Η αναζήτηση ζεστασιάς με …παραδοσιακά μέσα, όπως ξυλόσομπες και τζάκια, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, της βενζίνης και των παραγώγων τους, αλλά και του φυσικού αερίου, άνοιξε «πεδίο δόξης λαμπρών» σε λαθροϋλοτόμους, που εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των πολιτών για θέρμανση, έχουν επιδοθεί σε παράνομη αποψίλωση δασικών περιοχών σε όλη την χώρα, με αποκορύφωμα τον ορεινό όγκο του Πηλίου.
Όπως καταγγέλλουν επισήμως περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μαγνησίας, οι λαθροϋλοτόμοι λυμαίνονται το Πήλιο και συγκεκριμένα στις περιοχές Ξουρίχτι (Αν. Πήλιο), Μακρινίτσα (κεντρικό), Χάνια (βορειοανατολικό), Άγιος Γιώργης (κεντρικό) και Πινακάτες (κεντρικό). Οι δασικές υπηρεσίες, όπως υποστηρίζεται, αδυνατούν να παρέμβουν λόγω της δικής τους «αποψίλωσης» σε οχήματα, προσωπικό, χρήματα και καύσιμα.
Επειδή η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τους διαφόρους επιτήδειους, που λυμαίνονται τα δάση ως μέσο προσωπικής τους κερδοφορίας.
Επειδή το βουνό του Πηλίου έχει υποστεί τα τελευταία έτη μεγάλες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές κι εμπρησμούς και δεν αντέχει τη μάστιγα της παράνομης υλοτόμησης.
Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικό το φυσικό περιβάλλον.
Βάσει των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα θα λάβει για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών;
2. Τι θα πράξει για την προστασία του Πηλίου και άλλων ορεινών όγκων της χώρας από την παράνομη υλοτόμηση;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη