Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, στην Τρίπολη, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε στην Θεσσαλονίκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κρίση χρέους, σχολίασε τα εξής:
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«εγώ το αντιλαμβάνομαι, ως ένα προσωπικό δράμα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την πικρία που νιώθεις όταν έχεις φτάσει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας να ακούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που αμαυρώνουν μια πορεία. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά ματαιώνεται στρατιωτική παρέλαση ενώπιον Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από αυθόρμητες λαϊκές αποδοκιμασίες που δείχνουν την τεράστια αντίθεση των ελλήνων στις πολιτικές που περιορίζουν την εθνική κυριαρχία, υπονομεύουν την εθνική ανεξαρτησία, την δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα των ελλήνων.
Αυτές όμως είναι αξίες, που ως πρόεδρος της δημοκρατίας έχεις ορκιστεί να υπερασπιστείς, τότε όμως το θέμα παύει να είναι προσωπικό και γίνεται άκρως πολιτικό. Σήμερα, ασκείται μια τεράστια βία σε βάρος του ελληνικού λαού. Τα επανειλημμένα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, οι δεκάδες νόμοι που αφανίζουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, που εκποιούν και βάζουν ενέχυρο την δημόσια περιουσία, που διορίζουν ξένους ως υπερ-κυβερνήτες και επόπτες της πορείας αυτής της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκ του ρόλου του με βάση τις συνταγματικές ευχέρειες που έχει, να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει δημοκρατική διέξοδος στη σημερινή κατάσταση».
Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει, για μια ακόμα φορά, την πλήρη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της, όποιας, στρατηγικής της. Επί ένα χρόνο μας έλεγε ότι η χώρα μας έχει κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν προτίθεται να ξεπεράσει.
Δαιμονοποιούσε το κούρεμα του χρέους και αποκαλούσε ʽπροδότεςʼ όσους υποστήριζαν την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσής του, και τώρα έρχεται και κουρεύει, όχι το χρέος της Ελλάδας, αλλά τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τη δημόσια, κινητή και ακίνητη, περιουσία, και την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού.
Αρνιόταν ότι η Ελλάδα θα δώσει «εμπράγματες εγγυήσεις» στους δανειστές και τώρα έρχεται και δεσμεύει τις ταμειακές ροές του προγράμματος «Ήλιος», αλλά και δεσμεύεται για επιπλέον 15 δις ιδιωτικοποιήσεων, για να τα δώσει ως εγγυήσεις στο EFSF, δηλαδή, στους δανειστές.
Θεωρούσε την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας ως ύψιστο καθήκον της και τώρα μας λέει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Επιτροπεία στην Ελλάδα, για «συντονίζει» καλύτερα το έργο της εσωτερικής υποτίμησης και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μια καταστροφική απόφαση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα:
-δεν λύνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, που θα φτάσει, σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις, στο 120% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή, εκεί που ήταν όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο, αντίθετα, υποχρεώνει την Ελλάδα σε μια δεκαετία άγριας λιτότητας και φτώχειας, βυθίζοντάς την στην ύφεση, την ανεργία, το κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
-δεν βάζει φρένο στην εντεινόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα φτιάχνει μια νέα, άκρως καταπιεστική, αντιδραστική, αντικοινωνική και αντιδημοκρατική ΟΝΕ, η οποία με τη λιτότητα που επιβάλλει αναπαράγει το φαύλο κύκλο χρέους-ύφεσης-χρέους».
Το Γραφείο Τύπου 31/ 10/ 2011