Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 49567/22-12-2007 των συναρμόδιων υπουργείων, που αφορά στη διαχείριση και προστασία Δυτικής Μήλου εκδόθηκε από ότι φαίνεται όπως-όπως για να αποτρέψει περαιτέρω κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, μετά την πρώτη καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έκτοτε και ενώ η ΚΥΑ έχει λήξει από το 2009 καμία νομική και θεσμική προστασία δεν υπάρχει.
Η ανάγκη προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς και της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας, ήταν και είναι προφανής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι δια μέσου των αιώνων, με εξαίρεση τις εξορυκτικές δραστηριότητες, η περιοχή διατήρησε χαρακτηριστικά ήπιας ανάπτυξης.
Άλλο τόσο προφανής είναι η ανάγκη για νέο χωροταξικό σχεδιασμό , όχι μόνο της Δυτικής Μήλου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Ήδη τρέχουν οι διαδικασίες του ΣΧΟΟΑΠ (βρίσκονται στην Β1 φάση) και η εκκρεμότητα του νομικού καθεστώτος της προστατευόμενης περιοχής δημιουργεί προβλήματα στον σχεδιασμό.
Επειδή η προστασία της Δυτικής Μήλου, της πανίδας και της χλωρίδας είναι βασική προτεραιότητα για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Θα λυθεί η εκκρεμότητα με την ΚΥΑ, που έχει λήξει από το 2009;
• Θα αναλάβουν τα υπουργεία, μετά από διαβούλευση με την κοινωνία του νησιού, την έκδοση Π.Δ., που θα ορίζει το καθεστώς στην προστατευόμενη περιοχή και τον φορέα διαχείρισης του;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δημήτρης Παπαδημούλης
Θοδωρής Δρίτσας