Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε περιοδεία στο Δήμο Αθηναίων (Λιοσίων 22). Συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γ. Καμίνη και με τα σωματεία και τις επιτροπές εργαζομένων του Δήμου.
Μετά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο ο Αλ. Τσίπρα τόνισε:
«Είχα την ευκαιρία σήμερα μαζί με τους συνεργάτες μου να ενημερωθώ από τον Δήμαρχο της Αθήνας για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος.
Γνώριζα ότι ο Δήμος της Αθήνας είχε μεγάλες δυσλειτουργίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τεράστια οικονομικά προβλήματα. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν αυτά τα προβλήματα κι αυτές τις δυσκολίες ιδιαίτερα δυσχερείς και ενδεχομένως και αξεπέραστες εάν συνεχιστεί η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση και το μνημόνιο.
Ο Καλλικράτης και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ουσιαστικά στραγγαλίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ο Δήμος της Αθήνας, που στηρίζει τις όποιες δυνατότητες να παρέχει ανταποδοτικό και κοινωνικό έργο στους πολίτες, σε συμβασιούχους εργαζόμενους, κινδυνεύει σήμερα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες επιτακτικές ανάγκες των πολιτών εξ αιτίας του γεγονότος ότι απειλούνται αυτοί οι εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο.
Πιστεύουμε -και αυτό καταθέσαμε στο δήμαρχο- ότι οι δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα της ποιας υποστήριξης είχαν προεκλογικά -γιατί τα προβλήματα σήμερα δεν έχουν χρώμα, τα προβλήματα είναι αμείλικτα- οι δημοτικές αρχές λοιπόν, πρέπει να εξαντλήσουν κάθε θετική δυνατότητα αλλαγών, αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με τους πολίτες, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να αποφευχθεί αυτή η λαίλαπα του μνημονίου, η λαίλαπα των αλλαγών που έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική αδικία, την αναλγησία απέναντι στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη.»
Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:
«….. και με την Ελένη Πορτάλιου και όλο το επιτελείο της «Ανοιχτής Πόλης», εν τούτοις τα προβλήματα πια ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο και νομίζω ότι αυτό που έχει πραγματική αξία σήμερα εδώ είναι να καταγράψουμε την πραγματικότητα και να δούμε με ποιον τρόπο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές αντιστάσεις για να μην προχωρήσει αυτή η λαίλαπα.
Πριν από λίγο συναντήθηκα με το Δήμαρχο. Παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα είναι οριακά, ότι ο Δήμος της Αθήνας υπάρχει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι συμβασιούχοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερα να καταλάβω πώς γίνεται από τη μια πλευρά αυτό να το κατανοεί δημοσίως και να καλεί τους βουλευτές της Αθήνας να συμφωνήσουν στην ανάγκη έστω και για τρία χρόνια, μέσω μιας τροπολογίας που την αρνείται όμως η κυβέρνηση, να διευθετηθεί το θέμα των συμβασιούχων και την ίδια ώρα όμως, αντί ο δήμος της Αθήνας να είναι αυτός που θα πρωτοστατεί στην υποστήριξη του αγώνα των συμβασιούχων και των εργαζόμενων συνολικά, που θα πιέζει την κυβέρνηση να αφήσει έξω απ΄ αυτή τη μνημονιακή λαίλαπα την Τ.Α. που την καταστρέφει μέσα απ΄ αυτή τη λογική, αντί να είναι λοιπόν συνήγορος του εργαζόμενου στις δημοτικές υπηρεσίες και να προστατεύει τους αγώνες του εργαζόμενου, να είναι συνήγορος στα δικαστήρια της κυβέρνησης και του μνημονίου.
Δεν μπορώ να καταλάβω ότι άλλο είναι οι δημόσιες δηλώσεις και άλλο είναι η κατάθεση στα δικαστήρια του Γενικού Γραμματέα του δήμου της Αθήνας.
Είναι κάποιες φορές που από υπερβολική εμμονή στις τυπικότητες χάνουμε την ουσία και θα τρελαθούμε στο τέλος. Ο Δήμος της Αθήνας έχει πράγματι τεράστια προβλήματα, διοικητικής διάρθρωσης, προβλήματα τα οποία δημιούργησαν οι πελατειακές λογικές και νοοτροπίες των προηγούμενων διοικήσεων, τα οπ9οία πρέπει να διορθωθούν. Δεν αντιμετωπίζονται όμως αυτά τα προβλήματα μέσα από την πλήρη ισοπέδωση των υπηρεσιών.
Και εδώ οφείλουμε όλοι να πάρουμε μια συγκεκριμένη θέση. Δεν μπορούμε εμείς να πιστέψουμε ότι ένας δήμος μπορεί να απολέσει το σημαντικότερο κεφάλαιό του που είναι οι εργαζόμενοι. Με τους εργαζόμενους στο δρόμο, απολυμένους, σε εργασιακή εφεδρεία πολλούς άλλους από τους μόνιμους, πώς θα μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις απαιτήσεις των πολιτών; Ήδη η υπηρεσία εξυπηρέτησης αλλοδαπών δυσλειτουργεί. Δεν λειτουργεί, γιατί από τους 93 εργαζόμενους έχουν μείνει 11… Τα νούμερα τα ξέρετε εσείς καλύτερα. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί υπολειτουργούν. Κι αν φτάσουμε στο σημείο να βρεθούν στο δρόμο οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα, οι πολίτες της Αθήνας θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή πραγματικότητα. Στις περιγραφές ίσως να έχει δίκιο ο δήμαρχος όταν είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες αντίστοιχες της περιόδου της Κατοχής για την Αθήνα,.
Το ζητούμενο όμως είναι, δεδομένου ότι ο εχθρός δεν έχει έρθει να μας καταλάβει με τα τανκς, αλλά οι αποφάσεις είναι εδώ, οι κυβερνητικές αποφάσεις, το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι δημοτικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Διότι αν είναι οι δημοτικές αρχές να εντάσσονται και να γίνονται γρανάζι της εφαρμογής των ανάλγητων αυτών μνημονιακών πολιτικών, τότε δεν ανταποκρίνονται στη λαϊκή εντολή των πολιτών της Αθήνας.
Εμείς λοιπόν αυτό που προτείνουμε και είμαστε σαφείς είναι ένα ευρύ μέτωπο εργαζομένων, συμβασιούχων και αορίστου χρόνου, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, γιατί και οι αορίστου χρόνου μη νομίζουν ότι έχουν λύσει το πρόβλημά τους, γιατί ήδη η εφεδρεία θα ξεκινήσει -η εφεδρεία είναι απόλυση- από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ένα λοιπόν κοινό μέτωπο εργαζομένων και πολιτών -γιατί ο κοινωνικός αυτοματισμός όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, κοινά είναι τα προβλήματα, στο ίδιο καζάνι βράζουμε- για να αποκρουστεί αυτή η λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Και σ΄ αυτό το μέτωπο εμείς πιστεύουμε ότι οι δημοτικές αρχές έχουν θέση στο πλευρό των εργαζόμενων κι όχι απέναντι.
Θέλω να κλείσω τη σύντομή εισαγωγή λέγοντας το εξής. Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει στο υπό κατάληψη δημαρχείο, δεσμευτήκαμε απέναντι στους εργαζόμενους, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία για το ζήτημα των συμβασιούχων και να πάρουν την ευθύνη τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πολύ πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για την κατάθεση τροπολογίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου που θα αφορά την προσωρινή διευθέτηση, εμείς καταθέσαμε λοιπόν τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στις 2 του Μάη εκπρόθεσμα, την επανακαταθέσαμε στις 14 του Μάη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόσο στην επιτροπή όσο και στην ολομέλεια ήμασταν οι μόνοι που την υποστηρίξαμε. Οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων καταψήφισαν. Κι εμείς σας θέτουμε τα δεδομένα για να κρίνετε. Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που στα λόγια κάθε φορά που έρχονται οι εκλογές βρίσκονται στο πλάι των εργαζόμενων, πόσο δε μάλλον αυτές που υπόσχονται με στόχο να τους κρατούν σε ομηρία, παίζοντας με τον πόνο των εργαζόμενων κι όταν έρχονται τα δύσκολα τους το υπενθυμίζουν αυτό λέγοντάς τους «μαζί τα φάγαμε» και ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές που προσπαθούν, αγωνίζονται, παρά τις όποιες δυσκολίες και παρά τις όποιες διαφορετικές οπτικές μπορούμε να έχουμε, αλλά αγωνίζονται για να υπερασπίσουν το δικαίωμα, το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.
Μ΄ αυτή την μικρή εισαγωγή, θα ήθελα να πει δυο λόγια η Ελένη Πορτάλιου και να πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Ελ. Πορτάλιου (ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ): Νομίζω ότι δεν χρειάζεται εγώ να μιλήσω, γιατί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες είμαστε κάθε μέρα, όπου μπορούμε να είμαστε, ξέρουμε τα πάντα από πολύ-πολύ κοντά, είμαστε στα δικαστήρια, στις καταλήψεις, σε οτιδήποτε συμβαίνει κι αυτό το έχω τονίσει επανειλημμένα και είναι υποχρέωσή μας. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ως δημοτική κίνηση σε δύο στόχους μεγάλους και σημαντικούς: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μην καταρρεύσει καμιά υπηρεσία του δήμου η οποία απευθύνεται σε δημότες που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες σε στιγμές οικονομικής κρίσης και κοινωνικής χρεοκοπίας. Επομένως σ΄ αυτούς τους δύο στόχους βαδίζουμε και προσπαθούμε να είμαστε κατά το δυνατόν αποτελεσματικοί.»
To Γραφείο Τύπου