Βρισκόμαστε σε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία: Η κρίση στην ΕΕ έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις που απαιτούν βαθιές τομές και ανατροπές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα γίνει κοινωνική, ανταποκρινόμενη στα συμφέροντα των εργαζομένων και των ευρωπαϊκών λαών, ή θα οδηγηθεί μέσα από την ύφεση και την ανεργία στη χρεοκοπία και τη διάλυση.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μηχανισμοί χρηματοδότησης της οικονομίας μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε «ζωντανούς-νεκρούς», τράπεζες-ζόμπι: Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περί τα 200 δισ. ευρώ ενίσχυση των κεφαλαίων τους.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η στατιστικά καταγραφόμενη ανεργία τον Μάιο του 2011 ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12,0% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011. Οι στατιστικά καταγραφόμενοι άνεργοι το Μάιο ανήλθαν σε 822.719 άτομα.
Παράλληλα, το περίφημο πρόγραμμα «μετακύλησης» των ελληνικών ομολόγων (roll-over) βρίσκεται στον αέρα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ μόλις χθες εκτίμησε ότι το πρόγραμμα πλέον «είναι τόσο ακριβό, [που] γίνεται λιγότερο αξιόπιστο».
Η εμμονή στις ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αφαίμαξης των εργαζομένων και διευρυνόμενης φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου καθιστά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη μη διαχειρίσιμη.
Η απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της είναι προϋπόθεση για μια εναλλακτική πορεία που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες απέναντι στους καταναγκασμούς του κέρδους και στα συμφέροντα του συσσωρευμένου πλούτου.
To Γραφείο Τύπου