς λέμε υπάρχει άλλη. Ας κρίνουν οι πολίτες εν πάσει περιπτώσει.
- Έχετε καμία μαγική συνταγή πώς θα γίνει το δημόσιο πιο παραγωγικό;
Μαγική συνταγή δεν έχουμε. Αλλά δεν θα απολογηθούμε κιόλας για ένα δημόσιο πελατειακών σχέσεων που εξέθρεψαν τα δύο κόμματα εξουσίας και που σήμερα που ομνύουν ενάντια στις πελατειακές σχέσεις και στα ρουσφέτια, ετοιμάζουν κομματικό στρατό με τις κοινοτικές επιχορηγήσεις μέσα από τις ΜΚΟ και τους δήμους. 55 χιλιάδες ρουσφέτια των 600 ? βέβαια, της πλάκας. Έχετε καμιά αίσθηση ότι αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια έχουν αλλάξει προβιά; Οι ίδιοι είναι, τα ίδια θα συνεχίσουν. Απλά δεν μπορούν τώρα και έχουν ως ψωμοτύρι τις θεσμικές αλλαγές.
Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι, ωραία και τι θα κάνετε εσείς;
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για κάτι που το έχει κατανοήσει όλη η ελληνική κοινωνία, ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αδιέξοδος και καταστροφικός. Άλλωστε σε κρίση ειλικρίνειας το παραδέχονται ακόμα και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ότι σχιζοφρενικά μέτρα παίρνουμε. Το 23% στην εστίαση ήταν μια απίστευτη παραδοχή. Αφού είναι σχιζοφρενική, γιατί τα παίρνετε;
Ο άλλος δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα….
- Με το πιστόλι στον κρόταφο όμως…
Ούτως ή άλλως είμαστε.. Δεν θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, ανθηρός. Θα είναι δύσκολος. Αλλά θα είναι ένας δρόμος που θα έχει μια προοπτική στο τέλος αυτής της οδύνης.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης. Αυτό για μας, κατά την άποψή μου, είναι ένα ατού αν το αξιοποιήσεις. Αν δεν το αξιοποιήσεις και συνεχίσεις σ΄ αυτή τη λογική, δεν βλέπω το λόγο.
Η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της. Και μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διεκδικήσει…
- Όποια;…..
.. Όχι όποια.. θα πω… Να διεκδικήσει τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, τη ριζική διαγραφή του χρέους. Εκεί είναι το πρόβλημα…
- Ριζική διαγραφή….
Ριζική.. Με ένα ποσοστό ώστε το χρέος να γίνει διαχειρίσιμο και βιώσιμο και μετά να μπορείς και να δανείζεσαι αν θέλεις, να μπορείς να αντιμετωπίσεις και να έχεις και μια δυνατότητα να κάνεις επενδύσεις για ανάπτυξη για να βγεις από την κρίση. Το πρόβλημα είναι το χρέος. Δεν σε δανείζουν επειδή φοβούνται ότι θα χρεοκοπήσεις. Δεν σε δανείζουν επειδή έχεις ένα χρέος μη βιώσιμο της τάξης του 160-180%. Εάν αυτό δεν γίνει διαχείρισιμο, θα συνεχίζουν να μην σε δανείζουν και θα συνεχίζουν αυτοί που σε δανείζουν να διεκδικούν πολιτικές εξόντωσης. Δεν θα πάμε να αντιμετωπίσουμε το σύμπτωμα. Θα πάμε να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Η αιτία είναι το χρέος. Και πρέπει να λυθεί ριζικά όχι με ημίμετρα και βεβαίως όχι μέσα από ασπιρίνες που μας δίνουν, πανηγυρίζουν τα θαύματα δυο-τρεις μέρες και μετά είμαστε στην ίδια κατάσταση.
- Τα δικά σας χαρτιά της διαπραγμάτευσης ποια θα είναι;… Ποιος θα διαπραγματευθεί;.. Είναι τόσο ξεκάθαρη η θέση σας ότι η χώρα σας πρέπει να πάει σε εκλογές και για ποιους λόγους, το εξηγήσατε. Είναι και πάρα πολύ ξεκάθαρη η θέση σας στο πώς περιγράφετε την κατάσταση. Το μεγάλο ερώτημα στους πολίτες και σε μένα προσωπικά είναι ποιοι θα κυβερνήσουν, δηλαδή το τι θα βγάλει η κάλπη, ένα ζήτημα. Η ωριμότητα του πολιτικού συστήματος να συνεννοηθεί. Δύο. Σε ποιο μοντέλο ουσιαστικά θα πάει η χώρα .. Στην ανάπτυξη. στη διαπραγμάτευση.. στο αύριο..
Σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας υπάρχουν τομές. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο τομής σε παγκόσμια κλίμακα και στην Ελλάδα βεβαίως γιατί είμαστε στο μάτι αυτού του παγκόσμιου κυκλώνα. Τομή τι σημαίνει. Ότι δεν υπάρχει συνέχεια. Επειδή τα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης είχαμε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. στην εναλλαγή στην εξουσία, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και τώρα. Ποιος θα κυβερνήσει; Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι ήρθε η στιγμή ο λαός να έρθει στην εξουσία. Η δική του εντολή να μεταφραστεί σε συσχετισμούς τέτοιους που να επιτρέψουν σε πολιτικές δυνάμεις που θα πάρουν αυτή την εντολή να εφαρμόσουν μια άλλη πολιτική.
Κι εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση την οποία την πιστεύουμε και την επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Χρειάζεται ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, λέμε εμείς με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά μπορεί να μην είναι μόνο οι δυνάμεις της αριστεράς. Βλέπουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που αποδεσμεύονται από ένα κόμμα το οποίο υπηρέτησε από την ίδρυσή του και μετά τα σοσιαλιστικά ιδανικά και σήμερα δεν ξέρουμε σε ποια πτέρυγα της Βουλής πρέπει να κάθονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε να κάθονται δεξιά της Ν.Δ., αλλά μάλλον πρέπει να στριμωχτούν όλοι στη δεξιά πτέρυγα της Βουλής γιατί δεν ξέρω ποιος είναι δεξιότερος του αλλουνού. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έφερε αυτό το νομοσχέδιο το απίστευτο για την παιδεία, το οποίο δεν ήταν και εντολή της τρόικας που μας έλεγαν ότι δεν είναι ιδεολογία μας, αλλά παίρνουμε μέτρα έξω από την ιδεολογία μας γιατί μας αναγκάζουν. Αυτό δεν τους ανάγκασε κανένας να το φέρουν. Το νομοσχέδιο για την παιδεία ήταν ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχε την ιδεολογική ηγεμονία του κ. Καρατζαφέρη, της ακροδεξιάς, παραδίδει τα δημόσια πανεπιστήμια στις δυνάμεις της αγοράς και καταργεί τη δημοκρατία στο δημόσιο πανεπιστήμιο, που με αγώνες δημιουργήθηκε.
- Μην αλλάξουμε θέμα.. Εσείς έχετε πει ότι θα συνεργαστείτε με την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ που πάει προς τα αριστερά και με το ΚΚΕ.. και με ποιους άλλους;….
-
Είμαστε έτοιμοι να διαμορφώσουμε ένα νέο μπλοκ δυνάμεων για τη σωτηρία της χώρας μας, για τη σωτηρία της κοινωνίας. Και λέω λοιπόν…
- Ποιο θα είναι αυτό το μπλοκ;…. Γιατί το ΚΚΕ έχει πει ότι δεν θέλει να συνεργαστεί..
.. Αυτό το μπλοκ μπορεί να δημιουργηθεί από τις δυνάμεις της αριστεράς… Το ΚΚΕ δεν θα έλεγε κάτι διαφορετικό. Θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να δώσει μια απάντηση. Αν τους ενδιαφέρει η πορεία της χώρας και άρα το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν οι εργαζόμενοι ή αν αδιαφορούν για την πορεία της χώρας και της κοινωνίας. Βεβαίως θα μου πείτε προεκλογικά θα γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει και μετεκλογικά -δεν είναι ανάγκη να γίνει προεκλογικά- αυτός ο μεγάλος συνασπισμός εξουσίας που θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να φύγουμε από το μνημόνιο, να προχωρήσουμε σε μια άλλη πολιτική, να διαπραγματευτούμε ισχυρά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο την πορεία της χώρας και το χρέος. Αυτός θα προκύψει βεβαίως από εκλογές. Δεν είναι, εγώ λέω, ανάγκη οι διεργασίες να γίνουν όλες προεκλογικά. Θα γίνουν και προεκλογικά…
- Καταλαβαίνω καλά όταν λέτε για μπλοκ, για δυνάμεις υγιείς, προοδευτικές, που μπορούν να συνεργαστούν και μετεκλογικά, ότι δηλαδή βλέπετε διασπάσεις στα δύο μεγάλα κόμματα μετά…;…
Ούτως ή άλλως υπάρχουν διασπάσεις. Μέχρι στιγμής οι διασπάσεις που έχουν προκύψει είναι μέσα στο πλαίσιο το συστημικό. Αλλά οι διασπάσεις προκύπτουν στην κοινωνική βάση, οι διεργασίες συντελούνται στην κοινωνία. Και τούτη την ώρα και στο συνδικαλιστικό χώρο και συνολικά στον κοινωνικό χώρο βλέπουμε πάρα πολύ σημαντικές διεργασίες. ΚΙ επειδή η ιστορία πολλές φορές κάνει κι αυτή τα δικά της τερτίπια, 3 του Σεπτέμβρη, σημαδιακή ημερομηνία και για τη χώρα, για το Σύνταγμα παλιότερα αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, έχουν το νέο ραντεβού της οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι, που κατά τη γνώμη μου δεν είναι αγανακτισμένοι, είναι συνειδητοί πολίτες, πολίτες που έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο Και δεν είναι μειοψηφία. Με βάση τις μετρήσεις των έγκυρων δημοσκοπικών εταιρειών, ήταν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια πολίτες αυτοί οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια κοσμογονική αλλαγή. Δυόμισι εκατομμύρια πολίτες βγήκαν από τον καναπέ, δεν πήγαν να ψηφίσουν ή να υπογράψουν κάτι, συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, φάγανε χημικά, δακρυγόνα, ένιωσαν την καταστολή…
- Το 25% του εκλογικού σώματος…
Είναι μια τεράστια αλλαγή..
- Αυτή η δύναμη δεν πάει προς τα αριστερά..
Θα το δούμε αυτό…
- Απ΄ ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις… Δεν τους πείθει. Και γι αυτό επανέρχομαι στην πρώτη μου ερώτηση.. Με τι χαρτιά θα διαπραγματευτείτε εσείς απέναντι στους δανειστές μας. Γιατί αν ήταν μια πολιτική που είχε να κάνει μόνο με την Ελλάδα…
Βεβαίως.. Κατ΄ αρχήν το δεν πείθει. Το κλικ που χρειάζεται για να μετατραπεί αυτή η νέα κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία είναι η αίσθηση του κόσμου, η ελπίδα του κόσμου ότι οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και να μην πάει ο κόσμος στην αποχή και το άκυρο. Εάν λοιπόν μείνουμε κατακερματισμένοι εμείς της αριστεράς και δεν εργαστούμε γι αυτό το νέο μπλοκ δυνάμεις που θα θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 10%, το ΚΚΕ 15%, από 3, 4, 5, 6 ή άλλες δυνάμεις και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με 18, 19% να μας κυβερνάνε. Τώρα λοιπόν είναι η μεγάλη ευκαιρία της συσπείρωσης.. Και για τις 50 έδρες μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος..
