Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/10/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

- Ένα σχόλιο ια το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Θα είναι η συνέχεια του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου όπως και των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος. Είναι αυτό που προειδοποιούμε στην τελευταία απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν τέλος. Η επιδίωξη της ύφεσης και η επιδίωξη να επιβάλουν συνέχεια χαράτσια στην κοινωνία δεν θα έχει τέλος. Και αυτή είναι η συνεπής πολιτική τους. Άρα, η μοναδική λύση είναι αυτός ο προϋπολογισμός να μην ψηφιστεί και μέχρι που να φτάσουμε σε αυτή την ψήφιση η κυβέρνηση να έχει αλλάξει.

- Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ζητάτε και την αντίδραση της κοινωνίας, απευθύνετε όμως και την πρόσκληση προς τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς για συνεργασία.  

Διάβαζα πρόσφατα την απόφαση του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΝ. Τότε μιλάγαμε και το τονίζουμε και τώρα ότι ο μοναδικός που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα είναι να έρθει στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας. Άρα μαζί με την πάλη των δυνάμεων της αριστεράς, χρειάζεται να ορθωθεί ως γίγαντας ο ίδιος ο λαός και να ανατρέψει την πολιτική τους. Εμείς δεν λέγαμε ποτέ να φύγουν με δική τους πρωτοβουλία ούτε να επιλέξουν το χρόνο που θα φύγουν αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής. Το κίνημα που εκφράστηκε στις πλατείες, στις μεγάλες συγκεντρώσεις, το είδαμε ακόμα και στις καταλήψεις των υπουργείων. Και αυτό το κίνημα θα τους αναγκάσει να φύγουν.

- Αυτή η αντίδραση τον τελευταίο χρόνο δεν έχει τα χαρακτηριστικά έτσι όπως τα ξέραμε από το παρελθόν. Και το κίνημα των πλατειών είναι κάτι καινούργιο, όμως και αυτό το ογκούμενο κύμα αντίδρασης του «Δεν πληρώνω»  είναι και αυτό κάτι καινούργιο. Και στέκομαι κυρίως σ’ αυτό μετά και την προχθεσινή παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα ότι τα στελέχη του ΣΥΝ δεν πρόκειται να πληρώσουν το τέλος της ΔΕΗ.

Έχουμε ήδη εκφράσει την αντίδρασή μας και την αντίθεσή μας σε όλα τα χαράτσια. Η σκέψη μας είναι ότι δεν μπορεί να λέμε στον κόσμο να μην πληρώσει, σ’ αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν να μην πληρώσουν, αλλά παραδειγματικά πρέπει να σταθούμε μπροστά. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ανέφερα ότι πρέπει να μοιάζουμε με εκείνον που όταν βλέπει ότι ο κόσμος υποχωρεί, πρέπει να παίρνει τη σημαία και να προχωρά μπροστά για φέρει και πάλι τον κόσμο μπροστά. Να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση να επενδύει στον κοινωνικό φόβο. Δεν φτάνει όμως να λέμε μη φοβάστε. Πρέπει να βγαίνουμε και μπροστά και να αποδεχόμαστε τη σύγκρουση με τα μέτρα της κυβέρνησης και με τον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης.

- Θα περιμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες από τον ΣΥΝ για την επέκταση αυτής της αντίδρασης;

Ο ίδιος ο κόσμος πρέπει να υποβάλει στις εφορίες δήλωση άρνησης της πληρωμής και να το κάνει αυτό με ομαδικό τρόπο. Συγχρόνως, θεωρούμε ότι πρέπει να καταθέσουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το αντίτιμο της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και να αρνηθούμε να πληρώσουμε το χαράτσι. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι όποιο ποσό του αντιστοιχεί και για να μην θεωρηθεί ότι θέλει να το κρατήσει θα το καταβάλει στο ΚΕΘΕΑ που είναι ένα από τα κέντρα που στην ουσία κλείνει η κυβέρνηση με τις αντικοινωνικές και απάνθρωπες ενέργειές της.

- Υπάρχει όμως και ένας αντίλογος. Από τη μια ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Σημίτης που προειδοποίησε για τα χειρότερα αλλά και ο κ. Βενιζέλος που είπε επιτέλους ας καταλάβουν αντίπαλοι και κοινωνία ότι δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση τα μέτρα από κάποια ιδεοληψία και υπερβολική αγάπη προς το κεφάλαιο, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. 

Η κυβέρνηση ακριβώς εφαρμόζει τα μέτρα με συνέπεια και από ιδεοληψία και από έρωτα προς τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται υπέρ της ελληνικής κοινωνίας ούτε στην ΕΕ, ούτε στη ΕΚΤ, ούτε στο ΔΝΤ απλώς πηγαίνει και συμφωνεί, αν δεν επεξεργάζεται και η ίδια τα μέτρα ενάντια στον ελληνικό λαό. Και δεν διαπραγματεύεται προς τον ελληνικό λαό δείχνοντας του κάθε τόσο τη δύναμη των δυνάμεων καταστολής. Και αυτό δεν έγινε μόνο τον Ιούνιο αλλά γίνεται και τώρα. Το δεύτερο είναι οι συμβουλές του κ. Σημίτη. Ο κ. Σημίτης ήταν ο συνδιαχειριστής των πελατειακών διευκολύνσεων που εξανδραπόδισαν την κοινωνία. Την περίοδο του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού επαιρόταν ότι είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν το 4%, το 5%, το 6%. Την ίδια εποχή το χρέος διογκώθηκε από 100δις στα 180 δις δηλ όση ανάπτυξη υπολόγιζε τόσο ανέβαζε και το χρέος. Ήταν ένας τρόπος ώστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  και του κ. Σημίτη να διαμορφώνει μέσω πελατειακών καταστάσεων συμμαχίες ώστε να ξαναβγαίνει στην εξουσία. Κάποιοι έκαναν αμύθητες περιουσίες και την περίοδο του κ. Σημίτη και απαλλάχθηκαν από φόρους και έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό και εκφράστηκε η φούσκα στο χρηματιστήριο και αυτή η πολιτική συνεχίζεται ως κληρονομιά γιατί και τώρα υπάρχει η Ελλάδα, η μικρή  μικρή Ελλάδα που βγάζει δις ευρώ την ώρα ζητάν από τον συνταξιούχο, τον χαμηλόμισθο να δώσει επίδομα αλληλεγγύης. Μέσα σε εισαγωγικά το αλληλεγγύης γιατί βεβαίως είναι επίδομα αλληλεγγύης στην κυβέρνηση και προς στους δανειστές μας. Το βασικό ζήτημα είναι ότι αυτά τα χρήματα που θέλουν να συγκεντρώσουν θέλουν να τα πετάξουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο που λέγεται χρέος τους και όχι χρέος του ελληνικού λαού. Λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν κοινό πρόγραμμα και βλέπετε πως πολύ γρήγορα ανταλλάσσουν μέτρα. Χθες έψαχνε η ΝΔ τον τρόπο να ψιλοαλλάξει τη θέση της για την εργασιακή εφεδρεία, λες και δεν θυμόμαστε ότι ήταν πρόταση του κ. Σαμαρά και της ΝΔ και την οποία πολύ εύκολα αποδέχτηκε ο κ. Παπανδρέου και πάει να την επιβάλει. Και τα νούμερα που βγαίνουν στον τύπο είναι ψεύτικα και είναι πολύ μεγαλύτερα. Γιατί θα υπάρχουν ορισμένες χιλιάδες με εργασιακή εφεδρεία, ορισμένες χιλιάδες με απολύσεις μέσω συγχωνεύσεων και ορισμένες χιλιάδες που θα λήγουν ακόμα και αυτές οι μικρές συμβάσεις και δεν θα προσμετρούνται στις απολύσεις. Στην ουσία η κ. Διαμαντοπούλου με το νόμο της κλείνει τα ΤΕΙ και υπάρχουν αυτή τη στιγμή ΤΕΙ, όπως τα ΤΕΙ Ιωαννίνων τα οποία ανακοίνωσαν σε σχολές ότι δεν θα διδαχθούν μαθήματα γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές αφού όλοι ήταν με συμβάσεις και με το νόμο της κ. Διαμαντοπούλου φεύγουν. Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίζουν και άλλες σχολές.

To Γραφείο Τύπου