O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ρ/κο σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84» (Ν. Καραγιάννη) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την εξαγγελία δημοψηφίσματος
Πώς σχολιάζετε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος; Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου;
Έχουμε έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων. Ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει και θέλει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία και φοβάται μην τον ρίξουν μέσα από το ΠΑΣΟΚ, μη γίνουν εκλογές και προκύψει άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Βάζει το δικό του γινάτι, και την εμμονή του για τον πρωθυπουργικό θώκο πάνω από τα συμφέροντα του τόπου.
Στην τελευταία του ζαριά, βάζει τα δικά μας ρέστα.
Το πρόβλημα δεν είναι μια κακή δανειακή συμφωνία. Είναι ένα έλλειμμα ηγεσίας, εμπιστοσύνης, προοπτικής να μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σʼ αυτή την πολιτική και ηθική κρίση, η πιο έντιμη λύση είναι οι εκλογές.
Το δημοψήφισμα δεν είναι κοντά στην κουλτούρα του ΣΥΝ;
Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝ και γνωρίζω πολύ καλύτερα την κουλτούρα του κόμματος, από κάποιους άλλους που επιδιώκουν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες του Παπανδρέου, επικαλούμενοι τον ΣΥΝ.
Το δημοψήφισμα βάζει καθαρά διλήμματα: «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στον βασιλιά. Με εκβιαστικά διλήμματα « ευρώ ή δραχμή», τι είδους δημοκρατία φτιάχνεις;
Το BBC χθες σχολιάζοντας χθες την κατάσταση χαρακτήρισε τους έλληνες σαν γαλοπούλες τα Χριστούγεννα που ο Παπανδρέου τους ρωτάει ψητές με γέμιση ή βραστές με σούπα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, τα ΜΜΕ και οι συνεταίροι του κ. Παπανδρέου στην Ευρώπη, ακόμα και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με τον πλέον απορριπτικό τρόπο.
Οι δε Έλληνες αντιλαμβανόμενοι το κόλπο και τον εκβιασμό,συγκρίνουν την κίνηση του Γ. Παπανδρέου με αυτές του πατέρα του. Αλλά «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας».
Από μια κυβέρνηση που αρνήθηκε να φέρει στην βουλή για ψήφιση την πρώτη δανειακή σύμβαση αλλά υιοθέτησε την τακτική ένας άνθρωπος, βλέπε Παπακωνσταντίνου, να δεσμεύει με την υπογραφή του τη χώρα για χρόνια, δεν με πείθει ότι ξαφνικά την έπιασε η δημοκρατική ευαισθησία.
Σε μια Ελλάδα που σε όλες τις δημοσκοπήσεις ζητά αλλαγές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, δεν καταλαβαίνει ο Πρωθυπουργός και οι σύμβουλοι του ότι οδηγούν έναν λαό πληγωμένο και οργισμένο σε μια πορεία ακόμα πιο επικίνδυνη με μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος;
Προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρόνο ο Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, και ως Πρόεδρος στην οικογενειακή επιχείρηση που κληρονόμησε, το ΠΑΣΟΚ, εκβιάζει τον λαό με διλήμματα;
Υπάρχουν περιθώρια ελιγμών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Αυτή την ώρα δεν χωρούν ελιγμοί. Είναι η ώρα των πρωτοβουλιών γιʼ αυτούς που δεν κρύβονται. Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν, από τον ΠτΔ. Είναι η ώρα όλων κι όχι μόνο της αντιπολίτευσης για να αποτραπεί η μεθόδευση του δημοψηφίσματος που έχει πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία στη δυναμική της και να επιλεγεί ένας σύντομος, συμφωνημένος οδικός χάρτης για διεξαγωγή εκλογών. Με απλή αναλογική. Να μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει ο Παπανδρέου, να μας κάνει Ευρώπη, με κυβερνήσεις συνεργασίας.
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο δημοψήφισμα
Όλοι όσοι δεν σιωπούν πρέπει να προτάξουν το συμφέρον αυτού του τόπου, πάνω από κατώτερα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αν τελικά αυτή η μεθόδευση επιβληθεί, παρά τη σαρωτική κριτική που υφίσταται απ΄ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον τσαμπουκά του κ. Παπανδρέου, εμείς
που σαν κόμμα έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θέλουμε μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μέσα στην ευρωπαϊκή προοπτική θα υποστηρίξουμε το «όχι» και θα αγωνιστούμε για να έχει μαζική συμμετοχή αυτό το «όχι».
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι το δημοψήφισμα το αποφασίζει το κυβερνητικό συμβούλιο, το εγκρίνει η Ολομέλεια της Βουλής και το προσυπογράφει ο ΠτΔ.
Ελπίζω ότι κανένας από τους τρεις παράγοντες δεν θα βάλει την υπογραφή του σε ένα άθλιο, αντιδημοκρατικό δημοψήφισμα που αποτελεί μεθόδευση για να παραμείνει ο κ. Παπανδρέου στην εξουσία.
Υπάρχουν κι αλλού «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια».
To Γραφείο Τύπου