Όταν η κ. Υπουργός Παιδείας λέει πως στο «νέο σχολείο» έρχεται «πρώτα ο μαθητής» πραγματικά κυριολεκτεί. Γιατί τον Σεπτέμβριο οι μαθητές θα καθίσουν στα θρανία, αλλά τα βιβλία τους θα έρθουν αργότερα, το ίδιο μάλλον και οι καθηγητές τους. Για την ακρίβεια, θα πάρουν τα βιβλία το νωρίτερο τον Νοέμβριο και οι εκπαιδευτικοί δεν επαρκούν για να στελεχώσουν όλα τα σχολεία. Μέχρι τότε τα παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν να διαβάζουν από DVD και γενικά όλοι θα βολεύονται με τις φωτοτυπίες και το διαδίκτυο, μιας και είναι αυτονόητο πως όλες οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα εκτυπώνουν όπου και όπως μπορούν, πληρώνοντας φυσικά το σχετικό κόστος αναπαραγωγής.
Συγκεκριμένα, τα βιβλία που έχουν έως σήμερα εκτυπωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ξεπερνούν το …10%. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων μάλιστα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Εκτύπωσης Διδακτικού Βιβλίων (ΟΕΔΒ), στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια δεν έχει γίνει διανομή βιβλίων, στη Βοιωτία έχει σταλεί μόλις το 10%, στην Ευρυτανία το 4%. Στις νησιωτικές περιοχές και την Πελοπόννησο έχει αποσταλεί από το 70 έως το 90% των βιβλίων. Από τους 183 τίτλους για το δημοτικό σχολείο έτοιμοι είναι μόνο οι 15. Στα Γυμνάσια από τους 178 τίτλους είναι έτοιμοι μόνο οι 5! Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους έτοιμοι είναι οι 13. Τέλος, για την τεχνική εκπαίδευση, από τους 419 τίτλους έτοιμοι είναι μόλις οι 26.
Το «νέο σχολείο» είναι ένα φτηνό και πρόχειρο σχολείο, παρά τα μεγάλα λόγια και τις φιλόδοξες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Αν εκείνοι που σπέρνουν το χάος θεωρούν πως με την πολιτική τους βάζουν «τάξη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», τότε στην κ. Διαμαντοπούλου, αλλά και στα άλλα τρία υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση, Προεδρίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια.
To Γραφείο Τύπου