Η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι ο Δημόσιος Οργανισμός Πληροφορικής της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας, στον οποίο έχει ανατεθεί σημαντικό έργο εθνικής εμβέλειας: εκτός από το ΑΜΚΑ, λειτουργεί η εκκαθάριση συνταγών φαρμάκων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα ενοποιημένα λογιστήρια ασφαλιστικών οργανισμών, η δικτυακή πύλη διασύνδεσης με ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, το Ενιαίο Μητρώο Συντάξεων μαζί με τα συστήματα πληρωμών όλων των συντάξεων, τα συστήματα μισθοδοσίας, εσόδων-ασφάλισης των ασφαλιστικών οργανισμών και το πληροφοριακό σύστημα των νοσοκομείων! Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινωθεί, προωθεί τη συγχώνευσή της με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.»
Όπως, όμως, αναφέρουν ο πρόεδρος του σωματείου και ο εκπρόσωπος εργαζομένων:
-«Η ΗΔΙΚΑ είναι η μοναδική δημόσια επιχείρηση που κατασκευάζει πρότυπο λογισμικό και η συγχώνευσή της δεν προσφέρει εξοικονόμηση πόρων αλλά αντίθετα, σταματάει την υλοποίηση σημαντικότατων έργων για την πάταξη της σπατάλης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης».
-«H ΗΔΙΚΑ είναι ΔΕΚΟ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και 40 χρόνια σε τιμή κόστους, χωρίς καθόλου κέρδος. Και δεν είναι ελλειμματική ΔΕΚΟ. Η λειτουργία της δεν επηρεάζει τη διαμόρφωση του ελλείμματος. Δηλαδή, με το κλείσιμο της ΗΔΙΚΑ δεν θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων».
Για τη συγχώνευση λοιπόν αυτή, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία, αφού ο φορέας αυτός δεν αποτελεί κάποια ελλειμματική ΔΕΚΟ και δεν επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απλά χρεώνει τις υπηρεσίες του στα ασφαλιστικά ταμεία σε τιμή κόστους, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στον Οργανισμό, η συγχώνευση της ΗΔΙΚΑ με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που είναι επίσης Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου αλλά με διαφορετικό αντικείμενο (διαχείριση έργων), αποτελεί χαριστική βολή και εκχώρηση των αντίστοιχων εργασιών στον ιδιωτικό τομέα.
Για την ΗΔΙΚΑ προβλέπονταν 616 οργανικές θέσεις. Πριν την έναρξη της εφαρμογής του Μνημονίου είχε 406 τακτικούς υπαλλήλους και 80 συμβασιούχους έργου, ενώ σήμερα έχει 280 λόγω αποχώρησης 126 τακτικών υπαλλήλων με συνταξιοδότηση και λήξης σύμβασης συμβασιούχων, ενώ αρκετοί υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν το 2012. Ήδη σε δύο βασικά έργα -τη σάρωση των συνταγών φαρμάκων και το help desk της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- η ΗΔΙΚΑ έχει υποχρεωθεί να προσφύγει σε εργολάβους λόγω έλλειψης προσωπικού.
Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί την ένταξη και αυτού του φορέα στις διατάξεις του άρθρου 37 του Ν3986/2011 περί εργασιακής εφεδρείας.
Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται τόσο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης στην προαναφερόμενη συγχώνευση της ΗΔΙΚΑ με την «Κοινωνία της Πληροφορίας», όσο και στην απόφαση να ενταχθεί και αυτός ο φορέας στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν λεηλασία, βαρύτατο πλήγμα, χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποια μελέτη βασίζεται η απόφαση για συγχώνευση της ΗΔΙΚΑ με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» ;
2. Τι απαντούν στις αιτιάσεις του σωματείου ότι τυχόν συγχώνευση της ΗΔΙΚΑ με την «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» θα είναι σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης; Θα προχωρήσουν σε διάλογο με το σωματείο του χώρου ώστε να εξεταστεί υπεύθυνα η προσέγγιση του σωματείου στο θέμα αυτό;
3. Θα επανεξετάσουν το θέμα της εργασιακής εφεδρείας που αποτελεί έκφραση ανάλγητης πολιτικής και συναντά την καθολική αντίδραση εργαζομένων, σωματείων, και των περισσοτέρων πολιτικών δυνάμεων;
Επίσης, παρακαλούμε, προς ενημέρωσή μας να μας καταθέσετε τη μελέτη στην οποία βασίζεται η αναγκαιότητα αυτής της προαναφερομένης συγχώνευσης.
Ο ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης