Skip to main content.
06/09/2011

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου για Εξωτερική Πολιτική, σχετικά με την ένταση που παρατηρείται στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Μέση Ανατολή

Όταν απουσιάζει το διεθνές δίκαιο. Όταν το δίκαιο της θάλασσας γίνεται «κουρελόχαρτο». Όταν η Ελλάδα βρίσκεται όμηρος των τουρκικών και ισραηλινών περιφερειακών στρατηγικών συγκρούσεων. Όταν οι «νέοι ενεργειακοί δρόμοι» που χαράζονται στη Μεσόγειο θεωρούν τις χώρες της περιφέρειας αποικιακές κτήσεις και «ενεργειακά οικόπεδα». Τότε, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από σχεδιασμένα, αλλά και επικίνδυνα «θερμά επεισόδια» είναι οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, που σήμερα επιβάλουν την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να φέρει στη βουλή τις στρατιωτικές και αμυντικές συμφωνίες με το Ισραήλ. Η ενδεχόμενη μετατροπή των εναέριων και θαλάσσιων περιοχών υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, βάσει του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν περιοχές έντασης και στρατιωτικής άσκησης με «θερμά επεισόδια» Τουρκίας – Ισραήλ όπου το μόνο «θύμα» θα είναι η ουσιαστική αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας, του ενεργειακού της πλούτου και η δημιουργία «γκρίζων οικονομικών και ενεργειακών ζωνών».

Ο ΣΥΝ επιμένει στο δημόσιο και κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των ελληνο-ισραηλινών συμφωνιών.