• Οι ολετήρες γίνονται σωτήρες
• Δεν απευθύνομαι στους αριστερούς και τις αριστερές. Απευθύνομαι σε όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες, γιατί, όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, τι σημασία έχει αν το προηγούμενο διάστημα αισθανόταν ότι είναι αριστερός, δεξιός, κεντρώος;
• Φοβάμαι ότι η χώρα για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, αν ψηφιστεί αυτή η δανειακή σύμβαση, θα οδηγηθεί σ΄ ένα μαρτύριο δίχως τέλος, θα εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα έχουμε δοτούς πρωθυπουργούς τύπου κ. Ράιχνεμπαχ ή κυρίους του ΔΝΤ που, αφού τους βάλαμε υπεύθυνους τους υπαλλήλους τους στην ΕΛΣΤΑΤ για να διογκώσουν το έλλειμμα, τώρα τους βάζουμε και στην πρωθυπουργία.
• Από το ευρώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί. Δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική δυνατότητα να γίνει αυτό. Αλλά το κυριότερο, δεν αντέχουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Άρα αυτό που θα καταρρεύσει, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες και κατ΄ επέκταση και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
• Έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας. Ο πρώτος δρόμος είναι να δεχθούμε εθελόδουλα αυτή την πορεία πτώχευσης του λαού μας, αποδεχόμενοι τη δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που αυτή θα επιφέρει. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της άρνησης της δανειακής σύμβασης. Ο δρόμος του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
• Εάν όμως κατανοήσουν ότι αυτό είναι καταστροφικό και για τους ίδιους, τότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική, να πάρουν πίσω τα μέτρα της λιτότητας, να κάνουν την ΕΚΤ τράπεζα κεντρική, όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες, και να κόψει χρήμα, να δανείζει φτηνά τις χώρες και να αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια των αγορών.
• Κι αυτό το οποίο ζήτησαν στο Eurogroup από τον Σαμαρά και από τον Παπανδρέου τώρα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός. Αλλά ο ένας έχει ήδη εξευτελιστεί. Ο άλλος οδηγείται τώρα στον εξευτελισμό.
• Τούτη την ώρα χρειάζεται μια πλατιά ενότητα, πατριωτικών, δημοκρατικών, κοινωνικών δυνάμεων, με πυρήνα την αριστερά λέμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πλατιά συμπαράταξη που θα δώσει μια άλλη ελπίδα και προοπτική.
- Είδατε εφημερίδες σήμερα; Ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα -γράφει ο Τύπος, δεν είναι ... δεν έχει διαψευστεί ακόμα από κανέναν- παίζει το όνομά του ως πιθανός πρωθυπουργός…
Οι ολετήρες γίνονται σωτήρες. Αυτοί που μας κατέστρεψαν με τις επιλογές και τις συνταγές τους -δεν εννοώ προσωπικά ο κ. Ρουμελιώτης, εννοώ το ΔΝΤ ως οργανισμός και η συνταγή την οποία προώθησε στη χώρα μας ως το φάρμακο απέναντι στην ασθένεια, που αποδείχτηκε χειρότερο από την ίδια την ασθένεια. Έρχονται τώρα αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ να μας σώσουν. Και φέρνουν τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ ως εκπρόσωπο και επιτηρητή του ΔΝΤ στην πρωθυπουργία της χώρας. Αυτή είναι η εξέλιξη που έχουμε μπροστά μας.
Δεν είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει. Αλλά, εάν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι πια δεν υπάρχουν προσχήματα.
Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι υπηρεσιακή. Θα είναι κυβέρνηση πολιτική, γιατί θα πάρει αποφάσεις, και μάλιστα ερήμην του ελληνικού λαού, που θα δεσμεύουν τον ελληνικό λαό για τα επόμενα τριάντα χρόνια…
- Τι φοβάστε; ..Γιατί εδώ και δύο χρόνια φωνάζετε και λέτε, λάθος το πρώτο μνημόνιο, λάθος το δεύτερο μνημόνιο, λάθος η συνταγή, λάθος τα μέτρα.. Θα πέσουμε έξω, Όταν το λέγατε εσείς όμως κάποιοι έλεγαν ότι ο Τσίπρας λαϊκίζει. Τώρα οι κριτές του «λαϊκιστή» λαϊκίσανε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι φοβάστε;….
Θα σας πω τι φοβάμαι. Είπατε πιο πριν -στην πρώτη μας σύνδεση- ότι η αριστερά είναι σε μια περίοδο που μπορεί να πάρει τα πάνω της. Εγώ αυτή την ώρα δεν απευθύνομαι στους αριστερούς και τις αριστερές. Απευθύνομαι σε όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες γιατί όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του κι όταν μια μάνα διώχνει το παιδί της στο εξωτερικό γιατί δεν μπορεί να μείνει στην Ελλάδα κι όταν μια οικογένεια αναγκάζεται να ζήσει κάτω από τα όρια της φτώχειας, τι σημασία έχει αν το προηγούμενο διάστημα αισθανόταν ότι είναι αριστερός, δεξιός, κεντρώος; Αυτή η πολιτική που μας επιβάλλεται εκβιαστικά είναι μια πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία.
Εγώ δεν απευθύνομαι στους διαπλεκόμενους. Δεν με ενδιαφέρει να με βγάλουν στα κανάλια τους. Δεν απευθύνομαι σ΄αυτούς που έκατσαν στο σβέρκο μας τριάντα χρόνια, στους τραπεζίτες, στα λαμόγια, σʼ αυτούς που είναι στη λίστα των 3500 χιλιάδων μεγαλοφειλετών του δημοσίου και δεν τη βγάζουν στη δημοσιότητα, σ΄ αυτούς που είναι στο cd με τις καταθέσεις στην Ελβετία, όχι, σ΄ αυτούς δεν απευθύνομαι. Αλλά στους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους μεροκαματιάρηδες. Τι σημασία έχει λοιπόν αν το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν πλανημένοι στις κάλπες των δύο μεγάλων κομμάτων. Τώρα όλοι επαναπροσδιορίζονται απέναντι σ΄ αυτή τη μεγάλη κρίση.
Και να σας πω τι φοβάμαι. Φοβάμαι ότι η χώρα για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, αν ψηφιστεί αυτή η δανειακή σύμβαση, θα οδηγηθεί σ΄ ένα μαρτύριο δίχως τέλος θα εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία, θα έχουμε δοτούς πρωθυπουργούς, τύπου κ. Ράιχνεμπαχ ή κυρίους του ΔΝΤ που, αφού τους βάλαμε υπεύθυνους τους υπαλλήλους τους στην ΕΛΣΤΑΤ για να διογκώσουν το έλλειμμα προκειμένου η Ελλάδα να μπει στο μάτι του κυκλώνα, πρώτη απ΄όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, τώρα τους βάζουμε και στην πρωθυπουργία.
Και φοβάμαι επίσης ότι θα γίνει το ακόμα χειρότερο την επόμενη δεκαετία. Αυτή η μικρής διάρκειας κυβέρνηση τι θα κάνει; Θα ψηφίσει προϋπολογισμό φτώχειας θα υπογράψει τη δανειακή σύμβαση -και θα σας πω μετά τι θα επιφέρει η δανειακή σύμβαση- αλλά θα βγάλει άμεσα τριάντα χιλιάδας δημόσιους υπαλλήλους στην εφεδρεία και ακόμη περισσότερους αν χρειαστεί και θα υλοποιήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου που έχουν ήδη ψηφιστεί. Και θα επιβάλει και τα σκληρά χαράτσια μέσω της ΔΕΗ στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν κι αν δεν έχουν θα τους κόψει και το ρεύμα. Αυτό θα κάνει.
Δεν θα είναι λοιπόν πολιτική αυτή η κυβέρνηση;
Και πάμε τώρα στη σύμβαση. Η σύμβαση αυτή, εάν υπογραφεί και εάν ψηφιστεί από 180 βουλευτές, η χώρα μας χάνει κάθε δυνατότητα μετά εάν ο λαός μας, ο κυρίαρχος λαός μας που αργά ή γρήγορα θα μιλήσει ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση κι αυτές τις κυβερνήσεις της υποτέλειας, θα χάσει τη δυνατότητά της η χώρα μας να προσβάλει την κατάπτυστη και επονείδιστη αυτή δανειακή σύμβαση στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δικαστήρια.
- Γιατί δεν θα μπορέσει να την προσβάλει;…
Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ισχυρό όπλο ακόμα. Ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν έχει κυρωθεί ακόμα. Γιατί δεν έχει κυρωθεί; Γιατί φοβάται ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου να την φέρουν στη Βουλή και να την κυρώσουν με 151 βουλευτές και θέλουν 180. Και γιατί μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς κρατούσε κάποιες άμυνες. Τώρα έχει κάνει εκπτώσεις σε όλα. Και κρατούσε κάποιες άμυνες και δεν πήγαινε να ψηφίσει με 180. Αν ψηφιστεί με 180, με βάση το Σύνταγμά μας, έχει κυρωθεί αυτή η σύμβαση. Παρότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική, παρότι άρει την ασυλία της δημόσιας περιουσίας λόγω κυριαρχίας.
Άρα είναι κρίσιμο το ζήτημα της δανειακής σύμβασης.
Και μας ρωτάνε λοιπόν πολλοί. Και τι άλλες δυνατότητες έχουμε; Είδατε τι έγινε σ΄ όλο τον κόσμο και σ΄όλη την Ευρώπη; Μονάχα μʼ αυτή την μπλόφα και την πιθανότητα και μόνο να πάνε σε δημοψήφισμα και να μιλήσει ο ελληνικός λαός. Εάν η Ελλάδα ήταν ο παρίας, η γάγγραινα που έπρεπε να κοπεί τόσο εύκολα και να τελειώσει το ζήτημα και να ξεμπερδεύουμε με τους Έλληνες, θα το είχαν κάνει. Ήρθε ο Ομπάμα από τις ΗΠΑ να συνεδριάσει με την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί υπό το βάρος της πίεσης των αγορών και της κατάρρευσης των διεθνών χρηματιστηρίων, επειδή υπήρξε η είδηση και μόνο, η πιθανότητα να μιλήσει ο ελληνικός λαός και να καταψηφίσει αυτή τη σύμβαση.
Γιατί συνέβη αυτό; Εάν είναι τόσο εύκολο να μας βγάλουν από το ευρώ, όπως μας απειλούν, γιατί δεν το κάνουν;
Να πούμε λοιπόν αλήθειες στον ελληνικό λαό και να μην εκβιάζουμε. Από το ευρώ η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί. Δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική δυνατότητα να γίνει αυτό. Αλλά το κυριότερο, γιατί απ΄ ότι βλέπετε τους θεσμούς και τους νόμους δεν τους τηρούν, κάνουν ό,τι τους συμφέρει, δεν αντέχουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί, αν η Ελλάδα φύγει από, το ευρώ, η επόμενη αμέσως που θα δεχθεί την πίεση των αγορών θα είναι η Ιταλία. Η οποία Ιταλία έχει ένα χρέος, όχι αστεία, 2 τρις. Εμείς έχουμε 350 δις. Και κανένας μηχανισμός σταθερότητας και κανένα EFSF δεν μπορεί να αντέξει. Και μόνο οι απαιτήσεις των ιταλικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές τράπεζες άμεσα είναι 800 δις. Άρα αυτό που θα καταρρεύσει, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη, όλες οι τράπεζες και κατ΄ επέκταση και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αφού λοιπόν έχουμε αυτή τη μεγάλη δυνατότητα, αυτό το αρνητικό υπερόπλο -το λέω δυο χρόνια τώρα- γιατί δεν διαπραγματευόμαστε ισχυρά; Γιατί δεν πετάμε το καυτό δίλημμα στους πιστωτές μας και στους εταίρους μας, παρά μονάχα οι κυβερνήσεις μας έρχονται ως κομιστές των εκβιασμών προς τον ελληνικό λαό και εκβιάζουν και απειλούν.
Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας. Ο πρώτος δρόμος είναι να δεχθούμε εθελόδουλα αυτή την πορεία πτώχευσης του λαού μας, αποδεχόμενοι τη δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που αυτή θα επιφέρει. Και τότε να μην μας ξενίζει το γεγονός ότι θα έρχονται και θα μας ζητάνε και υπογραφές και θα μας ξεφτιλίζουν. Αυτή είναι η πορεία. Και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της άρνησης της δανειακής σύμβασης. Ο δρόμος του να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
Και τότε, θα μου πείτε, δεν υπάρχει η πιθανότητα η δύσκολη εκδοχή να κάνουν πράξη τις απειλές τους; Εάν τις κάνουν πράξη τις απειλές τους, τότε στην κόλαση θα πάει όλη η Ευρώπη κι όλος ο κόσμος.
- Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και τους υπόλοιπους…
Βεβαίως. Εάν λοιπόν γίνει κόλαση παντού γύρω μας, δεν θα υπάρχει ούτε ευρωζώνη, δεν θα υπάρχει τίποτα και θα ξαναστηθούμε από την αρχή, θα ξαναστηθούμε στα πόδια μας, αξιοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, την περηφάνια μας, την αξία μας. Εάν όμως κατανοήσουν ότι αυτό είναι καταστροφικό και για τους ίδιους, τότε θα αναγκαστούν να αλλάξουν στρατηγική, να πάρουν πίσω τα μέτρα της λιτότητας, να κάνουν την ΕΚΤ τράπεζα κεντρική όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες και να κόψει χρήμα, να δανείζει φτηνά τις χώρες και να αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια των αγορών.
Αυτός είναι ο δρόμος. Τώρα οι κυβερνήσεις μας, οι ηγεσίες μας, οι δειλές ηγεσίες μας, και ο κ. Παπανδρέου φυσικά ο οποίος είναι ανακουφισμένος τώρα.. Ο κ. Παπανδρέου είναι ο πιο ανακουφισμένος από τις εξελίξεις, γιατί αυτός που μας πήγε κρυφά στο ΔΝΤ, αυτός που δεν έφερε τις συμβάσεις για να κυρωθούν, τώρα φορτώνει τις ευθύνες στον επόμενο. Και σε έξι μήνες, όταν θα γίνουν εκλογές, κανείς δεν θα θυμάται τον Παπανδρέου, γιατί αυτά που θα έχουν μεσολαβήσει θα είναι τρισχειρότερα.
Ο Σαμαράς όμως γιατί τα δέχεται αυτά; Ο Σαμαράς είναι δυνατόν μέσα σε 24 ώρες από το «οι μάσκες έπεσαν», να οδηγείται στο «είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω»; Εγώ από τον κ. Σαμαρά περίμενα μια άλλη στάση. Ήμο9υν απολύτως βέβαιος ότι όλα τα αντιμνημονιακά, που λέει ρητορικά, δεν είναι αληθινά. Στη δικιά σας εκπομπή είχα πει εδώ ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που έχει ισχυρότατες δεσμεύσεις με μεγάλα οικονομικά κέντρα και συμφέροντα και άρα δεν πρόκειται να μας βγάλει από το μνημόνιο…
-Όταν λέτε δεσμεύσεις από ισχυρά συμφέροντα, τι εννοείτε ακριβώς; Ως ιδεολογία φιλελευθερισμού ή ως δεσμεύσεις προσώπων οι οποίοι βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά;…
Θα σας απαντήσω. Ως προς την ιδεολογία, αυτή είναι η βασική μας αντίθεση. Εγώ είχα ως δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα ακολουθήσει μια πολιτική η οποία δεν θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, γιατί η βασική του ιδεολογική κατεύθυνση είναι να μειώσει τη μεγάλη φορολογία του κεφαλαίου, στο οποίο διαφωνούμε απόλυτα. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα σώσει τη χώρα, γιατί έχει μια παραγωγική διάρθρωση που δεν είναι σαν την Ιρλανδία. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, το ΦΠΑ που έχει πάει στο 23%, αλλά οι άμεσοι φόροι να αυξηθούν ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα. Αυτοί που έχουν λεφτά στην Ελβετία να πληρώσουν. Το μεγάλο κεφάλαιο να πληρώσει. Αυτή είναι η ιδεολογική μας διαφορά.
Αυτό το οποίο έλεγα επίσης είναι ότι η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα ευεπίφορο στις πιέσεις θεσμικών και εξωθεσμικών κέντρων. Και φάνηκε αυτό. Δεν περίμενα δηλαδή να ξεκινήσει τόσο νωρίς τις εκπτώσεις. Στο θέμα κυρίως της εθνικής κυριαρχίας. Γιατί ουσιαστικά ..
- Η θέση της Ν.Δ. είναι όχι στο 180.. Η όποια σύμβαση θα έρθει με 151, ανεξαρτήτως πόσοι θα ψηφίσουν αυτή τη σύμβαση στη Βουλή. Η Ν.Δ. δεν δέχεται να έρθει στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Θα έρθει με 151 και ανεξαρτήτως του πόσοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν ή όχι, το 151 ισχύει ακριβώς για τους λόγους τους οποίους περιγράψατε….
Θα το δούμε. Γιατί μέσα σε λίγα 24ωρα έχουμε δει τόσες υπαναχωρήσεις, που έχουμε ζαλιστεί..
Αλλά να σας πω κάτι. Όταν κάνει κάποιος μια υποχώρηση και μπει στο χορό, χορεύει. Κάνει και δεύτερη, κάνει και τρίτη, κάνει και τέταρτη. Κι αυτό το οποίο ζήτησαν στο Eurogroup από τον Σαμαρά και από τον Παπανδρέου τώρα είναι ο απόλυτος εξευτελισμός. Και το κάνουν με μοναδικό σκοπό να τους εξευτελίσουν. Αλλά ο ένας έχει ήδη εξευτελιστεί. Ο άλλος οδηγείται τώρα στον εξευτελισμό. Το ότι ζήτησαν χθες τις υπογραφές τους στις συμφωνίες και στους όρους, όταν προχθές μόλις ο Σαμαράς έλεγε, εγώ μόνο τη σύμβαση αποδέχομαι κι όχι τα μέτρα, είναι μονάχα ένα πρώτο δείγμα του τι θα ακολουθήσει.
- Σε όλη σας την ανάλυση .. λείπει ένα βασικό στοιχείο. Το στοιχείο αυτό είναι ότι πράγματι κανείς δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και αν είναι έτοιμες, όπως λένε οι πληροφορίες, εδώ και μήνες το λένε… ότι υπάρχει, έχει επεξεργαστεί η νομική φόρμουλα έτσι ώστε να αλλάξει η συνθήκη.. Μπορεί αυτό να είναι μπλόφα, μπορεί να συμπαρασύρει ολόκληρο το ευρώ. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία, στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ότι την επομένη αυτής της κατάρρευσης, της συνολικής όπως την περιγράφετε, η μεν Γερμανία θα ζημιωθεί αλλά δεν θα φτάσει σε σημεία μεταπολεμικά από πλευράς οικονομίας, αλλά εμείς.. Οι παραγωγικές δηλαδή χώρες με πραγματική οικονομία θα επιβιώσουν. Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγική οικονομία… Η κατάρρευσή μας δηλαδή θα είναι η χειρότερη δυνατή…
Ακούσατε τις δηλώσεις του κ. Άκερμαν χτες; Του επικεφαλής της Deutsche Βank; Ο οποίος σε μια κρίση ειλικρίνειας είπε όλη την πραγματικότητα;
Πώς είναι δυνατόν να βγάζουν κάποια ΜΜΕ και να παράγουν και να μεγιστοποιούν μόνο τους εκβιασμούς και τις άλλες δηλώσεις να μην τις παρουσιάζουν;… Ο κ. Άκερμαν, λοιπόν, ο επικεφαλής της Deutsche Βank, είπε ότι ούτε που σκεφτόμαστε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Είναι αστεία πράγματα αυτά. Έτσι και συμβεί θα καταστραφούμε όλοι.. Ο κ. Άκερμαν δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
- Δεν είναι τυχαίος, αλλά ο κ. Άκερμαν είναι τραπεζίτης. ..
… Εάν η επιλογή είναι να φτωχύνει ο ελληνικός λαός προκειμένου να σωθεί η χώρα ή ο λαός μας με αξιοπρέπεια και ευθύνη να κρατήσει τα πράγματα στα χέρια του, εμείς επιλέγουμε το δεύτερο. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας πάει ή στη μία ή στην άλλη επιλογή, χωρίς να ρωτήσει το λαό. Όλα μπορούμε να τα καταργήσουμε, τη δημοκρατία όμως δεν έχουμε το δικαίωμα να την καταργήσουμε..
- …… Υπάρχει πια μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων που λένε εμείς ακούμε με προσοχή αυτό το παιδί….
Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει το ποιος θα με ψηφίσει και αν θα με ψηφίσει. Το λιγότερο που μ΄ ενδιαφέρει. Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει αυτή την κρίσιμη και ιστορική στιγμή είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι να σώσουμε τις επόμενες γενιές. Αν με ενδιέφερε να αυξήσω τα ποσοστά, θα έλεγα και θα έκανα αυτό που κάνει η κα Παπαρήγα. Να πάει από το 8 στο 11%. «Δεν συνεργάζομαι με κανέναν. Δεν μ΄ ενδιαφέρει η συμπαράταξη των δυνάμεων». Είναι λάθος αυτή η λογική. Δεν πρέπει να κοιτάμε το μαγαζί μας. Και τι έγινε αν αυξήσουμε τα ποσοστά; Τούτη την ώρα χρειάζεται μια πλατιά ενότητα, πατριωτικών, δημοκρατικών, κοινωνικών δυνάμεων, με πυρήνα την αριστερά λέμε εμείς, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πλατιά συμπαράταξη που θα δώσει μια άλλη ελπίδα και προοπτική.
- Θα μιλήσετε με τον κ. Κουβέλη γι αυτό το θέμα;…
Ο κ. Κουβέλης πρέπει να αποφασίσει. Εμείς τον καλούμε να αφήσει το φλερτ με τις μνημονιακές δυνάμεις. Δεν είναι τίτλος τιμής για τον κ. Κουβέλη να του τηλεφωνεί ο κ. Παπανδρέου και να τον προσκαλεί σε κυβερνητικά σχήματα. Δεν είναι τιμή όταν παίρνεις Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη, Κουβέλη. Εγώ δεν θα αισθανόμουν τιμή αν με έπαιρνε. Να αφήσει το φλερτ. Είναι από δω η θέση του, από την από δω πλευρά της όχθης και κανείς δεν περισσεύει σ΄ αυτό το μέτωπο και ναρθούν όλοι μαζί, με τις δυνάμεις της αριστεράς και όχι μόνο, με τις πατριωτικές δυνάμεις που έρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από το χώρο των ψηφοφόρων της Ν.Δ., να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο για να δώσουμε άλλη προοπτική και ελπίδα σ΄ αυτή τη χώρα.
To Γραφείο Τύπου