Εμείς πιστεύουμε ότι θα δούμε πολύ μεγάλες αλλαγές το επόμενο διάστημα. Πρέπει να εργαστούμε για να έχουν θετικό πρόσημο, γιατί δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουν θετικό πρόσημο οι αλλαγές. Μπορεί, αν δεν εργαστούμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση, να δούμε και χειρότερες εξελίξεις. Γι αυτό άλλωστε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., φοβισμένοι από τις εξελίξεις, επεξεργάζονται σενάρια συναίνεσης για να παρακάμψουν την κάλπη, τη λαϊκή βούληση και να συνεργαστούν αυτοί για να εφαρμόσουν τη μνημονιακή πολιτική.
- Προβοκατόρικα λειτουργώντας, σας προετοιμάζω, το πιστεύω δηλαδή, ότι σε λίγο καιρό θα λέμε ότι ο Τσίπρας έβαλε φωτιά στα πανεπιστήμια για να φέρει την ανατροπή, αυτό που λέγατε πριν δηλαδή. Υπάρχει ένα ζήτημα και θα απαντήσετε και σ΄ αυτό. 250 βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του νόμου…
Να τους βλέπαμε κιόλας να ψηφίζουν, καλά θα ήταν. Δεν είχαμε ονομαστική ψηφοφορία. Είχαμε τους αρχηγούς των κομμάτων που επέβαλαν μια συναίνεση παρασκηνιακή κάτω από το τραπέζι. Δεν αντιλέγω βέβαια ότι και να ψήφιζαν, θα είχαμε …. Αλλά αφήστε το 250, μην το λέτε γιατί δεν τους είδαμε. Εν πάση περιπτώσει είδαμε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα σύμπνοια των δύο μεγάλων κομμάτων, φυσικά υπό την ιδεολογική ηγεμονία, επαναλαμβάνω, του κ. Καρατζαφέρη, γιατί είναι ένα δεξιόστροφο και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Έχει δύο πτυχές…
- Δεν διαφωνώ, ούτε συμφωνώ. Δεν είναι δουλειά μου. Εγώ ξέρω ότι αυτό το νομοσχέδιο έγινε νόμος με την πλειοψηφία κομμάτων της Βουλής. Και νομίζω ότι τέτοια πλειοψηφία δεν είχαμε.. δεν θυμάμαι..
Συνεπώς τι σημαίνει αυτό;….
- Συνεπώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι δεν έχει κανόνες;….
Προσέξτε. Μην μας μιλάτε εμάς για κανόνες γιατί εμείς είμαστε η κατ΄ εξοχήν δύναμη που σ΄ αυτές τις συνθήκες υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Και υπέρτατος νόμος όλων των νόμων σ΄ αυτή τη χώρα είναι το Σύνταγμα. Είτε κάποιους τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει. Κι αν δεν τους αρέσει, να φέρουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Υπάρχει Σύνταγμα σ΄ αυτή τη χώρα κι ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν Παπανδρέου και Καραμανλής με την αναθεώρηση του άρθρου 16, επιχειρεί ξανά με ρεβάνς και με επιμονή ο Παπανδρέου να το κάνει τώρα μαζί με τον Σαμαρά.
Λοιπόν, υπάρχει Σύνταγμα σ΄ αυτή τη χώρα. Και δεν μπορεί κανείς να τα διαλύει όλα, επειδή τα βρίσκει παρασκηνιακά στα κλειστά γραφεία της Βουλής. Εδώ πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι, λέμε εμείς. Έχουμε ένα νόμο αντισυνταγματικό. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος. Και το κυριότερο όλων είναι ότι έχουμε μια ριζική μεταρρύθμιση που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πάνε να την εφαρμόσουν. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ, το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, όχι το σημερινό, το μεταλλαγμένο, ήταν ένα κόμμα που πρωτοστάτησε στους αγώνες του νεολαιίστικου κινήματος για τον 815 που κατήργησαν έναν ψηφισμένο νόμο, ας αφήσει η κα Διαμαντοπούλου αυτές τις εξάρσεις και ας σταματήσει να παριστάνει την αυταρχική γυμνασιάρχη. Γιατί αυτό κάνει το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα παλιομοδίτισσα γυμνασιάρχης, της δεκαετίας του ΄60, με μομφές στους φοιτητές ότι δεν είναι κοινόβια τα πανεπιστήμια και άλλα τινά. Τα πανεπιστήμια ανήκουν πρωτίστως στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή λοιπόν θα κρίνει με ποιον τρόπο θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
- Και στο λαό…
Βεβαίως ανήκουν και στο λαό, αλλά το λαό τον γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες που εφαρμόζουν μια πολιτική ριζικά διαφορετική απ΄ αυτήν που ψήφισε και δεν πάνε σε εκλογές. Και έχουν δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο και λένε, δεν πειράζει, εμείς θα συνεχίσουμε. Ας μην ομνύουν λοιπόν στο λαό και τη δημοκρατία αυτοί οι οποίοι την έχουν καταπατήσει, αυτοί οι οποίοι έχουν καταπατήσει το Σύνταγμα, αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει το Κοινοβούλιο μια λέσχη συζητήσεων όπου δεν έχει έρθει ούτε η δανειακή σύμβαση να ψηφίσουμε κι όπου ο υπουργός των Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να υπογράφει χωρίς να ψηφίζουν οι βουλευτές.
- Άρα στηρίζετε αυτές τις κινητοποιήσεις.. που είναι σε εξέλιξη;…
Βεβαίως και τις στηρίζουμε. Εγώ δεν μασάω τα λόγια μου. Το πρώτο πράγμα που είπα σ΄ αυτό το τραπέζι ήταν ότι θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.. Βεβαίως δεν θα κάνουμε πραξικόπημα. Εκλογές θέλουμε. Τη δημοκρατία θέλουμε να ενισχύσουμε. Αλλά όσο παραμένει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση σ΄ αυτούς τους κυβερνητικούς θώκους -και είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να ξεκουμπήσουν- οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες εξουσιομανείς, επαγγελματίες υπουργοί. Ήταν υπουργοί σοσιαλιστές τη δεκαετία του ΄80, ήταν υπουργοί εκσυγχρονιστές τη δεκαετία του ΄90, τη δεκαετία του 2000 ξανάγιναν αριστεροί στη αντιπολίτευση και τώρα είναι υπουργοί επαγγελματίες μνημονιακοί. Με όποια ιδεολογία, το επάγγελμά τους κάνουν οι άνθρωποι. Ε, λοιπόν αυτό το πράγμα να σταματήσει. Δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωπο να υπηρετούν τέσσερις, πέντε διαφορετικές ιδεολογίες..
- Ένα τελευταίο για την Παιδεία. Ήσασταν ευχαριστημένος με τη συμμετοχή των πολιτικών νεολαιών, των παρατάξεων στην εκλογή του πρύτανη παραδείγματος χάριν;… Αν υπήρχε δημοκρατία πριν;… Γι αυτό το λόγο ξεσηκώνονται οι νεολαίες και όλες κιόλας…. Ένας λόγος…
Δεν θα υπερασπιστώ στο σύνολό της την προηγούμενη κατάσταση. Θέλω να πω όμως ότι για να αντιμετωπίσει παθογένειες της προηγούμενης κατάστασης, δεν ισοπεδώνεις τα πάντα. Αν το πρόβλημα λοιπόν ήταν ότι δεν συμμετείχαν οι φοιτητές, ας έβαζες μια ρήτρα ποσοστού ανάλογα με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των φοιτητών. Υπήρχαν τρόποι. Το να διαλύεις τη συνδιοίκηση και να δημιουργείς ένα ιερατείο που ανεξέλεγκτα επί έξι χρόνια.. γιατί αυτό είναι μια αντίληψη για το ποια είναι η δημοκρατία. Το σημαντικότερο ως αντίληψη που περνάει και το πιο επικίνδυνο είναι ότι θα έχουμε ένα ιερατείο που για έξι χρόνια, εξάχρονη θητεία δεν έχει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχουν οι νέοι διοικητές του δημόσιου, υποτίθεται, πανεπιστήμιου και οι οποίοι, το σημαντικό, θα είναι ανεξέλεγκτοι. Και γιατί θα είναι ανεξέλεγκτοι;.. Δεν θα υπάρχει κάποιο αιρετό σώμα να τους ελέγχει. Υπάρχει τώρα η Σύγκλητος, το Τμήμα. Το κάνει καλά; Εγώ σας λέω ότι δεν το κάνει καλά. Αλλά υπάρχει εν πάση περιπτώσει. Δεν μπορείς να διαλύσεις το θεσμικό πλαίσιο του ελέγχου της εξουσίας. Αν η εξουσία δεν ελέγχεται, τότε γίνεται τυραννία η εξουσία, όπως ο Καντάφι στη Λιβύη.
- Κλείνοντας την κουβέντα αυτή.. χθες η χώρα και η ευρωπαϊκή αριστερά αποχαιρέτησε τον Κύρκο. Δεν είναι ώρα τώρα να μιλήσουμε για τη διαδρομή του, αλλά στο όραμά του δεν πέτυχε, δηλαδή στο κομμάτι της ενοποίησης των δυνάμεων της αριστεράς, πάνω στο οποίο κι εσείς μιλήσατε. Θάθελα ένα σχόλιο….
Ο Λεωνίδας έλεγε το εξής. Ότι σημασία έχει να έχει κανείς μαζί του την σπορά, ακόμα κι αν ζούμε σε άνυδρες και άγονες εποχές. Αν κρατάει στο δισάκι του τη σπορά, είναι σε καλό δρόμο.
Ναι, ο Λεωνίδας απέτυχε σε πολλά από τα οράματά του να γίνουν πράξη, έχει όμως αφήσει μια πολύ σπουδαία παρακαταθήκη. Και νομίζω ότι αυτή η σπουδαία παρακαταθήκη των αγώνων είναι κι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να συνειδητοποιούμε ότι κανένας αγώνας δεν είναι τελειωμένος πριν υλοποιηθεί.
Αυτή η γενιά έζησε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες απ΄ αυτές που ζούμε σήμερα. Έζησε τον πόλεμο, την Κατοχή, είχε όμως τη δύναμη να σταθεί όρθια απέναντι στα δικαστήρια και τα στρατοδικεία, να μετατρέψει την απολογία σε κατηγορητήριο της εξουσίας, είχε τη δύναμη να ανατρέψει καθεστώτα που ήταν πολύ πιο δεδομένο απ΄ ότι εμείς σήμερα το μνημόνιο και την τρόικα. Την Κατοχή, τη χούντα.
Απ΄ αυτές τις γενιές εμείς πρέπει να πάρουμε ένα παράδειγμα. Και ο Λεωνίδας Κύρκος -νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο παράδειγμα αυτής της γενιάς- αλλά για τον Λεωνίδα ειδικότερα είναι και το παράδειγμα ενός ανθρώπου επίμονου, που δεν έχασε όμως ποτέ τη γλυκύτητα και την ανθρωπιά του. Θέλω να μείνω σ΄ αυτό.
- Ο Κύρκος είχε πει και το άλλο… ότι ο κόσμος λέει, τι στο διάβολο συμβαίνει και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε εμείς στην αριστερά. ..Δεν ξέρω αν μπορούμε να ψάξουμε το διάβολο που μπορεί να κρύβεται σε πολλά σημεία και πολλές φορές δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει κάτι όμως…
Οι καιροί είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες ή δεν μας δίνουν τις δυνατότητες πολλές φορές. Αλλά εδώ είμαστε κι εμείς για να αλλάζουμε τους καιρούς
To Γραφείο Τύπου