Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Πρυτανείας των Πρεσβευτών της ομάδας χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην Ελλάδα (GRULAC) (Αργεντινής, Βραζιλίας, Βενεζουέλας, Κούβας, Μεξικού, Ουρουγουάης, Παναμά, Περού και Χιλής), με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική, Κώστα Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική, Πάνο Σκουρλέτη, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ εκπρόσωπο Τύπου, Πάνο Τριγάζη μέλος της ΚΠΕ υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, Βασίλη Πριμικήρη, υπεύθυνο του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Μπουρνού, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και εκπρόσωπο του ΣΥΝ στην ΕΕ του ΚΕΑ και Αλίκη Παπαδομιχελάκη μέλος της Γραμματείας του Τμήματος εξωτερικής πολιτικής.
Η συνάντηση αυτή δεν περιορίστηκε σε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συζήτηση, αλλά σε μια βαθειά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου, όπου ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων που εστίασαν κυρίως στις εναλλακτικές πολιτικές της ριζοσπαστικής αριστεράς που σχετίζονται για το νέο συνασπισμό εξουσίας της αριστεράς, τις εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομία, την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας, την αναδιανομή του πλούτου, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την ευρωπαϊκή διέξοδο για τους λαούς της Ευρώπης.
Ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε:
«Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό «πειραματόζωο» είναι ολοφάνερη. Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα, βάσει της Eurostat, την κατατάσσει τρίτη στην ευρωζώνη σε ωράρια εργασίας αλλά και στην αποτελεσματικότητα της εργασίας.
Η γρήγορη και ακραία νεοφιλελεύθερη επέλαση μειώνει δραματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας που επίσημα βρίσκεται κοντά στο 20%, ανεπίσημα είναι πολύ υψηλότερη.
Στην νεολαία και στις γυναίκες η ανεργία ξεπερνά το 40%, ενώ οι ρυθμοί μετανάστευσης στο εξωτερικό αρχίζουν να μοιάζουν με τα μεταπολεμικά δεδομένα. Πάνω από 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ προβλέπεται έως το τέλος του χρόνου άλλες 50.000 να προστεθούν.
Η σημερινή κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.
Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευσης του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου.
Μια συνολική λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να περιλαμβάνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, σε ένα πλαίσιο ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και παράλληλης υιοθέτησης πολιτικής για την ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου.
Επιτρέψτε μου να τονίσω την κατηγορηματική αντίθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις διμερείς οικονομικές συμφωνίες του λεγόμενου «ελεύθερου εμπορίου», που εδώ και καιρό προωθεί η ελίτ της Ε.Ε., σε βάρος πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Τόσο στην Ευρωβουλή αλλά και στα εθνικά Κοινοβούλια έχουμε επισημάνει ότι η πολιτική και οικονομική ισότιμη ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε. και Λ.Α. μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πλαίσιο ισότιμων δεδομένων και κανόνων που δεν θα μετατρέπουν τις πιο αδύναμες οικονομίες σε νέο-αποικιακές κτήσεις. Ταυτόχρονα να πω σε αυτό ότι είναι πρώτιστης ανάγκης, ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς, η δημιουργική και επιβεβλημένη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο στο εξαγωγικό αλλά και εισαγωγικό τομέα, με τις χώρες σας, που δυστυχώς σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά και ανεπίτρεπτα επίπεδα. Θα ήταν ευχής έργο, κάτι το οποίο υποστηρίζουμε, τα ελληνικά οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα να βρουν έδαφος ισότιμης και επωφελούς ανάπτυξης με τις χώρες σας και τις παραγωγικές σας δυνάμεις, που και εδώ μπορούν να βρουν πεδία συνεργασίας και συνανάπτυξης.
Η περιφερειακή ολοκλήρωση μέσω της UNASUR, της MERCOSUR, της ΑLBA, της BANCOSUR, του PARLATINO (Κοινοβούλιο των χωρών των Άνδεων), της ενεργειακής ολοκλήρωσης, των μεταφορών (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι, αερομεταφορές), της μάχης να εξαλειφθούν οι μεγάλες ανισότητες και κοινωνικές ασυμμετρίες στη Λατ. Αμερική και Καραϊβική, αποτελούν δείγματα μιας ισχυρής με πλατειά κοινωνική στήριξη πολιτικής βούλησης για περιφερειακή ανεξαρτησία και πραγματική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στους τομείς της ποιοτικής διατροφής και της διατροφικής αυτάρκειας, της ενεργειακής αυτονομίας, της ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας και υγείας. Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά σημεία, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα πολλών χωρών της Λ.Α. και Καραϊβικής.
Κλείνοντας και πάλι να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε. Οι λαοί μας είναι μακριά από άποψη χιλιομετρικών αποστάσεων, αλλά πιστεύω πάρα πολύ κοντά στην ιδιοσυγκρασία, στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στην ιστορία μας, όπου το πείσμα, οι αγώνες για λευτεριά και ανεξαρτησία πάντα έπαιζαν ένα ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό στην αλληλοτροφοδότηση ιδεών και κοινής προσπάθειας για έναν άλλο κόσμο που είναι και εφικτός και επιβεβλημένος.
To Γραφείο Τύπου