Η γεωργία αποτελεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης τον μοναδικό ίσως πραγματικά αναπτυξιακό τομέα της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων που εισέρχονται στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια.
Είναι γνωστό επίσης ότι οι ανάγκες παραγωγής ποιοτικών και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων επιβάλουν τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας από «ποσοτική» σε «ποιοτική». Έτσι, για την ελληνική γεωργία η παραγωγή ανταγωνιστικών, πιστοποιημένων, επωνύμων αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Και βέβαια, η αύξηση προστιθέμενης αξίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι δυνατή μόνο με μια ανάλογα προσανατολισμένη αγροτική έρευνα.
Στη χώρα μας, το ΕΘΙΑΓΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις ως σύγχρονος και ευέλικτος ερευνητικός φορέας, στελεχωμένος με αξιόλογο ερευνητικό δυναμικό και σύγχρονη υποδομή να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Δυστυχώς, οι τελευταίες δρομολογούμενες εξελίξεις με σκοπό τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ με τον ΕΛΟΓΑΚ, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα οδηγήσει το ΕΘΙΑΓΕ στην απαξίωση και τη διάλυση. Είναι ζήτημα ημερών για να έρθει η ΚΥΑ που θα ορίζει τις εν λόγω συγχωνεύσεις και ως εκ τούτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους και στο ερευνητικό προσωπικό ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου το ΕΘΙΑΓΕ θα συμπεριληφθεί στους φορείς του δημοσίου που θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία.
Η επίσημη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι δεν κλείνει κανένας από τους υπό συγχώνευση οργανισμούς δεν καθησυχάζει κανένα, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις διαψεύδονται την επομένη.
Το ΕΘΙΑΓΕ από την πλευρά του είναι σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης, στη φάση πλήρους και αναλυτικής καταγραφής των εκτάσεων και υποδομών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του. Επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης της μεγάλης περιουσίας που διαθέτει το ίδρυμα μέσα από καινοτόμες δράσεις όπως συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία, σποροπαραγωγή, πολλαπλασιαστικό υλικό, προστασία και διατήρηση φυσικού περιβάλλοντος, παροχή συμβουλών σε αγρότες κτλ που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση πόρων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τέλος, με η μετατροπή του από Ερευνητικό Ίδρυμα σε Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό θα χάσει την ερευνητική του υπόσταση και άρα τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αποτελούν σημαντικές πηγές ετήσιων εισροών. Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάται ο κ. υπουργός :
- Προτίθεται να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που καθιστούν σημαντική την ύπαρξη του ΕΘΙΑΓΕ και να επανεξετάσει τη δυνατότητα εξαίρεσης του από το σχέδιο συγχώνευσης;
- Ποια μέτρα θα πάρει ώστε να ενισχυθεί ο ερευνητικός ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ, να συνδεθεί άμεσα και αποτελεσματικά με την αγροτική παραγωγή και να συμβάλλει στην προσπάθεια παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, καθώς και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για το «καλάθι αγροτικών προϊόντων» της κάθε περιφέρειας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου