Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο, καθώς και τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενόψει του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρτοποιών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι αρτοποιοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τη βιοτεχνική αρτοποιία, η οποία όπως και όλες οι υπόλοιπες ΜμΕ βάλλεται από την υψηλή φορολογία, αλλά και τις πιέσεις των μεγάλων αρτοβιομηχανιών, ενώ εθίγησαν ζητήματα όπως το άνοιγμα του επαγγέλματος του αρτοποιού, το bake off καθώς και το θέμα των «θερμών γωνιών».
Οι κκ. Μούσιος και Ζαμπούρας υποστήριξαν ότι είναι φαιδρό να θεωρείται το επάγγελμά τους «κλειστό», ζητώντας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα τους εξαιρεί από το άρθρο 14 του Ν. 3526/2007 και επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, υπάρχει κίνδυνος το κόστους του ψωμιού, που στην Ελλάδα είναι έως και 40% χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., να εκτοξευθεί από το 0,90 ? που είναι σήμερα, στα 5 ή και στα 6 ευρώ. Επίσης, ανέφεραν ότι το κλείσιμο των μικρών βιοτεχνιών αρτοποιίας θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση, καθώς μαζί τους θα συμπαρασύρουν πάνω από 150.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους, καθώς και μία μεγάλη σειρά επαγγελμάτων και που σχετίζονται με την αρτοτεχνία. Τέλος, προανήγγειλαν τη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει με τους εγχώριους αρτοβιομηχάνους για την πιστοποίηση ελληνικών αλεύρων, συζητώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο της συμβολαιακής γεωργίας.
«Το ψωμί είναι ίσως το βασικότερο αγαθό πρώτης ανάγκης, ενώ στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης, το διατροφικό θέμα είναι το κρισιμότερο» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής, συμφωνώντας με άποψη που διατυπώθηκε ότι τα περισσότερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών συνδέονται με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων. Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που εμπεριέχει για τους παραγωγούς η συμβολαιακή γεωργία και προσέθεσε ότι τόσο αυτή όσο και οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων δεν μπορούν ποτέ να είναι 100% αξιόπιστες, εάν δεν υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος φορέας που να θέτει όρια, να ελέγχει και να εποπτεύει τις διαδικασίες. Τέλος, προέτρεψε τους αρτοποιούς να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να συγκρατούν το κόστος, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, «ώστε να υπάρχει μία πάγια και ισχυρή συμμαχία με τους καταναλωτές, ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις και αυθαιρεσίες».
To Γραφείο Τύπου