Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/06/2002

Ανοιχτή έκκληση του Ν.Κωνσταντόπουλου προς τον Πρωθυπουργό για να συναντηθεί με τους Πανεπιστημιακούς ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ανακύψει

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος απηύθυνε σήμερα, Τετάρτη, 19/6, ανοιχτή έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ.Κ.Σημίτη για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Πανεπιστημιακούς ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ανακύψει.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό κείμενο της έκκλησης.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τα περισσότερα από τα Πανεπιστήμια, έχουν ως γνωστό αναστείλει την εκπαιδευτική τους λειτουργία, λόγω της μη ικανοποίησης δικαίων αιτημάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών. Η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου έχει ουσιαστικά χαθεί, ενώ κινδυνεύει να χαθεί και η διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου και να μην αρχίσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2002-2003.

Το βασικό αίτημα των Πανεπιστημιακών για ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων που σχετίζονται με τη φύση του λειτουργήματός τους στο μισθό και τη σύνταξή τους, ενώ έχει επανειλημμένα γίνει διακηρυκτικά δεκτό και από την κυβέρνησή σας, παραπέμπεται προς ... συζήτηση για το 2003 και λύση για το ...2004, δηλαδή στις καλένδες της προεκλογικής περιόδου, παρά το ότι το Γενικό Λογιστήριο προσδιορίζει ότι η άμεση ικανοποίησή του, ούτε τον Προϋπολογισμό, ούτε την εισοδηματική σας πολιτική ανατρέπει.

Την ίδια ώρα, ετοιμάζεστε να εξαγγείλετε ίδρυση και νέων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και τμημάτων, αυξάνετε τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς όμως να ικανοποιείτε τα αιτήματα των Πανεπιστημίων για νέες οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ, Διοικητικών Υπαλλήλων, ακόμη και για την προκήρυξη υπαρχουσών κενών. Οι Προϋπολογισμοί τους παραμένουν στάσιμοι, δεν κάνετε δεκτό το αίτημα για Πανεπιστημιακούς αποκλειστικής απασχόλησης και καλείτε τους Πανεπιστημιακούς να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα μέσω χαριστικών προγραμμάτων που θα τους διαθέσετε. Τα παιδευτικά κενά καλούνται να συμπληρώσουν στα περιφερειακά τουλάχιστον ΑΕΙ -σύμφωνα και με χθεσινές προκηρύξεις στις εφημερίδες- "απασχολήσιμοι" ιδιωτικού δικαίου, με συμβάσεις έργου, χωρίς ασφάλιση και εξασφάλιση.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας των Πανεπιστημιακών πρωτίστως αφορά την προάσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και την αξιοπρέπεια των λειτουργών του, που δεν επιθυμούν να εργάζονται εκτός Πανεπιστημίου.

Ως πρόβλημα, επομένως, ουσίας αδικείται και περιφρονείται όταν αντιμετωπίζεται με διαδικαστική αντίληψη ή προσωπικές αντιδράσεις.

Επειδή από τις 14 Ιουνίου η ΠΟΣΔΕΠ επιδιώκει να σας συναντήσει,

Θα ήθελα δημοσίως να απευθύνω εκ μέρους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ την πρόταση να συναντήσετε κ.Πρωθυπουργέ τους συναδέλφους σας Πανεπιστημιακούς, ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ανακύψει.

19/6/2002

Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος
Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου