Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/10/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη, προς τον Υπουργό Οικονομικών με θεμα: «Η εξυγίανση» της Proton Bank και πάλι στις πλάτες των ελλήνων φορολογούμενων;

Σύμφωνα με  σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» η Proton Bank εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ιδρύεται «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα PROTON BANK», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (8-10-2011) για να διασφαλιστούν οι καταθέτες της υπό διάλυσης Τράπεζας το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν το βάρος συνολικά 863 εκατ. Ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είναι προϊόν υπολογισμού των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

 Η κακοδιοίκηση της  Proton Bank και η χρησιμοποίησή της ως μοχλό συμφερόντων των εταιριών του κ. Λαυρεντιάδη παρατηρήθηκε επανειλημμένα δυσμενώς τόσο από τους ελεγκτές της ΤτΕ, όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αποκορύφωμα υπήρξε το αποτέλεσμα της έρευνας της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος για ενδείξεις διακίνηση μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας μεγάλων χρηματικών ποσών με που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής  δραστηριότητας.

Παρά ταύτα,  το ελληνικό Δημόσιο την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε ενδεχόμενες αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε  ενδείξεις υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε τον Ιούλιο του 2011 την Proton Bank με πάνω από 230 εκατ. ευρώ με εντολή του Υπ. Οικονομικών, για λόγους διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, ενέργεια που καλύφθηκε νομοθετικά εκ των υστέρων με κυβερνητική τροπολογία.

Σε καιρό δημοσιονομικού εκτροχιασμού και άγριας μονόπλευρης λιτότητας,  σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, το Δημόσιο φαίνεται να αναλαμβάνει να καλύψει:

Α) Τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Proton Bank και τα οποία θα μεταβιβαστούν στη νέα τράπεζα. Η διαφορά αυτή είναι ύψους 613 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί «από το Σκέλος Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ». Τα στοιχεία του ενεργητικού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ernst & Young, είναι ύψους 2,173 δισ. ευρώ, ενώ αυτή του παθητικού 2,786 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι η διαφορά θα καλυφθεί από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή από το ΤΕΚΕ.

Β) Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της νέας τράπεζας που εκτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι  τις τελευταίες ημέρες ο  κ. Λαυρεντιάδης, με προφανή κυβερνητική συμφωνία, εξασφάλισε την παύση της ποινικής δίωξης για ενδεχόμενη υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank απλά με την επιστροφή  του συγκεκριμένου ποσού στα ταμεία της τράπεζας. Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Σχεδιάζει η κυβέρνηση την «εξυγίανση» της Proton Βank με αυτό τον επιζήμιο για τους έλληνες πολίτες τρόπο; Πόσο είναι το κόστος διάσωσής της; Ποιος θα καλύψει τις μαύρες τρύπες της τράπεζας;

•    Ποια τα ευρήματα της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος για την Proton Bank και τον κ. Λαυρεντιάδη;

•    Ποιοι λόγοι επιβάλουν την κρατικοποίηση μιας αφερέγγυας Τράπεζας, της οποίας η πρώην διοίκηση ελέγχεται ποινικά;

•    Ποιοι λόγοι επιβάλουν την κοινωνικοποίηση των ζημιών μιας τράπεζας, σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία βάλλεται παρατεταμένα από νέα φορολογικά μέτρα, ανεργία και μειώσεις μισθών; γιατί πρέπει ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει τα «σπασμένα» μιας Τράπεζας;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης