«Παράνομη και ανεπιθύμητη» χαρακτήρισε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων των κυβερνώντων, επισημαίνοντας ότι «είναι μια απευθείας ανάθεση σε τραπεζίτες να λύσουν τα ζητήματα υπέρ των συμφερόντων τους, επιβάλλοντας κοινωνική ερήμωση και φτώχεια. Το βασικό ιδεολόγημα αυτού του πολιτικού συστήματος είναι ότι η φτώχεια των πολλών είναι υποχρεωτική για τη μεγέθυνση του πλούτου των λίγων, ως μοναδική προϋπόθεση για τη συνοχή και τη συνέχεια της κοινωνίας. Για μας αυτή η εξέλιξη είναι παντελώς ανεπιθύμητη και θα φροντίσουμε, όσο περνάει βέβαια από το χέρι μας, η Κυβέρνηση αυτή να φύγει πολύ γρήγορα υπό το βάρος των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής κατακραυγής».
Η βουλευτής υποστήριξε ότι «η συνταγή που έχουν επιβάλλει δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, αλλά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και των εργαζομένων και στη στέρηση κάθε δικαιώματός τους».
Ασκώντας δριμεία κριτική στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σημείωσε ότι «η συμμετοχή της άκρα δεξιάς σε Υπουργεία σήμερα είναι πολιτική, ηθική και πολιτισμική κατάπτωση.».
«Ο χαρακτήρας της Κυβέρνησης θα φανεί πολύ σύντομα. Είναι η μονοκομματική κυβέρνηση του μνημονίου και του σκληρού αυταρχισμού. Έτσι κι αλλιώς, η δημοκρατία έχει “πάει περίπατο” σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δεν υπάρχει και μας το επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή» τόνισε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας ότι «ο κραυγαλέα ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης και της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. συνοψίζεται στο ερώτημα ποιος πληρώνει το λογαριασμό και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες.
Καλούμε το λαό να μην παραμυθιάζεται με παραμύθια με εθνικές σωτηρίες και κακούς λύκους. Καλούμε την κοινωνία να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις, διότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ελευθερίας. Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής ευημερίας των πολλών, πρέπει να θυσιαστούν τα υπερκέρδη και τα υπερπλούτη των λίγων. Η συνέχιση της πορείας αυτής θα απαιτήσει αδιάκοπη λιτότητα, χωρίς προοπτική. Θα επικρατήσει διάλυση και κοινωνική ερήμωση κι εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής έστρεψε τα πυρά της και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, κατηγορώντας τον ότι «χαίρεται που ξηλώνει όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και βγάζει στο σφυρί το φυσικό της πλούτο, αν και δεν του ανήκει, προς όφελος λίγων επιχειρηματιών».
«Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πράξει όσα εξήγγειλε. Γιατί εμείς ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τόσο ανατριχιαστικά και κυνικά όλοι περιγράψατε. Σε δυο μέρες ο λαός και η νεολαία θα βρεθούν μαζικά στους δρόμους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ερχόταν 38 χρόνια μετά, μια τόσο μα τόσο -απʼ όλες τις απόψεις- επίκαιρη επέτειος».
Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της βουλευτή είναι το ακόλουθο:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΘ΄
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Τσώνη.
Το λόγο έχει η κ. Ηρώ Διώτη, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λάρισας.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, ο καινούργιος Πρωθυπουργός της χώρας ήταν πολύ ειλικρινής στις προγραμματικές του δηλώσεις. Είπε πως οι Έλληνες πολίτες δυσανασχετούν και αγανακτούν, διότι, παρά τις θυσίες τους, η προοπτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη.
Εμείς λέμε εδώ και καιρό πως με την πολιτική αυτή δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης της κρίσης. Δεν μας είπε, βέβαια, ο κύριος Πρωθυπουργός για ποιο λόγο δεν θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, δεν μας είπε τι φταίει, ούτε μας είπε αν η συνταγή που έχουν επιβάλλει οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.
Κατά τη γνώμη μας -και έχουμε επιχειρηματολογήσει επʼ αυτού- δεν οδηγεί παρά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας και των εργαζομένων και στη στέρηση κάθε δικαιώματός τους. Αυτός είναι και ο στόχος εξάλλου, γιατί έτσι μόνο θεωρούν, οι κύριοι του αντίπαλου στρατοπέδου, ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και κέρδη για το κεφάλαιο. Ξέρετε καμμία ανάπτυξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με εξαθλιωμένο πληθυσμό; Ξέρουμε, βέβαια, αλλά δεν είναι σε χώρες της Ευρώπης. Τα όνειρά σας, λοιπόν, φτάνουν μακριά σε άλλες ηπείρους, αλλά ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.
Ο Πρωθυπουργός, επίσης, σαν τεχνοκράτης που είναι, μίλησε απαριθμώντας τι πρέπει να γίνει -αυτά δηλαδή, που ξέρουμε ήδη, δανειακή σύμβαση, νέα μέτρα κ.λπ.- αρκετά κυνικά και χωρίς να συμπεριλαμβάνει σʼ αυτά που λέει τον παράγοντα κοινωνία, νεολαία, εργαζόμενοι κ.λπ. Δεν τον αδικώ, βέβαια, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά του. Εμάς, όμως, που εδώ κάποιος μας έστειλε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά του και τις ανάγκες του, αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας.
Η Κυβέρνηση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μας είναι παράνομη και ανεπιθύμητη κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που επιβλήθηκε, είναι μια απευθείας ανάθεση σε τραπεζίτες να λύσουν τα ζητήματα υπέρ των συμφερόντων τους, επιβάλλοντας κοινωνική ερήμωση και φτώχεια. Το βασικό ιδεολόγημα αυτού του πολιτικού συστήματος είναι ότι η φτώχεια των πολλών είναι υποχρεωτική για τη μεγέθυνση του πλούτου των λίγων, ως μοναδική προϋπόθεση για τη συνοχή και τη συνέχεια της κοινωνίας. Για μας αυτή η εξέλιξη είναι παντελώς ανεπιθύμητη και θα φροντίσουμε, όσο περνάει βέβαια από το χέρι μας, η Κυβέρνηση αυτή να φύγει πολύ γρήγορα υπό το βάρος των κοινωνικών αγώνων και της λαϊκής κατακραυγής.
Για μας, επίσης, η ημέρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης αυτής ήταν μια μαύρη μέρα στην ιστορία μας, διότι πέραν της πολιτικής που θα εφαρμόσει, συμμετέχει στην Κυβέρνηση και η άκρα δεξιά. Οι υπερασπιστές και νοσταλγοί κάθε εφιάλτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρίσκονται σε Υπουργεία σήμερα και αυτό είναι πολιτική, ηθική και πολιτισμική κατάπτωση. Δεν ανησυχούμε μόνο εμείς, αλλά και ευρωπαίοι Βουλευτές, όπως ακούσαμε στις δηλώσεις των Γάλλων σοσιαλιστών, αλλά και ευρωπαίοι πολίτες που βλέπουν μια ζοφερή προοπτική να ανοίγεται απʼ αυτή τη συνύπαρξη στα πλαίσια της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πιστεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο χαρακτήρας της Κυβέρνησης θα φανεί πολύ σύντομα. Είναι η μονοκομματική κυβέρνηση του μνημονίου και του σκληρού αυταρχισμού. Έτσι κι αλλιώς, η δημοκρατία έχει πάει περίπατο σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δεν υπάρχει και μας το επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και όσες θα ακολουθήσουν, γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή.
Ο κραυγαλέα ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνοψίζεται στο ερώτημα ποιος πληρώνει το λογαριασμό και το λογαριασμό τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες. Ακόμα κι αν οι πολιτικές τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οδηγήσουν τη χώρα στην άβυσσο, αυτό κυρίως οφείλεται στη λυσσαλέα άρνηση αυτών που έχουν, των εχόντων, να θυσιάσουν έστω και μέρος από τα κέρδη τους.
Καλούμε, λοιπόν, το λαό να μην παραμυθιάζεται με παραμύθια με εθνικές σωτηρίες και κακούς λύκους. Καλούμε την κοινωνία να εμποδίσει αυτές τις εξελίξεις, διότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, της ελευθερίας. Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής ευημερίας των πολλών, πρέπει να θυσιαστούν τα υπερκέρδη και τα υπερπλούτη των λίγων.
Η συνέχιση, λοιπόν, της πορείας αυτής θα απαιτήσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αδιάκοπη λιτότητα, χωρίς προοπτική. Θα επικρατήσει διάλυση και κοινωνική ερήμωση κι εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Ο κύριος Πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε -ανάμεσα στα άλλα- και στη σημασία της ενέργειας, ως εμπόρευμα φυσικά, που θα πουληθεί με ευχαρίστηση της Κυβέρνησης σε επενδυτές, που θα δώσουν με τη σειρά τους ό,τι έχουν ευχαρίστηση. Εξάλλου ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου πλούτου που θα εκποιηθεί, παρʼ ό,τι ανήκει στον ελληνικό λαό, είναι η ενέργεια και γενικότερα το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι, όπως όλοι καταλάβαμε φυσικά και από την ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος χαίρεται που ξηλώνει όλη την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας και βγάζει στο σφυρί το φυσικό της πλούτο, αν και δεν του ανήκει. Χαίρεται που επισπεύδει αυτό το ξεπούλημα και το ονομάζει απλοποίηση και επιτάχυνση. Χαίρεται που δεν υπάρχει κανένας δημόσιος μηχανισμός ελέγχου, μετά τα νομοσχέδια φυσικά που ψήφισε, για να ελέγξει το παραμικρό. Εξάλλου αυτό είναι και το αίτημα των δανειστών και των μελλοντικών ιδιοκτητών αυτής της χώρας. Χαίρεται και μας καθησυχάζει να μην αγωνιούμε ότι τις επενδύσεις διαφόρων επιχειρηματιών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα τις πληρώσουμε εμείς μέσω των εγγυημένων τιμών του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές. Μας καθησύχασε, επίσης, να μην αγωνιούμε, θα τα καίμε τελικά τα σκουπίδια και προχωρά, λέει, τα σχέδια για αξιοποίηση βιομάζας και ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων.
Είναι γνωστό πόσο πολλά χρήματα παίζονται σʼ αυτό τον τομέα. Οι Έλληνες πολίτες, λοιπόν, πρέπει να είναι ήσυχοι. Τα σκουπίδια τους θα πάνε για καύση, την πιο ακριβή και επικίνδυνη τεχνολογία ειδικά σʼ αυτή τη χώρα, που λίγοι επιχειρηματίες θα θησαυρίσουν και το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα καθώς και η υγεία μας και η τσέπη μας.
Μας εξήγγειλε επίσης, ο κύριος Υπουργός και τις αποκρατικοποιήσεις για να μην ανησυχούμε, μήπως καθυστερήσει σʼ αυτό τον τομέα η Κυβέρνηση να υπηρετήσει τα συμφέροντα για τα οποία διορίστηκε. Και όσο τα λέει τόσο ανησυχεί ο κόσμος.
Θέλουμε, όμως, να σας πούμε πως επειδή αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση, θα δυσκολευτείτε πολύ. Και θα φροντίσουμε και εμείς όσο μας αντιστοιχεί, να δυσκολευτείτε ακόμη περισσότερο. Γιατί εμείς ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που τόσο ανατριχιαστικά και κυνικά όλοι περιγράψατε.
Σε δυο μέρες ο λαός και η νεολαία θα βρεθούν μαζικά στους δρόμους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα ερχόταν 38 χρόνια μετά, μια τόσο μα τόσο -απʼ όλες τις απόψεις- επίκαιρη επέτειος.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)