Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Παρακολούθησα με υπομονή και επιμονή το διάλογο μεταξύ του Αντιπροέδρου και του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και θα ήθελα να σχολιάσω κάτι πριν την ερώτησή μου.
Κύριε Ύπαρχε, μάλλον κύριε Αντιπρόεδρε, με βάση το Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο, όταν ένα καράβι βουλιάζει, όταν βουλιάξει όμως, τότε δεν παίρνει ο ναυαγοσώστης το καράβι, παίρνει το αντίτιμο. Εδώ το καράβι δεν έχει βουλιάξει ακόμα, αλλά ο ναυαγοσώστης έχει έρθει ήδη και το έχει καταλάβει, ο υποτιθέμενος ναυαγοσώστης. Το καράβι παραπαίει, πράγματι, στο καράβι αυτό ο κυβερνήτης απέχει, δεν είναι στη γέφυρα, έχει να έρθει εδώ στη Βουλή πέντε μήνες να μας απαντήσει, και το μόνο που ξέρει να κάνει το τελευταίο διάστημα είναι να πηγαίνει στους γερμανούς βιομήχανους και να τους λέει, ιδού η οικονομία σας, ελάτε να την πάρετε και να κλείνει ως διαμεσολαβητής τα deals της ελληνικής διαπλοκής με τους επενδυτές του Κατάρ, αλλά στη Βουλή δεν έρχεται. Και σʼ αυτό το έρμο το καράβι τα αμπάρια έχουν γεμίσει με εκατομμύρια πολίτες που δυσανασχετούν και δεν μπορούν να αντέξουν και κάνουν κουπί και στα σαλόνια πάνω, στα πολυτελή, γίνονται πάρτι.
Και εγώ θέλω να αναρωτηθώ, έχετε καταλάβει πού πάμε; Έχετε σώας τας φρένας; Τι ακριβώς κάνετε; Διότι σας παρακολουθώ κιόλας και έχω την αίσθηση ότι διακατέχεστε από ένα σύνδρομο δυϊσμού. Βγαίνετε δε στις τηλεοράσεις, στους τηλεοπτικούς σταθμούς και λέτε ότι δεν αντέχει άλλο η κοινωνία, και ότι η φοροδοτική ικανότητα των ελληνικών νοικοκυριών έχει εξαντληθεί και την επόμενη ημέρα βομβαρδίζετε με φόρους. Έχετε ήδη βάλει –θα σας κάνω μία απογραφή, μπορεί να πέφτω και έξω, γιατί έχουμε τρελαθεί εδώ– πέντε έκτακτες εισφορές, επτά φόρους στους συνταξιούχους, πέντε φόρους στους μισθωτούς, τρεις περικοπές στο αφορολόγητο, τρεις φόρους στους πολύτεκνους, πέντε περικοπές στους μισθούς, τρεις περικοπές στο εφάπαξ, πέντε διαφορετικούς φόρους στα ακίνητα, χώρια την κομπίνα την τελευταία που διπλασιάζετε στην πραγματικότητα την έκτακτη εισφορά, αφού θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου αυτή του 2011 και από την αρχή του 2012 αυτή για το 2012. Και μέσα σε πέντε μήνες καλείται ο μισθωτός και ο συνταξιούχος να πληρώσει πέντε διαφορετικά χαράτσια, οι τρεις έκτακτες εισφορές 2010, 2011, 2012 και τα δύο χαράτσι για τα τέλη ακινήτων του 2011 και του 2012. Και την ίδια στιγμή, κύριε Αντιπρόεδρε, που πάτε μισθωτούς και συνταξιούχους στο απόσπασμα, στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες.
Ο προϋπολογισμός του 2012 έχει μηδέν έσοδα από τις εισφοροαπαλλαγές και την φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου βέβαια, γιατί οι μισθωτοί δεν έχουν πλέον φοροαπαλλαγές. Και σας ρωτώ: Υπάρχει, κύριε Αντιπρόεδρε, ή δεν υπάρχει αυτή η περιβόητη λίστα των 3.800 μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, που χρωστάνε πάνω από 1.000.000 ευρώ στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην Υφυπουργός ο κ. Κουσελάς; Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτό το περιβόητο cd rom με τους μεγαλοκαταθέτες Έλληνες στις τράπεζες της Ελβετίας; Και αν υπάρχουν, γιατί δεν τα βγάζετε στη δημοσιότητα; Να ξέρουν οι Έλληνες που σφίγγουν το ζωνάρι, πού είναι τα λεφτά που υπάρχουν και γιατί δεν τα παίρνετε; Γιατί δεν θέλετε να τα πάρετε. Θέλω μία απάντηση: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Και θέλω και μια απάντηση, διότι δυο χρόνια τώρα, σας λέμε, κάντε κάτι με τις ελβετικές τράπεζες. Το έχω θέσει αυτό ένα χρόνο πριν ακόμα από την περίοδο που ο Πρωθυπουργός ερχόταν εδώ να απαντάει.
Και σε μία κατʼ ιδίαν συζήτηση που είχαμε, μου είπατε ότι κινείσθε και στη Βουλή, εσείς ξανά σε δική μου ερώτηση είπατε ότι έχετε συνεργασία με τον Ελβετό ομόλογό σας. Τι κάνετε όμως; Τίποτα. Έχετε κάνει κάτι; Και το λέω αυτό όχι μόνο γιατί το Spiegel βγήκε και είπε 600 δις καταθέσεις.
Ο κ. Κουσελάς σε απάντηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 10 Μαρτίου του 2011 στον κ. Παπαδημούλη, είπε δεν είναι 600 δις, αλλά είναι περίπου 280 δις. Διακόσια ογδόντα δις είναι λίγα αν φορολογηθούν; Γιατί δεν προχωράτε; Και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, και αυτό που είπε ο κ. Κουσελάς για τα 280 δις να μου απαντήσετε, είναι ή δεν είναι τόσα; Και σας το λέω αυτό γιατί μία σειρά από χώρες, κλείνω, κύριε Πρόεδρε, έχουν προχωρήσει. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δικαστική διεκδίκηση στη UPS, η οποία προχώρησε σε διαδικασίες δικαστικές στις ΗΠΑ, που ανάγκασε τη UPS να δώσει 800 εκατ. δολάρια, και ανάγκασε και τις υπόλοιπες ελβετικές τράπεζες να πάνε σε εξωδικαστική διευθέτηση και να ανοίξουν 50.000 λογαριασμούς.
Η Μεγάλη Βρετανία που δεν έχει την κρίση της χώρας μας, προχώρησε σε εξωδικαστική διευθέτηση με την Ελβετία και από το 2013 θα υπάρχει φόρος παρακράτησης 27% έως 48% και οι ελβετικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά στη Βρετανία 630 εκατ. δολάρια και εξασφάλισε και λεπτομέρειες για 7.000 περίπου λογαριασμούς.
Η Γερμανία, που φυσικά και δεν καταρρέει, και φυσικά δεν έχει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και δεν έχει βάλει αυτά τα χαράτσια στους μισθωτούς, προχώρησε σε μία πρωτοφανή, άνευ προηγουμένου συμφωνία με την Ελβετία, που υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες σε προκαταβολή δύο και πλέον δισεκατομμυρίων, τα οποία θα επιστραφούν μόνο εάν η Γερμανία καταφέρει να μαζέψει ανάλογα φορολογικά έσοδα από Γερμανούς καταθέτες στην Ελβετία.
Γιατί, λοιπόν, αυτοί μπορούνε, κινούνται και εσείς εδώ το μόνο που κάνετε και κινείστε είναι να δέρνετε μισθωτούς και συνταξιούχους; Θέλω ειλικρινείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μου, κύριε Αντιπρόεδρε».
Στην ομιλία του είπε:
«Κύριε Αντιπρόεδρε έχω την αίσθηση ότι στο πρώτο σκέλος της ομιλίας σας θεωρητικολογήσατε και σχεδόν μου θυμίσατε αυτά που έλεγε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» εννοώντας ότι υπάρχουν μεν αλλά δεν μπορούμε να εισπράξουμε τίποτα απʼ αυτά, θα εισπράξουμε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που τους έχετε λιώσει. Και το λέω αυτό διότι αναφερθήκατε ιδιαίτερα στη μάστιγα αυτή του φορολογικού συστήματος και στην αδυναμία είσπραξης αλλά εντοπίσατε το πρόβλημα κυρίως στη μεγάλη μάζα των φορολογουμένων, στους μικρούς και μεσαίους φορολογούμενους. Από εκεί ξεχάστε το πια, δεν μπορείτε να εισπράξετε τίποτα γιατί δεν έχουν.
Γιατί το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η φοροδιαφυγή του μαγαζάτορα ο οποίος μπορεί και να έκανε στο παρελθόν αλλά ήταν ψιλολόγια, θα μου πείτε αθροιστικά μπορεί να ήταν κάποιο ποσό σεβαστό και έπρεπε να το εισπράξουμε, διότι κλείνουν τα μαγαζιά αυτή τη στιγμή, δεν έχουν πια αυτοί, κάποιοι άλλοι όμως συνεχίζουν να έχουν. Και ξέρετε κάτι, κύριε Αντιπρόεδρε, εμείς μιλάμε για πόθεν έσχες για όλους τους Έλληνες πολίτες και για περιουσιολόγιο.
Πληροφορούμαι ότι τον τελευταίο ένα χρόνο μʼ αυτή την κινδυνολογία που και εσείς, όχι ο ίδιος, –στελέχη της κυβέρνησης– αναπαράγουν σε σχέση με το ευρώ ή με τις τράπεζες έχουν σηκώσει τις καταθέσεις τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες και τις έχουν μεταφέρει όχι σε τράπεζες της Ελβετίας, έχουν μείνει ψηλά οι τιμές των ακινήτων στο City του Λονδίνου και στο Βερολίνο επειδή πάνε και τις κάνουν ακίνητα εκεί τα οποία και φυσικά δε θα φορολογηθούν από εδώ, ούτε τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπράξετε από εκεί.
Άρα, λοιπόν, εδώ ποια είναι η λύση; Λύση είναι, πόθεν έσχες για όλους και περιουσιολόγιο με την απειλή ότι αν κάποιος συλληφθεί να έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία ή να μην έχει δηλώσει τις καταθέσεις του σε ομόλογα όχι μόνο σε τράπεζες, σε ακίνητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό να κινδυνεύει με τη δήμευση του 50% των περιουσιακών του στοιχείων. Γιατί δεν το κάνετε αυτό;
Έρχομαι όμως στην ουσία. Σε σχέση με την τροπολογία που προ-ανακοινώσατε ότι θα καταθέσετε και αφορά τον διπλό κεφαλικό φόρο το 2012 δεν είπατε κουβέντα και θέλω μια απάντηση. Διότι αυτό είναι απίστευτος κυνισμός. Την ίδια στιγμή που μου λέτε –συζητάω με την Ελβετία– δυο χρόνια συζητάτε όμως, ενώ οι άλλοι αυτά τα δυο χρόνια κάνανε κινήσεις και η Βρετανία και η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Την ίδια στιγμή που είπατε γενικά «υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες», μʼ αυτούς συζητάτε. Τους άλλους όμως; Τους ξεσκίζετε. Διπλός κεφαλικός φόρος το 2012.
Με τους μεγαλοεφοπλιστές συζητάτε και με αυτούς, είπατε θα συζητήσετε. Και θέλω να σας πω ορισμένα παραδείγματα για να δείτε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλος τρόπος αλλά εσείς δεν είναι ότι δεν μπορείτε είναι ότι δε θέλετε. Διότι δε θέλετε να συγκρουστείτε μʼ αυτούς που πραγματικά κυβερνάνε αυτόν τον τόπο. Εφοπλιστές, 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές. Ο εργαζόμενος των 700 ευρώ δεν ούτε μία κύριε Αντιπρόεδρε. Το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε Έλληνες εφοπλιστές. Από τα 650 πλοία που ναυπηγούν τούτες τις μέρες, τούτο το χρόνο, μόνο ένα φρόντισαν να ναυπηγηθεί στη χώρα μας. Μεγάλη η συνεισφορά τους, σε μια πατρίδα που κινδυνεύει με διάλυση και σεις λέτε «θα συζητήσουμε μαζί τους». Μία ειδική εισφορά ανά πλοίο ή ανά μονάδα χωρητικότητας θα μας είχε δώσει τη δυνατότητα να μη βάλετε το 23% ΦΠΑ στην εστίαση, στους μαγαζάτορες που κλείνουν. Αλλά εσείς μας απαντάτε, θα πάρουν τη σημαία τους και θα φύγουν, οι πατριώτες αυτοί. Τη σημαία μιας χώρας που βουλιάζει θα την αλλάξουν αυτοί για να μην πληρώσουν 1, 2, 3, 4% του τζίρου τους. Ε, ας το κάνουν λοιπόν.
Και να δώσετε στη δημοσιότητα τα ονόματά τους και τις διευθύνσεις τους, όπως και τα ονόματα και τις διευθύνσεις που υπάρχουν στο cd που δε διαψεύσατε ότι έχετε των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, όπως και αυτά –όχι αυτά που λέτε τα ανείσπρακτα που δεν μπορούν να εισπραχθούν– αλλά αυτά που υπονόησε ο κ. Κουσελάς, τα 3.800 δις που είναι άμεσα εισπράξιμα. Να δώσετε στη δημοσιότητα τις διευθύνσεις τους και να πάρετε και τον κ. Μπαλασόπουλο και να του πείτε να πάνε τα σκουπίδια έξω από τα σπίτια τους.
Μη γελάτε. Ο κοινωνικός πόλεμος, η κοινωνική σύγκρουση έχει συγκεκριμένες πλευρές που αντιπαρατίθενται. Δεν είναι μια γενική και χαοτική κατάσταση στην κοινωνία. Ο πόλεμος είναι ανάμεσα στη μεσαία τάξη, στους χαμηλόμισθους, στην εργατική τάξη και στο μεγάλο κεφάλαιο και στην ελληνική διαπλοκή που τους κάνετε πλάτες.
Πάμε παρακάτω, πεντακόσιες επιχειρήσεις το 2009 στη χώρα μας –ξεκίναγε η κρίση το 2009– τζίρος 118 δις, δηλαδή το μισό ελληνικό ΑΕΠ πέρασε από τα ταμεία τους. Τι αποδίδουν αυτοί; 1% έκτακτη εισφορά στον τζίρο τους να βάζατε κύριε Αντιπρόεδρε δε θα βάζατε αυτό το άθλιο και αντισυνταγματικό χαράτσι στα ακίνητα που καλείται να το πληρώσει και αυτός που δεν έχει μία που ζει στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι και να του κόψετε το ρεύμα. Οι φόροι που πληρώνουν Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ στη χώρα μας, μας κατέταξαν –γιατί εσείς μιλάτε για τη μεσαία τάξη– ποια μεσαία τάξη; Εδώ να δείτε, ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ, οι φόροι που πληρώνουν κατατάσσουν τη χώρα μας προτελευταία σε επίπεδο της Ε.Ε. των 27. Την ίδια στιγμή όμως οι έμμεσοι φόροι, αυτοί που πληρώνουν το ίδιο όλοι, κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση της Ε.Ε. των 27. Θα κάνετε κάτι γιʼ αυτό;
Επαναλαμβάνω, προϋπολογισμός του 2012 και απολογισμός του 2011, 0 (μηδέν) από τη φοροδιαφυγή. Εάν βάζατε μια ειδική εισφορά σε παντός είδους ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ακίνητα άνω των 350.000 ? θα μαζεύατε 4 δις. Αν βάζατε μια ειδική εισφορά επί μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων σε Ελλάδα και εξωτερικό άνω των 50.000 ? θα μαζεύατε άλλα 2 δις. Εσείς όμως δεν το κάνετε κύριε Αντιπρόεδρε και γιατί δεν το κάνετε; Δεν το κάνετε όχι γιατί δεν μπορείτε. Δεν το κάνετε γιατί δεν θέλετε να το κάνετε.
Κύριε Αντιπρόεδρε, ένα σχόλιο μόνο και ζητώ συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι γενικόλογες. Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνησή σας, –δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα– «προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα» όπως έλεγε και ο ποιητής, μάλλον ούτε θαύμα προσμένετε εσείς, έχετε παραδώσει τα όπλα, υποταγμένοι πλήρως στις επιταγές της τρόικα, παραδομένοι, δεν έχετε κανένα σθένος να διεκδικήσετε το δημόσιο συμφέρον την ίδια στιγμή που όλοι, ο κ. Μπαρόζο, ο κ. Γιούνκερ, οι αγορές λένε ότι πιθανή χρεοκοπία της χώρας θα κόστιζε πάνω από 1 τρις σε αυτούς, το λένε. Εσείς εδώ είσαστε παραδομένοι, δεν κάνετε καμία κίνηση, φυσικά θα μου πείτε, τώρα έχετε λιγότερες πιθανότητες, πριν δυο χρόνια είχατε πολύ περισσότερες, αποφασίσατε όμως να παραδώσετε τη χώρα.
Δεν έχετε όμως άλλη επιλογή. Τι εννοώ λέγοντας δεν έχετε άλλη επιλογή; Ή που θα οδηγηθούμε σε μια διαδικασία με ομαλό τρόπο, να αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και να έχει και ο ίδιος την ευθύνη για την επιλογή του ή που το τέλος αυτής της κατάστασης –και της δικής σας, δυστυχώς και της κοινωνίας– δε θα είναι καλή.
Άκουσα τον κ. Καρατζαφέρη εδώ να ζητάει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε μια –οριακά επιτρέψτε μου– εκτροπή. Δηλαδή τι; Τη στιγμή που στις δημοσκοπήσεις εσείς δε συγκεντρώνετε ούτε 15%, κυβερνητικό κόμμα να μη συγκεντρώνει 15%, απίστευτο αλλά ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει. Άρα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στην κοινωνία, αυτό εννοώ, να ζητάει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε διαδικασία να βγει νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογική διαδικασία. Δηλαδή το πρόβλημα είναι ποιος μας κυβερνάει αν θα λέγεται Παπανδρέου, Παπαδόπουλος, Σημίτης ή Καρατζαφέρης, ή ποια πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζουμε;
Επειδή το πρόβλημα είναι ποια πολιτική εφαρμόζουμε σας καλώ να αφήσετε τις πατριωτικές κορόνες περί εθνικού στόχου, πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα σε ύφεση, τέταρτη χρονιά σε ύφεση. Από την κατοχή είχαμε να δούμε τέσσερις χρονιές ύφεσης. Ούτε δημιουργείται πρωτογενές πλεόνασμα με παράλληλη λειτουργία κοινωνικού και δημοκρατικού ελλείμματος. Άρα, λοιπόν, εσείς που έχετε –πιστεύω, σας ρώτησα στην αρχή, ήταν ρητορικό το ερώτημα αν «έχετε σώας τας φρένας»– πιστεύω ότι τις έχετε και είστε και συνταγματολόγος βάλτε επιτέλους ένα τέλος σʼ αυτή την ιστορία. Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Ή θα οδηγηθούμε σε ομαλές διαδικασίες ή το τέλος για όλους, και για την κοινωνία κυρίως, θα είναι ένα τέλος κακό, ανώμαλο, μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας κοινωνικής και οικονομικής.
Δεν μπορεί να παραμένετε γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας σας μετρώντας μέρα με τη μέρα την κλεψύδρα μπας και κερδίσετε λίγο χρόνο, μπας και κάποιοι καταφέρουν να σηκώσουν κι άλλα από τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών και να κάνουν κι άλλα deals με μεγάλα συμφέροντα.
Καταλάβετέ το, δημιουργείτε μια κοινωνική αναταραχή άνευ προηγουμένου. Ο ένας θα κυνηγάει τον άλλο. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα».