Περιμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος από τον Ε. Βενιζέλο. Και αυτό το συναίσθημα της ανυπομονησίας μάς το δημιούργησε ο ίδιος ο υπουργός. Είναι τόσο μεγάλα τα λόγια που λέει, τόσο ελπιδοφόρα που είναι να απορείς: “Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα αποκαταστήσει τις αδικίες. Θα συμφιλιώσουμε τον πολίτη με τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική διοίκηση με την κοινή λογική”. Τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια ο υπουργός; Τόση μεγάλη αισιοδοξία όταν ήδη τα έσοδα του 2011 υστερούν κατά 3,5 δισ. ευρώ; Θα πει κάποιος, είναι τα γνωστά λόγια των πολιτικών. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα πλέον. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί εδώ και έναν χρόνο να μας πείσει ότι για τη σωτηρία της πατρίδος πρέπει εμείς οι άμυαλοι να αλλάξουμε, να σοβαρευτούμε επιτέλους και να συμπορευτούμε με τους “νέους” ταγούς της σοβαρότητας και της ορθής λογικής. Αυτής της ορθής λογικής που πρεσβεύει ο άψογος λόγος του υπουργού. Αφού λοιπόν ο υπουργός σοβαρολογεί και δεν λέει λόγια του αέρα, όπως οι Μαυρογυαλούροι του παρελθόντος, ας δούμε ποιες αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν και ας περιμένουμε επιτέλους τα λόγια να γίνουν πράξη.
Καταρχάς πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από φόρους κατά 5 περίπου μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει, για το 2012, περίπου 11,5 δισ. ευρώ περισσότερα, όταν το 2009 τα φορολογικά έσοδα της χώρας ήταν 46,5 δισ. ευρώ (άρα αναμένουμε αύξηση κατά 24,5%). Αυτά τα έσοδα όμως δεν πρέπει να προέλθουν από μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά από ελεύθερους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η Ελλάδα πρέπει να εισπράττει τους διπλάσιους φόρους κάθε χρόνο από τον συντελεστή Κεφάλαιο (φόροι επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, φόροι κατοχής και μεταβίβασης περιουσίας, φόροι κινητών αξιών κ.τ.λ.) για να βρίσκεται απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι ώστε η σχέση έμμεσων/άμεσων από 60-40 να φθάσει τουλάχιστον 50-50, όπως επιτάσσει η κοινή ευρωπαϊκή λογική. Για να το πούμε διαφορετικά: η Ελλάδα κατέχει την 22η χειρότερη θέση, στην Ε.Ε.-27, όσον αφορά το ποσοστό των άμεσων φόρων στη συνολική φορολογία της χώρας. Με άλλα λόγια, η Δανία που κατέχει την 1η θέση στον σχετικό πίνακα εισπράττει το 62,3% των εσόδων της από άμεσους φόρους και σε σχέση με την Ελλάδα έχει αυξημένα έσοδα από άμεσους φόρους κατά 154% (Δανία του νότου δεν θέλει ο πρωθυπουργός να μας κάνει;).
Πρέπει απλά να φορολογηθούν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι κάτοχοι off shore εταιρειών, η Εκκλησία, και λόγω οικολογικής συνείδησης προς τα δάση δεν συνεχίζουμε τον κατάλογο.
Αντ' αυτών όμως τι έχει κάνει ο υπουργός στην ολιγόμηνη θητεία του; Επέκτεινε την περαίωση, ώστε να μπορούν πλέον να υπαχθούν και οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ(!), όπως και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 40 εκατ. ευρώ. Έδωσε "κίνητρα" στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που τα έχουν δηλώσει παρανόμως ως επαγγελματικά, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και να τα δηλώσουν στο όνομά τους. Επίσης, με την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση δεν θα ασκείται ποινική δίωξη! Θα μειώσει (το έχει προαναγγείλει) τους συντελεστές των επιχειρήσεων από το 20% στο 15% ώστε να φθάσουμε τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση στην Ευρώπη. Τι προοιωνίζονται όλα αυτά; Είναι δίκαια μέτρα; Δυστυχώς όλοι ξέρουμε την απάντηση. Γιατί αυτό που τελικά θέλουν όλοι αυτοί δεν είναι να γίνουμε πιο σοβαροί ή πιο μυαλωμένοι, αλλά πιο κουτοί.
* Ο Άγγελος Κούρος είναι οικονομολόγος.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=637455