Ο Πρόεδρος του
Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Ν.
Χουντής και Ν. Βούτσης, μέλη της Π.Γ.
συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Κ.
Σημίτη.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του
ΣΥΝ δήλωσε:
'Ακουσα τον κ. Πρωθυπουργό και διατύπωσα με σαφήνεια τις θέσεις του ΣΥΝ. Όπως ξέρετε, έχουμε ασκήσει κατά καιρούς κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για παραλείψεις ή για αστοχίες που έχουν οδηγήσει στις σημερινές πιέσεις, την ώρα που διαμορφώνεται διεθνώς δυσμενές περιβάλλον και όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ανοιχτά.
Ακριβώς γι αυτό επιβάλλεται όλοι να τοποθετηθούν με σαφήνεια.
Από την πλευρά του ΣΥΝ, ως προς το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει. Στην ουσία η Ελλάδα, με την απόρριψη του κειμένου της 'Αγκυρας, υπερασπίζεται την προοπτική της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης. Το θέμα του ευρωστρατού δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Είναι υπόθεση της Ευρώπης.
Εμείς από θέσεις αρχής υποστηρίζουμε την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, με κοινή εξωτερική πολιτική για την άμυνα και την ασφάλεια, ανεξάρτητη από τις δομές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ως προς το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, χωρίς προσκόμματα. Να τηρηθούν όλα όσα έχουν αποφασιστεί και εξαγγελθεί. Είναι θέμα αξιοπιστίας της Ε.Ε. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση πολιτικές επινοήσεις, διπλωματικές φόρμουλες ή σκόπιμες ενδεχομένως προκλήσεις από άλλες πλευρές να αναβάλουν ή να εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου. 'Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πλήττει και την προοπτική πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, αλλά και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ως προς τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η λύση η δίκαιη, η βιώσιμη και η λειτουργική δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία με μια κυριαρχία και ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα. Η αδιαλλαξία του Ντενκτάς και της 'Αγκυρας δεν πρέπει να ενισχύεται και να χρησιμοποιείται έτσι ώστε να διαιωνίζεται η εισβολή και κατοχή ή να προωθούνται σενάρια διχοτομικών ή συνομοσπονδιακών λύσεων.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι στα ζητήματα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και της δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος δεν θα πρέπει να αναζητηθούν αφορμές για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας με συμψηφιστική λογική ως μία συνολική διαδικασία. Κάτι τέτοιο θα απομακρύνει τις δίκαιες λύσεις σε όλα τα προβλήματα και την σωστή υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας.
Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και έδειξε την χρησιμότητα που έχουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να γίνονται εκ των προτέρων θεσμοθετημένες συζητήσεις και διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Επιμένουμε στο πάγιο αίτημα του ΣΥΝ και για την ύπαρξη του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και για τις περιοδικές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στη διαδικασία αναζήτησης κοινών εκτιμήσεων σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε τις θέσεις της κυβερνήσεως. Από την πλευρά μου ανέφερα τις θέσεις του ΣΥΝ. Και είναι σαφές ότι στο θέμα του ευρωστρατού δεν πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση αποδεχόμενη το έγγραφο της Αγκυρας. Και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου πρέπει να επιμείνει στην ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας χωρίς προσκόμματα και ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου