Ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο για υπεράσπιση των δημόσιων φορέων και απόκρουση εργασιακής «εφεδρείας» τρομάζει την κυβέρνηση.
Η Κινεζοποίηση αφορά και τον δημόσιο Τομέα.
Η κατάσταση των εργαζομένων καθʼόλη την διάρκεια του μνημονίου, έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση, τόσο με την συνεχή μείωση μισθών και παροχών, όσο και με τους απανωτούς έμμεσους φόρους και χαράτσια που επιβάλλονται.
Η εξέλιξη αυτή αφορά και τον δημόσιο τομέα και είναι η συνέπεια των κατευθύνσεων και επιλογών κυβέρνησης και Τρόϊκας που είναι πλέον θεσμοθετημένες και ενσωματωμένες στο μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο και επιτάσσουν:
• Να μειωθεί o δημόσιος τομέας ακόμη και ο στενός, δηλαδή ο κρατικός μηχανισμός.
• Να μειωθούν στην κατεύθυνση αυτή, δραστικά, οι δαπάνες και η απασχόληση στο δημόσιο.
• Να αποδιαρθρωθούν οι εργασιακές σχέσεις με καθιέρωση διαφορετικών μισθών και γενικότερα εργασιακών δικαιωμάτων για τους νέους υπαλλήλους. Να προωθηθούν απολύσεις ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα.
Η προώθησή τους χρειάστηκε μία περίοδο ιδεολογικής επίθεσης με την κατασυκοφάντηση του δημόσιου τομέα(Δ.Τ.) και των εργαζομένων. Σήμερα η επίθεση κλιμακώνεται με ασφυκτικές, κινδυνολογικές, εκβιαστικές ακόμη και βρώμικες πιέσεις ,από τους Τροϊκανούς (ηγεσίες και υπάλληλους).
Η δικαιολογητική βάση για τις τρέχουσες εξελίξεις έχει δύο ιδεολογήματα. Πρώτον ότι οι περισσότεροι δημόσιοι φορείς δεν έχουν δα και κάποια χρησιμότητα και ότι δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού για τη μονιμότητα, ακόμη και για το στενό δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση με αυτά τα ιδεολογήματα θεωρεί ότι «καθάρισε», παρεμβαίνει και διαλύει τα πάντα.
Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται η διάλυση σημαντικών δημόσιων φορέων με κατεύθυνση συνολική διάλυση. Προωθείται ο εργασιακός μεσαίωνας αν δεν υπάρξει αντίδραση. Με βάση την θεσμοθετημένη εργασιακή εφεδρεία, προβλέπεται ότι μόλις το 10% του προσωπικού που εντάσσεται στην εφεδρεία θα επαναπροσληφθεί στο Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 90% θα οδηγηθεί είτε σε ελαστικές μορφές απασχόλησης είτε στον καιάδα της ανεργίας.
Οι δραματικές αυτές αλλαγές σημαίνουν για τους εργαζόμενους αυτούς, ότι θα λαμβάνουν για δώδεκα μήνες το 60% του βασικού μισθού. Δηλαδή θα έχουν απώλεια εισοδήματος περί του 50%. Αυτές οι αλλαγές θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στα μισθολογικά και ερηασιακά δικαιώματα και στον ιδιωτικό τομέα.
Αφού η κυβέρνηση ΓΑΠ του Μνημονίου έχει συνθλίψει μισθολογικά τους εργαζόμενους, τώρα επιτίθεται και στο ίδιο το δικαίωμα στην εργασία.
Η σύσκεψη της 15/9 στη έδρα του σωματείου ΟΣΚ.
Οι απαράδεκτες, φρικτές εξελίξεις για τους δημόσιους φορείς και εργαζόμενους, έχουν αναστατώσει και κινητοποιήσει τους εργαζόμενους αυτούς. Έτσι από το καλοκαίρι, ξεκίνησε αρχικά από προεδρεία σωματείων μερικών φορέων (πχ ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΔΔΥ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ, Ε.Ι.Ν. Ομοσπονδία ΕΡΤ) πρωτοβουλία συντονισμού δράσης για μαζική απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων. Τα σωματεία αυτά, έχουν σημαντικές δράσεις ως σήμερα.
Όμως, λόγω των εξελίξεων, όπου στη διαδικασία διάλυσης δημόσιων φορέων μπαίνουν και νέοι φορείς, η αντίδραση διευρύνεται. Είναι γνωστό, ότι, ενώ στην αρχική φάση η κυβέρνηση μίλαγε για αναδιαρθρώσεις! σε μερικούς φορείς, , στη συνέχεια αναφέρθηκε ένας αριθμός 150, και τελευταία (Παρασκευή-16/9) 389 φορείς χωρίς φυσικά να γνωρίζει κάποιος τι θα ξημερώσει η αυριανή μέρα. Ο αριθμός φορέων και εργαζομένων που εμπίπτουν στην καταστροφική αυτή διαδικασία συνεχώς διευρύνεται.
Όμως, απέναντι σε αυτή την εξέλιξη διευρύνεται και δυναμώνει ένα κίνημα αντίστασης.
Στις(15/9), σε σύσκεψη υπήρξε διευρυμένη συμμετοχή φορέων που εντάσσονται στον συντονισμό δράσης. Υπήρξε παρουσία εκπροσώπων σωματείων από πολλούς άλλους φορείς (ΕΑΒ, ΟΚΑΑ, ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΛΟΤ, ΜΟΔ ΑΕ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡ.ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΛΓΑ κ.α) πού διατύπωσαν την ανάγκη για διεύρυνση και έντασή του κοινού αγώνα για τη σωτηρία των δημόσιων φορέων και απόκρουση της εργασιακής εφεδρείας.
Ο συντονισμός ξεπερνάει σήμερα τα 20 σωματεία και συνεχώς διευρύνεται.
Ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τη σύσκεψη.
ΟΙ ραγδαίες και επιζήμιες εξελίξεις για τους εργαζόμενους και την κοινωνία έχουν δημιουργήσει τεράστιο θυμό απέναντι στην κυβέρνηση. Συνειδητοποιείται από τους εργαζόμενους, ότι, για τα όποια προβλήματα δεν ευθύνονται αυτοί αλλά όσοι διακυβέρνησαν τον τόπο και διοίκησαν τους φορείς. Οι εργαζόμενοι, προβληματίζονται και εκδηλώνουν την διάθεση για καθολική αντίδραση σʼαυτή την πολιτική.
Όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις των ίδιων των σωματείων, αλλά και στις ομιλίες στην σύσκεψη, το ποτήρι ξεχείλισε. Οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές, ποικιλόμορφες, με συγκεντρώσεις, πορείες, απεργίες ή στάσεις, με καταλήψεις κτιρίων κλπ. Είναι κινητοποιήσεις ανά φορέα αλλά και συντονισμένες από όλους τους φορείς. Καθημερινά, όσο νέα σωματεία μπαίνουν στο χορό, οι κινητοποιήσεις γίνονται μαζικότερες, πιο αποφασιστικές και θα αποδειχτεί στο τέλος και πιο αποτελεσματικές,
Όπως γράφτηκε στον τύπο ή αναφέρθηκε στη σύσκεψη από συνδικαλιστές, ακόμη και διοικήσεις των επιχειρήσεων αντιτάχθηκαν είτε στην διάλυση φορέων (πχ ΕΟΜΜΕΧ) είτε στην ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού (πχ ΕΑΒ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΟΣΚ) κλπ. Όπως διαβάσαμε στον τύπο (ΑΥΓΗ 14/9) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ), είπε όχι στην εργασιακή εφεδρεία αρνούμενος ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Η κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει αποδοχή των αποφάσεών της. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ κατά κανόνα οι διοικήσεις εκτελούν χωρίς καμιά αντίδραση τις άνωθεν αποφάσεις, την τελευταία περίοδο αναπτύσσονται αντιδράσεις για εφαρμογή παράλογων αποφάσεων από διοικήσεις (πχ ΕΑΒ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΚΘΒΕ κλπ) που γνωρίζοντας το προς υλοποίηση έργο τους δεν συμφώνησαν να βεβαιώσουν για πλεονάζον προσωπικό.
Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι φορέων, ο ΟΣΚ έχει σημαντικό έργο να επιτελέσει, το ίδιο ο ΕΟΜΜΕΧ, η εταιρεία ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, η ΕΑΒ που έχει παραγγελίες που για να υλοποιηθούν απαιτείται επιπλέον προσωπικό και όχι μείωση. Η κυβέρνηση προωθεί δογματικά ατεκμηρίωτες εντολές.
Όχι μόνο εργαζόμενοι αλλά και στελέχη των διοικήσεων σημερινά ή παλαιότερα δεν αποδέχονται. Δεν πείθονται ότι το ΙΓΜΕ πρέπει να διαλυθεί λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει , όταν παρόμοιος φορέας δεν διαλύθηκε σε καμιά άλλη χώρα που πέρασε το ΔΝΤ(π.χ. Αργεντινή και Τουρκία). Θεωρούν παράλογο να διαλύεται ο ΟΣΚ που έχει σημαντικότατο έργο να υλοποιήσει, να καταργηθεί ο ΕΟΜΜΕΧ όταν οι κυβερνήσεις διαχρονικά διακηρύττουν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Παράλογο να γίνεται αναφορά σε πλεονάζον προσωπικό στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ όταν είναι γνωστή η ανάγκη επιτάχυνσης του έργου του κλπ.
Δεν πάει άλλο. Συντονισμένες κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση ή διάλυση δημόσιων φορέων, ενάντια στις απολύσεις μέσω εργασιακής εφεδρείας.
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές χωρίς μελέτη, χωρίς τεκμηρίωση. Προωθεί πολιτικές που φέρνουν ερείπια και καταστροφή, που δεν δίνουν προοπτική. Με σπασμωδικές ενέργειες πετάει στα σκουπίδια σημαντικότατους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς επιστημονικούς φορείς.
.
Γίνεται σαφές ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο καταστροφής του δημόσιου τομέα και των φορέων. Ότι για τους εργαζόμενους, η εργασιακή εφεδρεία σημαίνει απολύσεις και παραπέρα εκτίναξη της ανεργίας.
Οι καθημερινές επιθέσεις στο εισόδημα, στο δικαίωμα στη δουλειά έχουν φέρει τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία σε απόγνωση
Με δεδομένο μάλιστα ότι, με τις ως σήμερα κινητοποιήσεις και τις τεκμηριωμένες θέσεις των συνδικάτων η στάση της κυβέρνησης είναι απορριπτική, με διασπαστικές μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι δυναμώνουν τους αγώνες τους
Όπως έχει αποφασίσει το συντονιστικό των φορέων, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιήσουν σειρά κινητοποιήσεων στους χώρους δουλειάς, για πολλοστή φορά συνέντευξη τύπου, θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική εκδήλωση στο Σύνταγμα και όλα τα σωματεία θα συντονίσουν τη δράση σε κινητοποίηση την Τετάρτη(21/9), με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.
Η κυβέρνηση σήμερα έχει μία μόνο επιλογή. Να παραιτηθεί. Αποτελεί ανάγκη για να ανοίξει μια άλλη πορεία για τον τόπο.
Νίκος Γεωργακάκης