• Δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση αυτή χρησιμοποιεί το εργαλείο του εκβιασμού προκειμένου να προωθήσει μια πολιτική που βρίσκει τη συντριπτική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας
• Κάθε δυο μήνες ξαναγράφουν το μεσοπρόθεσμο και κάθε δυο μήνες βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα
• Στο μυαλό του κάθε Έλληνα, όταν μιλάμε για Αργεντινή, έρχεται η βία, η καταστολή, η χρεοκοπία με την έννοια της κατάρρευσης των τραπεζών.
• Οι επιταγές του ΔΝΤ οδήγησαν την Αργεντινή στην κρίση και τη χρεοκοπία. Όπως οδηγούν και την Ελλάδα τώρα.
• Το μόνο που τρέμουν είναι μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και γι αυτό έχουν βάλει τη χώρα στο σωληνάκι και τις δίνουν τόσα όσο να μπορούν να ξεπληρώνονται τα δάνεια. Και το δεύτερο που τρέμουν πάρα πολύ είναι η έξοδος από το ευρώ.
• Δεν είναι βιώσιμο αυτό το χρέος. Και τι λέγαμε; Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Και όταν το λέγαμε αυτό, έπεφταν να μας φάνε. Και τώρα βγαίνει ο Ντομινίκ Στρος Καν και λέει ότι χωρίς διαγραφή του 50% δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα
• Υπάρχει πλούτος αφορολόγητος. Υπάρχει μια διαχρονική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα κεφάλαιο στο εξωτερικό της τάξης των 600 δις λένε δημοσιεύματα και κανείς δεν το διαψεύδει στις τράπεζες της Ελβετίας.
• Γιατί δεν βάζει χαράτσι στους εφοπλιστές Αντί λοιπόν να βάλει φόρο ακίνητης περιουσίας και χαράτσι ανά τετραγωνικό ηλεκτροδοτούμενο, να βάλει φόρο έκτακτο σε κάθε πλοίο.
• Γιατί δεν γίνεται το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που έπρεπε να γίνει είναι το περιουσιολόγιο.
• Ένα πρόγραμμα το οποίο το στηρίζουμε σε πέντε βασικούς άξονες, στην απεμπλοκή από το μνημόνιο, στην αναδιανομή του πλούτου για πρωτογενές πλεόνασμα, στην κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην ανάπτυξη και στην ασπίδα προστασίας των πολιτών.
• Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε τη βαριά ευθύνη που έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουμε σωτηρία για την κοινωνία. να κάνουμε κι εμείς τις δικές μας υπερβάσεις. Γιατί πράγματι έχουμε ιστορικές στιγμές τομής. Σε στιγμές τομής και το πολιτικό σύστημα αλλάζει
• Το μεγάλο ζητούμενο είναι, θα υπάρξει η αναγκαία εκείνη συσπείρωση δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας; Γιατί σε επίπεδο κοινωνικό υπάρχει αυτή η πλειοψηφία.• Αν ήταν στο χέρι του πρωθυπουργού, δεν θα έκανε ποτέ εκλογές.
Ήδη βέβαια τους βλέπουμε να βγαίνουν και να λένε ότι το Σύνταγμα μας εμποδίζει, γιατί είναι γραφειοκρατικό, γιατί έχει προβλήματα, να το παρακάμψουμε και το Σύνταγμα για να μπορούμε να απολύουμε εργαζόμενους πιο άνετα, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.
• Το τέλος αυτό δεν θα πληρωθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.
***********
- Σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή… Αναρωτιέται ο κόσμος αν αυτό είναι το πολιτικό επίπεδο αντιπαράθεσης που μας ταιριάζει …
Πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξαν μόνο αυτές οι αντιπαραθέσεις. Ότι ακολούθησε και μια ιδιαίτερα τεταμένη, οξεία, αλλά πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσα ζητώντας τον Υπουργό των Οικονομικών και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να έρθει στη Βουλή και να εξηγήσει τι ήταν αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην Αργεντινή. Και υπήρξε μια αντιπαράθεση αρκούντως πολιτική από την οποία μπορεί να βγάλει κανείς πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν είδα όμως αυτή να παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης. Παρουσιάστηκαν οι κορόνες, οι εξάρσεις και οι θεατρικές παραστάσεις..
-.. Σας είδα στο κανάλι της Βουλής που απαντήσατε στον κ. Βενιζέλο σ΄ αυτή του τη δήλωση λέγοντάς του ότι αυτές είναι απειλές και δεν κατάλαβα, αν μεταφέρω καλά αυτά που είπατε, μας προετοιμάζετε για κάποια εκτροπή τύπου Αργεντινής;
Ακριβώς αυτό ζήτησα να εξηγήσει ο αντιπρόεδρος. Γιατί δεν είναι πρώτη φορά που η κυβέρνηση αυτή χρησιμοποιεί το εργαλείο του εκβιασμού προκειμένου να προωθήσει μια πολιτική που βρίσκει τη συντριπτική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιεί το εργαλείο του εκβιασμού, θα έλεγα ότι το έχει κάνει επάγγελμα πια. Δεν πέρασαν δυόμισι μήνες από τότε που η κυβέρνηση αυτή απείλησε τους βουλευτές της και όλη την ελληνική κοινωνία ότι, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τότε θα είμαστε αντιμέτωποι με τα τανκς. Αυτό ακριβώς είχε πει ο κ. Πάγκαλος, ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Και μάλιστα τότε μας έλεγαν ότι το μεσοπρόθεσμο είναι η τελευταία θυσία που κάνουμε, γιατί, αν ψηφιστεί και πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι, τότε θα προχωρήσουμε, θα βγούμε από την κρίση, γιατί θα πιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Κάθε δυο μήνες ξαναγράφουν το μεσοπρόθεσμο και κάθε δυο μήνες βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα. Και μάλιστα φτάσαμε στο σημείο τις τελευταίες μέρες σε ριπή πολυβόλου να έχουμε μέτρα, έκτακτα μέτρα, νέα μέτρα, ξανά νέα μέτρα. Και αναρωτιέται η ελληνική κοινωνία, αναρωτιούνται πλέον και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πόσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό το θρίλερ με τις δόσεις, να μας απειλούν ότι δεν θα μας δώσουν τη δόση κι ότι πρέπει να πάρουμε και νέα σκληρά και βάναυσα μέτρα….
- … Αλλά αυτά τα περί εκτροπής.. πηγαίνουν αλλού το μυαλό μας.. Κι επειδή είναι συνηθισμένος αυτός ο τρόπος σε εκτροπές, κυρίως σε περιόδους κρίσης και οικονομικών προβλημάτων… μήπως έχετε κάτι στο μυαλό σας, μήπως έχετε κάτι υπόψη σας;….
Εγώ να έχω κάτι στο μυαλό μου; Αυτός που θα έπρεπε να εξηγήσει τι εννοεί είναι ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο προηγούμενος μίλησε ξεκάθαρα για τανκς κι ο κ. Βενιζέλος χτες βγήκε στο Προεδρικό Μέγαρο και μίλησε για Αργεντινή. Στο μυαλό της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων, όταν μιλάει κανείς για Αργεντινή, προφανώς και δεν του έρχεται ότι η Ελλάδα θα γίνει αξιόμαχη χώρα στο ποδόσφαιρο, ότι θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ούτε ότι ξαφνικά θα γίνουμε πρώτοι σε εξαγωγές στα βοοειδή. Στο μυαλό του κάθε Έλληνα, όταν μιλάμε για Αργεντινή, έρχεται η βία, η καταστολή, η χρεοκοπία με την έννοια της κατάρρευσης των τραπεζών. Αυτό έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάει κανείς για Αργεντινή. Κι όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βγαίνει και λέει ότι αυτό που βλέπετε δεν είναι κρίση, αλλά κρίση είναι η Αργεντινή που θα έρθει αν δεν εφαρμοστεί η πολιτική μας, οφείλει να πάρει κάποιες απαντήσεις. Και η πρώτη απάντηση η οποία οφείλει να πάρει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι η Αργεντινή είχε και μια άλλη όψη απ΄ αυτήν που γνωρίζουν οι περισσότεροι που τους έρχεται στο μυαλό όταν κανείς μιλάει για την Αργεντινή. Είχε την όψη μιας λαϊκής εξέγερσης που απαίτησε να φύγει το ΔΝΤ από τη χώρα, να φύγουν δηλαδή οι ανθύπατοι που ήρθαν να τους κυβερνήσουν χωρίς να τους έχουν εκλέξει και οι οποίοι είχαν την απόλυτη ευθύνη που έφτασε η χώρα ως εκεί. Οι επιταγές του ΔΝΤ οδήγησαν την Αργεντινή στην κρίση και τη χρεοκοπία. Όπως οδηγούν και την Ελλάδα τώρα.
Στην Αργεντινή λοιπόν η συνταγή αυτή, η νεοφιλελεύθερη, η σκληρή οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Την ίδια ακριβώς συνταγή, τα ίδια ληγμένα φάρμακα που δεν απέδωσαν στην Αργεντινή και στη Λατινική Αμερική, τα δίνουν μετά από δέκα χρόνια σε μια χώρα της ευρωζώνης. Κι αυτό είναι το δράμα το οποίο ζούμε. Κι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άλλη έξοδος, άλλη ελπίδα, άλλη προοπτική από το να φύγουμε απ΄ αυτή την καταστροφική πολιτική, από το να διώξουμε την τρόικα, τους ανθύπατους, όλους αυτούς που έχουν έρθει εδώ και που επιβουλεύονται τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, έρχονται εδώ προκειμένου να πάρουν τα φιλέτα της γης, να πάρουν το δημόσιο πλούτο και να καταστρέψουν τον παραγωγικό ιστό προκειμένου να έρθουν να κάνουν μετά επενδύσεις και να οικονομάνε, όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε ότι πρέπει να γλιτώσουμε απ΄ αυτή τη λαίλαπα και να τους διώξουμε από τη χώρα, τόσο πιο εύκολα θα φύγουμε από την προδιαγεγραμμένη πορεία της αργεντινοποίησης.
- Σας άκουσα πριν από μια μέρα σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι να κάνετε λόγο για ένα παιχνίδι το οποίο παίζει η κυβέρνηση, που παίζουν κάποιοι άλλοι σε βάρος των πολιτών αυτής της χώρας και συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση. Είχατε πει ότι ενδεχομένως να φτάσουμε σ΄ έναν εκφοβισμό μέσω μιας στάσης πληρωμών προς το εσωτερικό της χώρας προκειμένου να τρομοκρατηθεί έτσι ο κόσμος… Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή και συμμετέχει και ενεργά η κυβέρνηση; Είναι λίγο βαρύ…
Είναι βέβαιο ότι παίζεται το παιχνίδι πάντως. Και μάλιστα εγώ αυτή την καταγγελία την έκανα πριν από τρεις μέρες, προχθές, ήταν δημοσιευμένη ως προτροπή αυτή η άποψη στους Financial Times.
Επειδή θέλω να μιλάω με στοιχεία και να τεκμηριώνω το λόγο μου, το είπα αυτό γιατί γνωρίζω ότι το επόμενο ομολογιακό δάνειο που έχει να αποπληρώσει η χώρα μας είναι τον Μάρτη και τα επόμενα έντοκα γραμμάτια δημοσίου είναι τον Δεκέμβρη. Συνεπώς η έκτη δόση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δόσεις όπου το 80% των χρημάτων πήγαινε για την αποπληρωμή των ομολόγων που έληγαν, των τοκοχρεολυσίων και των τόκων όμως, τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων αυτών, σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού θα διατεθεί τον Οκτώβρη και Νοέμβρη για να αντιμετωπιστούν οι πάγιες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Πράγμα που σημαίνει, για να το πω λιανά και κατανοητά, ότι η δόση αυτή δεν θα δοθεί για τους τόκους και τα χρεολυσία. Θα δοθεί για τους μισθούς και τις συντάξεις. Πράγμα που σημαίνει ότι αν καθυστερήσει ή αν δεν δοθεί, δεν καίγεται καρφί στους δανειστές μας αν δεν δοθεί ή καθυστερήσει αυτή η δόση. Γιατί αυτοί που θα υποστούν το πρόβλημα θα είναι οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, θα είναι η ελληνική κοινωνία και όχι οι πιστωτές. Το μόνο που τρέμουν είναι μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και πρέπει να πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και γι αυτό έχουν βάλει τη χώρα στο σωληνάκι και τις δίνουν τόσα όσο να μπορούν να ξεπληρώνονται τα δάνεια. Και το δεύτερο που τρέμουν πάρα πολύ είναι η έξοδος από το ευρώ. Το τρέμουν αυτό γιατί θα είναι ένα παράδειγμα οι αγορές να κινηθούν επιθετικά και προς τον επόμενο και προς τον επόμενο, πράγμα το οποίο το τρέμει η Γερμανία γιατί στο τέλος θα της στοιχίσει πολύ περισσότερο από το να διασώσει την Ελλάδα που ούτως ή άλλως έχει ένα χρέος που είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
- Σήμερα έχουμε τον Τύπο να παρουσιάζει τα τρία σενάρια. Το καλό, το δεύτερο χειρότερο, το τρίτο ίσως καλύτερο απ΄ όλα… Πόσο ορατό πια είναι το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άκουσα τον κ. Βενιζέλο στη στιχομυθία που είχατε να λέει ότι εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ευκολία ενός κόμματος που δεν θα πάρει ποτέ την εξουσία, ασκεί μόνο αντιπολίτευση και δεν κοιτάει τα πράγματα ρεαλιστικά..
Έχει να κάνει λόγο ότι, αν πρέπει να κάνουμε κάτι, είναι μια στάση πληρωμών προς τους δανειστές, αν δεν κάνω λάθος… κι όχι προς το εσωτερικό. Αυτό δεν προϋποθέτει όμως στη συνέχεια τουλάχιστον ένα πρωτογενές πλεόνασμα;….
Κατ΄ αρχήν να μιλήσω για τα πιθανά σενάρια που έχουμε μπροστά μας, γιατί πολύ σωστά λέτε, ότι πρέπει να βλέπουμε πού πάνε τα πράγματα και αναλόγως να δρούμε. Κατ΄ αρχήν αυτό το οποίο διαμορφώνεται σήμερα στην Ε.Ε., μετά και την αποτυχία της 21ης Ιουλίου, δηλαδή την αποτυχία αυτής της συνόδου, της έκτακτης συνόδου που έγινε για να σωθεί η Ελλάδα, αυτό το οποίο βλέπουμε να διαμορφώνεται είναι μια προοπτική ελεγχόμενης, συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο ευρώ. Αυτό είτε θα γίνει στους επόμενους δύο μήνες, είτε θα γίνει μέχρι τον Μάρτιο. Πάντως είναι προδιαγεγραμμένο. Έξοδο από το ευρώ δεν τους συμφέρει γι αυτό δεν θα το κάνουν. Όχι γιατί μας λυπούνται, αλλά γιατί φοβούνται ότι αυτό θα έχει τεράστιες συστημικές αναταράξεις στην ευρωζώνη, δεν έχουν κάνουν την επιλογή της διάλυσης της ευρωζώνης, γιατί όλα θα ήταν πιθανά, δεν την έχουν κάνει απ΄ ότι φαίνεται. Δεν τους συμφέρει γι αυτό δεν την κάνουν, γιατί από το ευρώ κερδίζουν δισεκατομμύρια. Άρα λοιπόν αυτό που έχουν προδιαγράψει για την Ελλάδα είναι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο ευρώ.
Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία; Ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει το εξής: Ότι θα μειώσουν μισθούς, θα μειώσουν συντάξεις, θα φτωχοποιήσουν την ελληνική κοινωνία, θα ξεζουμίσουν το δημόσιο πλούτο και θα έχουν τη δυνατότητα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, να κρατήσουν τουλάχιστον, βεβαίως με άλλη σύνθεση, θα αφελληνιστούν οι ελληνικές τράπεζες, θα κρατήσουν μία-δύο μεγάλες τράπεζες, οι υπόλοιπες θα πάνε για φούντο, αλλά θα κρατήσουν την ελληνική οικονομία ως ενέχυρο, θα την κρατήσουν υπό την αυστηρή εποπτεία και καθοδήγηση, δεν θα υπάρχει αυτό που λέμε εθνική κυριαρχία, δεν θα υπάρχει αυτόνομη δυνατότητα ελέγχου της οικονομικής πολιτικής. Και αυτό θα το κάνουν για δεκαετίες.
- Πώς αλλιώς μπορεί να γίνει;…
Θα σας πω πώς αλλιώς. Αλλά να καταλάβουμε ένα πράγμα. Ενάμισι χρόνο τώρα εμείς λέμε ότι μ΄ αυτό το χρέος δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Καμία χώρα μ΄ ένα χρέος που είναι πάνω από 150% και έχει φτάσει τώρα στο 189% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει στην αγορά, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν είναι βιώσιμο αυτό το χρέος. Και τι λέγαμε; Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Και όταν το λέγαμε αυτό, έπεφταν να μας φάνε οι συνάδελφοί σας. Δεν μπορούσα να σταθώ σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό γιατί μου έλεγαν θέλεις να χρεοκοπήσει η χώρα. Και τώρα βγαίνει ο Ντομινίκ Στρος Καν και λέει ότι χωρίς διαγραφή του 50% δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί η Ελλάδα. Και πρέπει να το κάνουμε, λέει, μέσα στο ευρώ.
Κι εγώ ρωτώ. Με βάση την απλή λογική. Αφού ούτως ή άλλως θα πάνε σε μια διαγραφή του 50%, γιατί αυτό να γίνει με τους όρους των δανειστών μας και των εταίρων μας που στόχο έχουν τη δημόσια περιουσία, τον έλεγχο της οικονομίας και να μην βγει αύριο το πρωί μια κυβέρνηση.. αυτό βέβαια δεν μπορεί να το κάνει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ., γι αυτό ζητάμε εκλογές, μια κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να πει, εμείς αύριο το πρωί λέμε στους δανειστές μας ότι το 50% τα ομόλογα που λήγουν από τον Μάρτη και μετά θαρθούν να τα πάρουν με 50%και αν θέλουν…
- Αυτό βέβαια έχει ως προαπαιτούμενο ότι θα έχεις απάντηση σ΄ αυτό, ότι το 50% θα είναι κουτσουρεμένο. Όλες οι ενέργειες που είχαν γίνει δεν είχαν ως δεδομένο και σαφές ότι θα έχουν το 50% μείον…..
Όλα τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εμείς προειδοποιούσαμε ότι εκεί οδηγούν, οδηγούν στη χρεοκοπία. Τα μέτρα αυτά οδηγούν στη χρεοκοπία. Προσέξτε. Γιατί οδηγούμαστε σήμερα στη χρεοκοπία; Γιατί υιοθετήσαμε τις σκληρές συνταγές της λιτότητας, τις ανθρωποθυσίες, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να καταλάβει. Όταν κάνεις σκληρή λιτότητα, ο κόσμος δεν καταναλώνει. Όταν ο κόσμος δεν καταναλώνει έχεις ύφεση. Όταν έχεις ανεργία, έχεις ύφεση. Και τώρα φτάνουμε στο σημείο τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Και τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι όταν λέγαμε διαγραφή του χρέους βάζαμε σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ίδιοι παίρνουν μια απόφαση προχτές και λένε στους μεγαλοπιστωτές των ασφαλιστικών ταμείων, ελάτε να ξεπληρώσετε τα χρέη σας με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που στη δευτερογενή αγορά σήμερα κοστίζουν όσο το μισό των χρεών τους. Δηλαδή έχει σήμερα ένας χρέος ένα εκατομμύριο στο ΙΚΑ; Του κάνουμε και έκπτωση 20%, του λένε έλα να δώσεις οκτακόσιες χιλιάδες. Πώς θα τις δώσει τις οκτακόσιες χιλιάδες. Με ομόλογα. Τι σημαίνει αυτό; Με τετρακόσιες χιλιάδες αγοράζει ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, γιατί η πραγματική του τιμή στη δευτερογενή αγορά είναι 50% μείον.
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, πέρα από τη ριζική διαγραφή του χρέους και από ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου προκειμένου να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα. ..
- Θα πρέπει να το μηδενίσουμε το έλλειμμα. Δεν μπορούμε να πάμε σε διαγραφή του χρέους ενώ δεν μπορούμε να έχουμε πλεονάσματα…
Αυτά θα γίνουν ταυτόχρονα. Να καταλάβει ο κόσμος ότι πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή μείωση του ελλείμματος δεν μπορείς να έχεις μονόδρομα μέσα απ΄ αυτές τις πολιτικές, δηλαδή κουτσουρεύοντας μισθούς, συντάξεις, διαλύοντας τους μικρομεσαίους, τη μεσαία τάξη. Εδώ υπάρχουν πράγματι μια μερίδα συνελλήνων η οποία κερδίζει. Υπάρχει πλούτος αφορολόγητος. Υπάρχει μια διαχρονική φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα κεφάλαιο στο εξωτερικό της τάξης των 600 δις λένε δημοσιεύματα και κανείς δεν το διαψεύδει τις τράπεζες της Ελβετίας. Αντί λοιπόν να βάζουμε χαράτσια στους μικροϊδιοκτήτες..
- Είναι ένα φαινόμενο το οποίο τείνουμε να αποδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να το πατάξουμε ξέρετε….
.. Όχι, κάνετε λάθος. Αυτό είναι το κρίσιμο, το κομβικό σημείο. Ο κ. Βενιζέλος ήρθε και μας είπε προχτές, χαράτσι στους μικροϊδιοκτήτες και στους εφοπλιστές είπε, ελάτε να συζητήσουμε. Γιατί δεν το αντιστρέφει; Γιατί δεν βάζει χαράτσι στους εφοπλιστές και να πει στους πολίτες ελάτε να συζητήσουμε. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
- Σας απάντησε ο κ. Βενιζέλος σ΄ αυτό….
… .. Στους μικροϊδιοκτήτες οι οποίοι έχουν δώσει τους κόπους μιας ζωής για να πάρουν ένα σπιτάκι 80 τ.μ. τους κάνει νοικάρηδες στο ίδιο τους το σπίτι και κάνει σπιτονοικοκύρηδες την τρόικα και το ταμείο της κυβέρνησης…
- Ο κ. Βενιζέλος σας είπε χθες από το βήμα της Βουλής ότι …. να συνομιλήσω με τους εφοπλιστές γιατί μπορεί να πάρουν τη σημαία και να πάνε κάπου αλλού…
Ας την πάρουν λοιπόν. Εάν θέλουν να πάρουν τη σημαία αυτοί οι πατριώτες αν θέλουν να πάρουν τη σημαία από τα πλοία τους, ας την πάρουν. Ας προβούν σ΄ αυτή την πράξη. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τη σημαία την κρατάνε, γιατί εξαιτίας της σημαίας έχουν τη δυνατότητα ενός ισχυρού ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι, που αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να έχει ηγετική, ηγεμονική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο κι αν αλλάξουν σημαία θα χάσουν αυτή τη δυνατότητα. Γιατί σ΄ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο εφοπλιστικό στόλο υπάρχει μια στοιχειώδης φορολόγηση του εφοπλισμού. Αντί λοιπόν να βάλει λοιπόν φόρο ακίνητης περιουσίας και χαράτσι ανά τετραγωνικό ηλεκτροδοτούμενο, να βάλει φόρο έκτακτο σε κάθε πλοίο. Ξέρετε ότι το 50% του πετρελαίου που εισάγει η Κίνα το μεταφέρουν ελληνικά πλοία; Ξέρετε ότι έχουμε τον πρώτο εμπορικό στόλο στον κόσμο; Ας βάλουν λοιπόν εκεί. Γιατί δεν το κάνουν αυτό. Γιατί δεν γίνεται το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που έπρεπε να γίνει είναι το περιουσιολόγιο. Δηλαδή να μην φορολογείται ο καθένας με βάση την ακίνητη περιουσία και μόνο, αλλά και την κινητή του περιουσία. Να υποχρεωθούν όλοι οι Έλληνες να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, όχι μόνο από τους μισθούς τους, αλλά και αυτά που έχουν στις τράπεζες, να υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ομόλογα τα οποία έχουν.
Πόσα χρόνια το ακούμε αυτό; Και γιατί δεν το κάνει καμιά κυβέρνηση; Γιατί η εύκολη λύση είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι;…
- Να ρωτήσω κάτι πιο πολιτικό… Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις τελευταία … Έχουμε τα δυο κόμματα να μην συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά, δεν βλέπουμε όμως και τα μικρά κόμματα να παίρνουν όλη αυτή τη διαμαρτυρία που ενδεχομένως να εκφράζεται από τον κόσμο στα δυο μεγάλα κόμματα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αδιευκρίνιστη ψήφο και φαίνεται ότι δεν υπάρχει μια σαφής, μια ξεκάθαρη πρόταση από τα υπόλοιπα κόμματα. Εκτός από τα δυο κόμματα που λίγο-πολύ γνωρίζουμε ποια είναι η πολιτική τους, δεν υπάρχει μια άλλη ξεκάθαρη πρόταση για να μαζέψει αυτή τη δεξαμενή. Έχουμε την αδιευκρίνιστη ψήφο γύρω στο 50%, δεν πηγαίνει όμως κάπου.. δεν πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ. Μπορεί να κερδίζουν κάποια νούμερα, αλλά δεν κερδίζουν όλον αυτόν τον κόσμο ο οποίος πραγματικά μπορεί να μην πείθεται από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Είναι επειδή δεν είναι ξεκάθαρη η πρόταση. Πιστεύετε κάτι τέτοιο;… Μήπως φταίει και το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο πολυκερματισμός στην αριστερά; … Είναι ένα ζητούμενο κι αυτό.. Και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σας είδαμε να κάνετε ένα άνοιγμα σε δυνάμεις ΠΑΣΟΚ, τύπου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Φωτόπουλου…. Λοιπές δυνάμεις…
Αυτές είναι κοινωνικές δυνάμεις, δεν είναι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ. Είναι κοινωνικές δυνάμεις. Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι που πλήττονται άμεσα απ΄ αυτή την πολιτική. Είναι κατά τη γνώμη μου η βάση εκείνη στην οποία πρέπει να στηριχτεί μια μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, μια άλλη πορεία για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.
Κατ΄ αρχήν έχετε δίκιο, παρά το γεγονός ότι έχει διπλασιάσει τη δύναμή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοσκοπικά εννοώ, και το ΚΚΕ ενδεχομένως, αν όχι διπλασιάσει, την έχει μεγαλώσει, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, και παρά το γεγονός ότι τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν φτάσει σε πρωτοφανή ιστορικά χαμηλά ποσοστά, της τάξης του 19-20%, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή η ελπίδα ακριβώς γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει από το 4 στο 9% και το ΚΚΕ από το 7 στο 11% αυτό από μ όνο του δεν αρκεί για να δώσει μια δυναμική ανατροπής, να ελπίσει δηλαδή κανείς ότι οι εκλογές θα φέρουν τη μεγάλη ανατροπή.
Ακριβώς πάνω σ΄ αυτό το πολύ σημαντικό και κομβικό ζήτημα εμείς προσπαθούμε να δώσουμε μια απάντηση. Όχι μονάχα απάντηση για την αναγκαία διακυβέρνηση της χώρας, το πρόγραμμά μας, το οποίο και στη ΔΕΘ είχα την ευκαιρία να αναλύσω, ένα πρόγραμμα το οποίο το στηρίζουμε σε πέντε βασικούς άξονες, στην απεμπλοκή από το μνημόνιο, στην αναδιανομή του πλούτου για πρωτογενές πλεόνασμα, στην κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, στην ανάπτυξη και στην ασπίδα προστασίας των πολιτών. Αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή λέει ο κόσμος ότι αφού αυτή τη στιγμή η αριστερά εμφανίζεται κατακερματισμένη, δεν υπάρχει δυναμική ανατροπής και δυναμική αλλαγής. Σου λέει, αν έρθει ο κ. Σαμαράς θα κάνει ακριβώς τα ίδια γιατί αυτός προτείνει πριν τα πει η τρόικα, αυτός πρότεινε την εργασιακή εφεδρεία, ήρθε μετά και την υιοθέτησε η κυβέρνηση, αυτός πρότεινε ξεπούλημα αποκρατικοποιήσεις 50 δις, ήρθε μετά και το είπε η τρόικα. Σου λέει λοιπόν ο κόσμος, γιατί να έρθει ο κ. Σαμαράς, τι άλλο θα κάνει. Και έχει δίκιο ο κόσμος.
Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουμε τη βαριά ευθύνη που έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουμε σωτηρία για την κοινωνία, ένα σχέδιο σωτηρίας για τη χώρα, να το συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε πολύ βαριά ευθύνη και να κάνουμε κι εμείς τις δικές μας υπερβάσεις. Γιατί πράγματι έχουμε ιστορικές στιγμές τομής. Σε στιγμές τομής και το πολιτικό σύστημα αλλάζει. Όσοι αναφέρονται στην Αργεντινή, ας δουν τι έγινε εκεί. Ότι ο κραταιός πρόεδρος έφυγε με ελικόπτερο από το προεδρικό μέγαρο. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι, θα υπάρξει η αναγκαία εκείνη συσπείρωση δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής πλειοψηφίας; Γιατί σε επίπεδο κοινωνικό υπάρχει αυτή η πλειοψηφία.
- ….. δηλαδή προς τις δυνάμεις εκείνες που είναι αρκετές, που είναι πολύ δυσαρεστημένες που λένε ότι εξόκειλε το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος μας και κοιτάνε προς τα αριστερά…
Αυτό είναι ευθεία πρόταση προς όλες εκείνες τις δυνάμεις και τους απλούς πολίτες που αντιλαμβάνονται την ιστορική αναγκαιότητα η χώρα μας να σωθεί, η κοινωνία να σωθεί, που αντιλαμβάνονται την ιστορική αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ευρύτατο μέτωπο δυνάμεων που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν αρκεί σήμερα να καταγγέλλουμε ότι το μνημόνιο δεν είναι καλό.
- Οι μοναδικές απόπειρες συνεργασίας, αποτυχημένες, ήταν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Κι όταν μιλάμε για σχηματισμό κυβέρνησης, μιλάμε για τα δυο μεγάλα κόμματα…
Το σύστημα, παρά το γεγονός ότι καταρρέει, παρά το γεγονός ότι είναι ένα σύστημα που ζει μέρες Πομπηίας, κι όταν ένα σύστημα καταρρέει γίνεται και πιο επικίνδυνο, γι αυτό και βλέπουμε και την καταστολή και τις απειλές, παρά το γεγονός λοιπόν ότι καταρρέει, ψάχνει να βρει τρόπους να διατηρηθεί. Και το σενάριο το οποίο καλοβλέπουν και οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι στην Ελλάδα, που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτό το πλιάτσικο που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, η δυνατότητα δηλαδή να κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα αξιοποιώντας την εύνοια των κυβερνήσεων και την πολιτική επιρροή που μπορεί να έχουν μέσα από τα ΜΜΕ, αυτό το σύστημα εξουσίας λοιπόν που και σήμερα κερδίζει δισεκατομμύρια πίσω από τις πλάτες των Ελλήνων πολιτών που στενάζουν, αυτό το σύστημα εξουσίας ψάχνει τρόπο να διατηρηθεί. ΚΙ ένας από τους τρόπους είναι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., και μάλιστα με προσωπικότητες. Εάν αυτοί ψάχνουν τρόπους, είναι δυνατόν εμείς που είμαστε από την άλλη πλευρά και θέλουμε να το ανατρέψουμε, να μην είμαστε ικανοί να κάνουμε υπερβάσεις; Είναι λοιπόν ιστορική η ευθύνη που έχουμε… Και είναι ιστορική η ευθύνη που έχουν και όλα τα κόμματα της αριστεράς.
- Έρχεστε και στη Θεσσαλονίκη στο Φεστιβάλ της Νεολαίας.. Θα έχει εκλογικό χαρακτήρα;… Βλέπετε εκλογές;…
Δεν είναι στη δική μου δυνατότητα να ορίσω πότε θα γίνουν εκλογές. Αν ήταν στο χέρι του πρωθυπουργού, τον οποίον έχουμε να δούμε και πάρα πολύ καιρό, ευτυχώς που μαζεύει βουλευτές του κόμματός του για να τον βλέπουμε στις κάμερες γιατί στη Βουλή δεν εμφανίζεται, εάν ήταν στο χέρι του, δεν θα έκανε ποτέ εκλογές. Αν ήταν στο χέρι των κυρίαρχων δυνάμεων να παρακάμψουν τη δυνατότητα ο λαός…
- Μα τι είναι αυτά που λέτε;….
.. να μιλήσει, να αποφασίσει για το μέλλον του, αν ήταν στο χέρι τους να το παρακάμψουν, θα το έκαναν. Ήδη βέβαια τους βλέπουμε να βγαίνουν και να λένε ότι το Σύνταγμα μας εμποδίζει, γιατί είναι γραφειοκρατικό, γιατί έχει προβλήματα, να το παρακάμψουμε και το Σύνταγμα για να μπορούμε να απολύουμε εργαζόμενους πιο άνετα, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.
Αλλά νομίζω ότι δεν είναι στο χέρι τους. Νομίζω ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για το σύστημα εξουσίας που έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντας. Ότι ο «κακόμοιρος» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που κάθε δεκαπέντε μέρες καλείται να ψηφίσει και νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα, έχει ένα ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο χωριό του, στη γειτονιά του. Και γνωρίζει αυτός ο «κακόμοιρος» βουλευτής ότι δεν θα ξαναεκλεγεί, γιατί τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναεκλεγούν.
- Αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό του καθένα και πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως βουλευτή…
Ναι, γι αυτό είπα πλέον ότι το σύστημα προσκρούει όχι στη βούληση των κομματικών επιτελείων, που, αν ήταν δυνατόν να παρακάμψουν και το Σύνταγμα και την τετραετή κοινοβουλευτική θητεία, να την έκαναν και οκταετή, θα την έκαναν, αλλά προσκρούει…
- Είναι βαρύ αυτό…
Τι είναι βαρύ;.. Εδώ βγήκε ο κ. Βενιζέλος χτες και μας είπε ότι θα γίνει Αργεντινή, δηλαδή θα βγουν τα τανκς στους δρόμους. Η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που θέτει ζήτημα ευρώ είναι η ελληνική κυβέρνηση δια μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου…
- Θα διαλέξετε ανυπακοή για το τέλος της ακίνητης περιουσίας που απ΄ότι καταλάβαμε θα έχει και μόνιμο χαρακτήρα.. Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία..
Το τέλος αυτό δεν θα πληρωθεί. Και δεν θα πληρωθεί όχι γιατί, όπως λένε κάποιοι θα δημιουργηθεί ένα κίνημα δεν πληρώνω. Το κίνημα θα είναι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Δεν θα είναι δεν πληρώνω επειδή δεν θέλω να πληρώσω. Δεν έχει ο κόσμος να πληρώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.
Εμείς θα υποστηρίξουμε και θα προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Όχι λέγοντάς τους και χτυπώντας τους την πλάτη, μην πληρώσετε εσείς και εμείς θα σας στηρίξουμε. Εμείς, οι βουλευτές πρώτοι θα μπούμε μπροστά. Να το έχουν υπόψη τους ότι αυτό το τέλος, αυτό το χαράτσι το αντισυνταγματικό δεν θα πληρωθεί, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα η κοινωνία να αντέξει.
- Την Κυριακή ανεβαίνετε στη Θεσσαλονίκη για το Φεστιβάλ Νεολαίας…. Κι εκεί θα μιλήσουμε για το Σύνταγμα και όχι για τους συνταγματάρχες…
Ναι την Κυριακή στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά
Και δεν ξέρω μήπως το αντίτιμο του να μείνει εν ζωή η ΕΤ 3 είναι να απομακρυνθεί από την Αθήνα πάρα πολύ.