Κοινοποίηση:
• Τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Σαρκοζί
• Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Βαν Ρομπάι
• Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο
• Τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Τρισέ
Κυρία Καγκελάριε,
Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η συνολική προσέγγιση είναι αναποτελεσματική, ακόμη και με βάση τα δικά σας κριτήρια, και δεν θα σταθεροποιήσει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ταυτοχρόνως, οι κοινωνικές συνέπειες είναι φρικτές, με την ανεργία να υπερβαίνει ήδη το 20% και με πρωτοφανή επίπεδα φτώχειας, ανασφάλειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Πιστεύουμε πως από το 2008 η Ελλάδα χρησιμοποιείται διαρκώς ως πειραματόζωο για την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα αναδεικνύουν τί δεν πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες κρίσης. Είναι ώρα, πιστεύουμε, να το ξανασκεφτείτε σοβαρά.
Η αποκλειστική εξάρτηση χωρών, που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες από νέα και ακριβά δάνεια και πακέτα λιτότητας έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο, αφού η λιτότητα οδηγεί στην ύφεση και άρα στην ανάγκη νέων δανείων και περαιτέρω πακέτων λιτότητας. Η αλήθεια είναι, όπως υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ότι η συνολική προσέγγιση δεν ασχολείται καθόλου με τα βασικά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά προβλήματα. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε ότι βασικός στόχος σας είναι η διάσωση των τραπεζών του Βορρά, αντί της σοβαρής αντιμετώπισης των προβλημάτων του Νότου, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν έντυπα με ιδιαίτερα ορθόδοξες πηγές, όπως οι Financial Times.
Καθώς γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η συνολική προσέγγιση για την Ελλάδα είναι αδιέξοδη, γινόμαστε μάρτυρες της δημοσιοποίησης ακόμη πιο αναποτελεσματικών και κοινωνικά απαράδεκτων στρατηγικών. Για παράδειγμα, τα εν εξελίξει σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας μέσω μιας εταιρίας που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έχει προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα και θα πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο ότι τέτοιες κινήσεις θα οδηγήσουν σε πολλαπλές και σοβαρές αντιδράσεις.
Αναλογιστείτε μονάχα τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν στη χώρα σας, αν εφαρμοζόταν ένα παρόμοιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης γερμανικής δημόσιας περιουσίας ύψους 750 δις ευρώ (δηλαδή ποσού ίσου με το 1/3 του γερμανικού δημοσίου χρέους) και μάλιστα από μια ξένη εταιρία, χωρίς καμία συμμετοχή του γερμανικού κράτους!
Αυτό το σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί επειγόντως, όχι μόνο γιατί είναι απαράδεκτο, αλλά γιατί δεν θα επιλύσει κανένα από τα προβλήματα φερεγγυότητας του ελληνικού κράτους. Επιπροσθέτως, η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου εγείρει ζήτημα τόσο πολιτικών όσο και νομικών ευθυνών όλων όσοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού κράτους. Θα οδηγήσει επίσης σε τεράστια οικονομικά κέρδη για όσους σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν την πρωτοφανή κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να εξαγοράσουν δημόσια περιουσία σε κόστος δραματικά χαμηλότερο από την πραγματική της αξία.
Πολλά έχουν ειπωθεί για την “ξεχωριστή περίπτωση” της Ελλάδας. Είναι σημαντικό, όμως, να γίνει ξεκάθαρο το πού έγκειται αυτή η ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο ελληνικός δημόσιος τομέας ως μερίδιο του ΑΕΠ δεν διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο των οικονομικών της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, οι ελληνικές στρατιωτικές δαπάνες είναι συστηματικά υψηλότερες, ενώ η φορολογία του κεφαλαίου είναι χαμηλότερη από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό που κάνει την ελληνική περίπτωση να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός ότι οι κάτοχοι των μεγάλων εισοδημάτων και του πλούτου δεν συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Σήμερα όλα αυτά έχουν επισκιαστεί στις ευρωπαϊκές συζητήσεις, με τη βοήθεια μιας πρωτοφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης, τόσο από λαϊκιστικά κόμματα, όσο και από μερίδα των ΜΜΕ. Δυστυχώς, συνεισφέρατε κι εσείς στη δημιουργία αυτού του κλίματος, όταν δημοσίως δηλώσατε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι απολαμβάνουν περισσότερες αργίες και διακοπές από τους Γερμανούς εργαζόμενους. Θα καλωσορίζαμε μια διορθωτική σας δήλωση, μέσω της οποίας θα απολογηθείτε στους Έλληνες εργάτες και μισθωτούς. Φυσικά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτού του είδους την παραπληροφόρηση. Τα ελληνικά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τα πλεονάσματα των Γερμανών εξαγωγέων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πουλούν στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά και των γερμανικών τραπεζών που τώρα διασώζονται από τις πολιτικές σας, εκείνων δηλαδή που κέρδισαν χρηματοδοτώντας τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής αρχιτεκτονικής της Ε.Ε.
Φυσικά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε το περίεργο ερώτημα, γιατί οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τόσα λίγα από αυτή την αρχιτεκτονική. Επιπλέον, αυτή η διαπίστωση θα έφερνε στο επίκεντρο τη δική σας ευθύνη εντός της Ευρωζώνης. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Νότος θα μπορέσει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα χωρίς μια εξαγωγική πολιτική πιο επεκτατική από την αντίστοιχη των Βόρειων οικονομιών. Η Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργεί σαν να πρόκειται για μια μικρή ανοικτή οικονομία, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνημμένο στην παρούσα επιστολή θα βρείτε το πλαίσιο προτάσεων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως γνωρίζετε, η δική μας προσέγγιση στηρίζεται στη σημασία της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των Γερμανών εργαζόμενων. Θα ήταν όμορφο να σκεφτεί κανείς ότι παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν κάπου στη λίστα προτεραιοτήτων σας.
Με εκτίμηση,
Το Προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ο Πρόεδρος: Πιέρ Λοράν
Οι Αντιπρόεδροι: Αλέξης Τσίπρας, Μαϊτέ Μόλα, Μαρίζα Ματίας, Γκριγκόρι Πετρένκο
Ο Οικονομικός Υπεύθυνος: Ντίτερ Ντεμ