Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/09/2011

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Τ.Κουράκη προς το Υπ. Παιδείας - Πρωτοφανής διεύρυνση της επισφάλειας στην δημόσια εκπαίδευση

Σήμερα, στις 1/09/2011, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Ζ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης σε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας έθεσε το ζήτημα της πρόσληψης ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με την υποχρέωση έκδοσης Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ.), δηλαδή να πληρώνονται με 300 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων να πληρώνουν οι ίδιοι για την ασφάλισή τους 200 ευρώ μηνιαίως.

Ο Τάσος Κουράκης τόνισε πως το Υπουργείο, με την από 4-8-11 απόφαση του ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αντί να καταργεί μεσαιωνικού τύπου σχέσεις εργασίας, όπως αυτή του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, τις επεκτείνει με τη σύναψη επισφαλών συμβάσεων που μετατρέπουν το εκπαιδευτικό έργο σε εργολαβία. Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά καιρούς καταγγείλει τον θεσμό του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, ο οποίος ενώ εργάζεται καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, δεν απολαμβάνει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και τις ίδιες αμοιβές με τους συναδέλφους του. Επισήμανε πως με την εισαγωγή της υποχρέωσης των προσλαμβανομένων εκπαιδευτικών να εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ) για την καταβολή της αμοιβής τους, η κυβέρνηση αλλάζει εντελώς την αντίληψη για το εκπαιδευτικό έργο. Δεν πρόκειται πια για ένα συλλογικό αγαθό που παρέχεται από λειτουργούς, αλλά για ένα προϊόν που πουλιέται στους πολίτες από εργολάβους- εκπαιδευτικούς.

Επέμεινε πως η συγκεκριμένη πολιτική ως στόχο έχει την υποβάθμιση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και τελικά την κατάργηση του θεσμού, παρά τη σημαντική κοινωνική προσφορά του. Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της Υπουργού Παιδείας να μην ανανεωθούν παρά ελάχιστες από τις αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Διευκρίνισε δε πως οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δεν επιβαρύνουν καθόλου τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, ενώ διαθέτουν την απαραίτητη πείρα και τα ανάλογα προσόντα για να υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ευαίσθητα αυτά σχολεία. Έκανε σαφές πως, παρά τις αόριστες, επικοινωνιακού τύπου διακηρύξεις της Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φώφης Γεννηματά για την υποτιθέμενη ευαισθησία της απέναντι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στην ουσία αυτή που μεθοδεύει την απαξίωση των σχολείων είναι η ίδια η κυβέρνηση, στερώντας τους το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και επιβάλλοντας επισφαλείς εργασιακές σχέσεις που δυναμιτίζουν το μέλλον του θεσμού.