Αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Εθνικής Οικονομίας για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα των Πανεπιστημιακών, ο Πρόεδρος του Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, τόνισε τα εξής:
"Δεν ταιριάζει τέτοια μεταχείριση ούτε προς του πανεπιστημιακούς δασκάλους ούτε προς τους φοιτητές. Ούτε οι πανεπιστημιακοί να ενοχοποιούνται, διότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τα κοινωνικά μεγέθη ως αριθμητική άσκηση δεικτών, ούτε οι φοιτητές να παραμένουν σε ομηρία, γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι μ' αυτήν την αναστάτωση στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων. Η κινδυνολογία ότι θα χάσουν οι φοιτητές τις εξετάσεις τους εξαιτίας των κινητοποιήσεων των καθηγητών είναι στην πράξη εφαρμογή της θεωρίας περί κοινωνικού αυτοματισμού. Όλοι κατανοούν σήμερα ότι χωρίς γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δεν θα μπορέσει αυτό το κοινωνικό δημόσιο αγαθό να λειτουργήσει με την ποιοτική δυναμική που έχει, για να εξασφαλίσει μια σταθερή πορεία προς την πραγματική σύγκλιση.
Τα αιτήματα του διδακτικού προσωπικού είναι δίκαια. Το έχετε αναγνωρίσει κατ' επανάληψη. Το Υπουργείο σας πράγματι βρίσκεται σε μία συνεχή διαδικασία διαλόγου με τους Πανεπιστημιακούς. Το πρόβλημα είναι ότι παρά την αναγνώριση δεν υπάρχει υλοποίηση. Εξαγγέλλονται οι ρυθμίσεις και δεν γίνονται. Ακόμα και στο προηγούμενο πολυνομοσχέδιο υπήρχε η ένταξη μιας τροπολογίας με την οποίαν προβλεπόταν η διατήρηση των επιδομάτων των εκπαιδευτικών αδειών και αυτή αποσύρθηκε. Θέμα Γενικού Λογιστηρίου δεν υπάρχει διότι και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και ο νυν αρμόδιος Υφυπουργός έχουν υπογράψει. Μόνον λοιπόν μια εμμονή πολιτικά ανεξήγητη κι ένας νεοφιλελεύθερος φανατισμός μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την αναστάτωση.
Εμείς επιμένουμε να θεωρούμε ότι το αίτημα για σταθερούς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις των πανεπιστημιακών είναι άμεσα συναρτημένο με την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων. Είναι μεγίστης σημασίας θέμα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Εάν δεν υπάρξει αύξηση των δαπανών για την παιδεία και για τα πανεπιστήμια είναι βέβαιο τότε ότι πολλές από τις δραστηριότητες των πανεπιστημίων θα χρηματοδοτούνται από την αγορά.
Και το λέω αυτό κ. Υπουργέ διότι μόλις χθες και σήμερα δημοσιοποιούνται εκθέσεις οι οποίες θεωρούν ότι οι δημόσιες δαπάνες για ορισμένους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική προστασία πρέπει να κρίνονται από την ποιοτική τους δυναμική, έχουν έναν μέγιστο όφελος για την χώρα και δεν υπάρχει κανένα όριο που να τις περιορίζει, πέραν βέβαια εκείνου του ορίου, που δεν θα τις καθιστά εξωπραγματικές. Η Ε.Ε. με την έκθεση που δημοσιεύτηκε μόλις προχτές επισημαίνει ότι τόσο η παιδεία, όσο και η υγεία και η κοινωνική προστασία, ακριβώς διότι επιτελούν αυτόν το καθοριστικό ρόλο για την πραγματική σύγκλιση χρειάζονται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
Ισχυρή Ελλάδα με λιγότερες δαπάνες και λιγότερα έσοδα δεν εξασφαλίζεται. Λογιστικές ασκήσεις με μεγέθη που δεν θα έχουν άμεση επενδυτική δυναμική δεν μπορεί να έχουν αποτέλεσμα.
Και ειδικά στην παιδεία, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ να πω την άποψή μου ως πολίτης, δεν γίνονται επενδύσεις αυτή τη στιγμή με την έννοια δηλαδή της αύξησης των δαπανών. Αναστατώνονται τα πανεπιστήμια, αναστατώνονται οι φοιτητές, αναστατώνονται οι πανεπιστημιακοί, αναστατώνεται το Υπουργείο σας για ένα θέμα που είναι δίκαιο και που θα έπρεπε να έχει λυθεί."
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου