Λίγες μόνο μέρες με τα την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών τραπεζών ξαφνιάζει η κατηγορηματικότητα της διαπίστωσης του Επίτροπου Oλι Ρεν, αρμόδιου για θέματα οικονομίας, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ότι «Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας των δάνειων επηρεάζει αρνητικά το κεφάλαιο των Ελληνικών τραπεζών».
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης ήταν η δήλωση του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Απόστολου Ταμβακάκη, ο οποίος επισκεπτόμενος τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, είχε δηλώσει ότι «παρόλο που φαίνεται περίεργο, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, είναι καλύτερα από ποτέ». Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει την ανωτέρω δήλωση, καλούσε την Κομισιόν να την επιβεβαιώσει: «Δεδομένων των συνεχών απειλών υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών από οίκους αξιολόγησης και του γενικότερου κλίματος απαξίωσης που υπάρχει, θα ήταν πολύ ενδιαφέρων ο σχολιασμός και η παροχή στοιχείων σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στην απάντησή του, αντί να επιβεβαιώσει τα όσα ανωτέρω δήλωσε ο κ. Ταμβακάκης, έβαλε ένα μεγάλο ερωτηματικό, όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.
Ξεκινώντας την απάντηση του ο κύριος Ρεν, σημειώνει ότι «Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν παραμείνει εν γένει σχετικά σταθεροί, αλλά ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των επιμέρους τραπεζών στο πλαίσιο του συστήματος». Στη συνεχεία της απάντησής του, κάνει λόγο για «επιδείνωση της ποιότητας των δάνειων», για «αυξανόμενους κίνδυνους στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών», τονίζοντας: «Ορισμένες τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν επιτυχώς κεφάλαια το 4ο τρίμηνο του 2010 και το 1ο τρίμηνο του 2011, αλλά η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ποιότητας των δανείων επηρεάζει αρνητικά το κεφάλαιο των τραπεζών. Υπό τις διαγραφόμενες προοπτικές, οι τράπεζες καλούνται να διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα λόγω των αυξανόμενων κινδύνων του ισολογισμού και, σε βάθος χρόνου, αυτό θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την πρόσβασή τους στις αγορές χονδρικής χρηματοδότησης».
To Γραφείο Τύπου