Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5» (Π. Τσίμας), για τις πρόσφατες εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την επιλογή Παπαδήμου
- Υπάρχει από την μια, μια ανακούφιση για την επιλογή Παπαδήμου και από την άλλη μια κριτική ότι ένας μη πολιτικός, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος μπορεί να εφαρμόσει ακόμα πιο ανάλγητη πολιτική. Τι λέτε;
Οι υποστηρικτές της λύσης Παπαδήμου και της συμμαχικής κυβέρνησης που τον στηρίζει προκειμένου να τον εμφανίσουν ως Μεσσία, καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες οι οποίες προσκρούουν στην πραγματικότητα. Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια:
1ον καλείται να εφαρμόσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο πολιτικής που περίπου τελεσιγραφικά έχει προδιαγραφεί από τους δανειστές μας.
2ον Έχει πολύ συγκεκριμένη θητεία
3ον Έχει ως όριο την πολύ συγκεκριμένη πολιτική γραμμή των κομμάτων που την στηρίζουν. Την σύμπραξη ενός δεξιόστροφου και καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ.
Αν μια κυβέρνηση ήθελε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτών που ελπίζουν, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να πάει στους δανειστές και να πει: «εδώ. εφαρμόζουμε 1,5 χρόνο μια πολιτική που έχει τινάξει την ανεργία στα ύψη, έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και έχει στείλει την κοινωνία στα κάγκελα».
Οι θετικές αντιδράσεις των δανειστών από την επιλογή Παπαδήμου καταγράφονται στον Διεθνή Τύπο. Το θέμα είναι αν και πως οι Παπανδρέου-Σαμαράς-Καρατζαφέρης θα την αξιοποιήσουν. Θα υποστηρίξουν το έργο του, υποδεικνύοντας ουσιαστική και δυναμικότερη αναδιαπραγμάτευση και ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του μνημονίου ή θα του «τραβήξουν το χαλί» κάτω από τα πόδια, παίζοντας μικροπολιτικά συμφέροντα σε ένα μακράς διαρκείας προεκλογικό αγώνα;
Για την πολιτική της νέας κυβέρνησης, την εθνική διαπραγμάτευση και το πολιτικό σκηνικό
Η πολιτική που θα συνοδεύει το νέο μνημόνιο πρέπει να αλλάξει γιατί πλέον όλοι παραδέχονται ακόμα και οι οπαδοί του Παπανδρέου, ότι δεν ήταν μόνο ο μάγειρας του μέχρι τώρα εφαρμοσμένου μνημονίου λάθος, αλλά και η συνταγή.
Τι θα γίνει με την περίφημη κατανομή των βαρών; Στην Ελλάδα μέχρι τώρα έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα κορόιδα που είναι συνεπείς. Η φοροδιαφυγή κάνει πάρτι, οι πλούσιοι δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη και το κράτος λειτουργεί χειρότερα από το 2009 που δούλευε χάλια, με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία και η διαφθορά να εμποδίζουν οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.
- Γιατί είναι υποχρεωτικό να ταυτίσουμε τη νέα κυβέρνηση με τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που συνέπραξαν στον σχηματισμό της; Θα είναι το άθροισμα 3 αποτυχιών; Τόσο απαισιόδοξος είστε;
Δεν είμαι απαισιόδοξος. Είμαι ρεαλιστής. Αν δούμε αυτή τη κυβέρνηση και τον επικεφαλής της να κάνει την έκπληξη και να φέρνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να περιορίζει την φοροδιαφυγή, να βάλει και κάποιον κλέφτη φυλακή, να κάνει μια προσπάθεια ανάταξης της Διοίκησης, να σπάει το ασφυκτικό πελατειακό σύστημα της σύμπραξης των τριών, εδώ θα είμαστε.
Όμως κακά τα ψέματα, όσα ζούμε την τελευταία εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να ερίζουν και να κοκορεύονται στα ΜΜΕ, δεν μου αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Το φωτοστέφανο που τεχνητά ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν γύρω από τον κ.Παπαδήμο λες και είναι ο Μεσσίας, περισσότερο κακό του κάνει, παρά καλό. Βάζουν τον πήχη τόσο ψηλά, που είναι περίπου βέβαιο ότι θα περάσει από κάτω.
Ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κ. Παπαδήμου προβάλλεται είναι ότι δεν είναι πολιτικός, παρʼ ότι όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολιτικά ουδέτερος. Σε μια περίοδο που το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα έχει κατεξευτελιστεί, η μη πολιτική του ιδιότητα είναι το διαβατήριο του. Τι θα το κάνει όμως, θα γίνει ένας νέος Ζολώτας;
Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν την ανασυγκρότηση του αστικού, μνημονιακού μπλόκ που θέλουν τον Παπαδήμο για παραπάνω από 3-4 μήνες,. Τον θέλουν για Πρωθυπουργό και μετά, ποντάροντας στο ότι η αποσάθρωση του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει συνθήκες ευρύτερες μετεκλογικές συνεργασίες στο κεντροδεξιό χώρο. Αφού όμως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ερωτεύτηκαν ξαφνικά τις κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί δεν κάνουν δεκτό και το πάγιο αίτημα της αριστεράς για απλή αναλογική, έτσι ώστε να καταστούν υποχρεωτικές στο μέλλον οι κυβερνητικές συνεργασίες με βάση προγραμματικές συγκλίσεις;
- Θα αξιοποιήσει ο κ. Παπαδήμος την ευρωπαϊκή του εμπειρία για να πει σε όλα «ναι» ή θα επιχειρήσει αλλαγές στην αποτυχημένη έως σήμερα πολιτική που έχει ξετινάξει την κοινωνία; 365.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν σε ένα χρόνο.
Η πολιτική γραμμή του «πείτε μου τι να κάνω» και «σφάξε με παπά μου να αγιάσω», οδηγεί από το κακό στο χειρότερο την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Αν δεν επιδιώξει την αλλαγή αυτής της πολιτικής είναι βέβαιο ότι θα χρεωθεί την επιδείνωση. Η κατάσταση είναι επείγουσα και δραματική.
Αυτή η κυβέρνηση καλείται να πάρει πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού 2011. Πρέπει να ετοιμάσει σε δέκα μέρες σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, θα είναι μια από τα ίδια; Θα πρέπει να διαπραγματευτεί το νέο μνημόνιο στα τέλη του 2011 κι ας υποκρίνεται η ΝΔ ότι μόνο την δανειακή σύμβαση θα υπογράψει. Ποιον κοροϊδεύουν;
Εμείς σαν πολιτικός χώρος διαφωνούμε με το ασφυκτικό πλαίσιο κυβερνητικής πολιτκής που επιβάλλεται τελεσιγραφικά από Μέρκελ και Σαρκοζί. Θα είμαστε μια δύναμη αντιπολίτευσης και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αψιμαχίες των τριών πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν αυτή τη νέα κυβέρνηση.
Όσο παραμένει αυτή η νοοτροπία της σύγκλισης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατά 99% επί της πολιτικής ουσίας, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτείται μ ετον εκλογικό νόμο και η μανία για την μονοκομματική κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, το κόμμα που θα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα ροκανίζει την καρέκλα του κ. Παπαδήμου, ποντάροντας στο μπόνους των 50 εδρών.
Εν προκειμένω, ο κ. Σαμαράς θα κάνει ότι έκανε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ζολώτα.
Στην Ευρώπη κυριαρχεί το σύστημα της απλής αναλογικής κι όταν δυο ή περισσότερα κόμματα επιδιώκουν τη συνεργασία δε κάνουν αυτά τα καργκιοζιλίκια που «θαυμάσαμε» την τελευταία εβδομάδα.
Πίσω από το πρόσωπο του κ .Παπαδήμου κρύβεται προσωρινά το θλιβερό πολιτικό σκηνικό αλλά δεν έχει διάθεση να αλλάξει χούγια.
Αναρωτιέμαι και απορώ: αυτή την ώρα που κατέφεραν να τα βρουν έστω και μʼ αυτό τον τρόπο Παπανδρέου-Σαμαράς και Καρατζαφέρης, γιατί δε μπορούν να τα βρουν οι δυνάμεις της ευρύτατης αριστεράς και της οικολογίας καθώς και οι προοδευτικές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ σε ένα μίνιμουμ ρεαλιστικό πρόγραμμα προκειμένου να προβάλλουν και να διεκδικήσουν από κοινού την δική τους εναλλακτική πρόταση;
To Γραφείο Τύπου