Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε στις 12-9-2011, ενάμιση μήνα νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, την απόσυρση των πυροσβεστικών κλιμακίων με τα αεροσκάφη τους από τη διασπορά σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω έλλειψης κονδυλίων στον αρμόδιο φορέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (13-9-2011, του Γ. Τσακίρη).
Κι ενώ «η πυροσβεστική περίοδος κανονικά ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου και ουδέποτε μέχρι και σήμερα δεν έχει κλείσει τόσο νωρίς και υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες», λόγω αδυναμίας πληρωμής των εκτός έδρας των στρατιωτικών αλλά και πολιτικών υπαλλήλων, τρομοκρατημένοι οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν τη διαδικασία εφαρμογής της σχετικής απόφασης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα από τα κλιμάκια που ενημερώθηκε ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να σταματήσει το έργο του και να επιστρέψει στην Αθήνα, οι πιλότοι μέχρι και τη δύση του ήλιου πετούσαν για να σβήσουν πυρκαγιές, ενώ το κλιμάκιο της Ανδραβίδας διατάχθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα στη βάση στο Τατόι.
Αυτή η απόσυρση, θα έχει ως συνέπεια μεγάλη καθυστέρηση στο χρόνο της πρώτης ρίψης, που θεωρείται πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μια πυρκαγιά που μπορεί να σβήσει στην αρχή με λίγα κυβικά νερό, αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην μπορεί να σβηστεί παρά μόνο αφού κάψει ό,τι έχει να κάψει.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής από 1/1/2011 έως 31/8/2011 εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια 6.564 αγροδασικές πυρκαγιές, που έκαψαν στο σύνολό τους 231.841 στρέμματα δάσους. Πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν εκδηλωθεί 6.152 πυρκαγιές, που αποτέφρωσαν 118.527 στρέμματα. Δηλαδή οι πυρκαγιές αυξήθηκαν «μόλις» κατά 6,7% και οι καμένες εκτάσεις κατά 95,6%, που σημαίνει ότι (ακόμα και αν οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενέστερες) υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στην πυρόσβεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας για τη δασοπυρόσβεση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήδη υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού στην Πολεμικής Αεροπορίας, με ελλείψεις βασικών ανταλλακτικών, τροχών, κινητήρων κ.λ.π., τα οποία δε λύθηκαν και αυτό προοιωνίζει μια άκρως επικίνδυνη και προβληματική έναρξη της πυροσβεστικής σαιζόν τον ερχόμενο Μάιο.
Με τόσες δασικές πυρκαγιές στην πλάτη της και τόσες πληγές ανοιχτές θα περίμενε κανείς η χώρα μας να πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις για το «Διεθνές Έτος Δασών», που έχει οριστεί το 2011 από τον ΟΗΕ με το ψήφισμα 61/193 της Γενικής Συνέλευσης . Ένα ψήφισμα όπου αναγνωρίζει ότι «τα δάση και η βιώσιμη διαχείρισή τους μπορεί να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην επίτευξη διεθνών συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, όπως οι «οκτώ αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας».
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε σε μια άκρως επικίνδυνη απόφαση για τη δασοπροστασία;
2. Πώς θα εγγυηθείτε για την προστασία των δασικών περιοχών σε όλη την Ελλάδα;
3. Έχετε ξεκινήσει τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για τη νέα πυροσβεστική περίοδο που ξεκινάει το Μάιο του 2012;
4. Θα αναλάβει η Κυβέρνηση έστω και τώρα, στο τελευταίο τρίμηνο του «Διεθνούς Έτους Δασών» πρωτοβουλίες για την εκπόνηση προγραμμάτων με στόχο την προστασία και την αναγέννηση των δασών και την οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Θοδωρής Δρίτσας