• H κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν ένα τέχνασμα προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από τα δυο κόμματα εξουσίας που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται
• Δεν είναι το πρόβλημα η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομήθηκε η νομισματική ενοποίηση. Το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική του ευρώ.
• Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι τελικά ο δρόμος για να διασφαλίσει η χώρα μας τη συμμετοχή της στο ευρώ, αλλά είναι μια διαδικασία απασφάλισης των όποιων δικλείδων προστασίας, των όποιων ισχυρών διαπραγματευτικών χαρτιών έχει η χώρα μας από την ισότιμη παρουσία της στην ευρωζώνη.
• Με την αναδιάρθρωση, το κούρεμα το λεγόμενο του χρέους, περνάνε και τα ομολογιακά δάνεια, όχι μόνο το θεσμικό μέρος του δανεισμού, όχι δηλαδή αυτά που δανειζόμαστε από το ΔΝΤ και από τις 16 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και το σύνολο του χρέους, το μεγαλύτερο κομμάτι μέχρι στιγμής που ήταν τα ομολογιακά δάνεια που κατείχαν οι ιδιώτες, στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Το αγγλοσαξωνικό δίκαιο είναι ένα δίκαιο υπέρ του πιστωτή, ένα δίκαιο το οποίο προστατεύει τον πιστωτή σε κάθε περίπτωση
• Οι όροι όμως που θα επιβληθούν μετά τη μονομερή αυτή αναδιάρθρωση θα είναι ιδιαίτερα σκληροί αν περάσουμε στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Θα μας ζητάνε εμπράγματες εγγυήσεις, θα μας ζητάνε δημόσια περιουσία, υποθηκεύεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας
• Είναι δυνατόν να ζητείται αυτό και να δεσμευτεί η χώρα μας για δεκαετίες από μια κυβέρνηση η οποία είναι μεταβατική και από μία Βουλή η οποία δεν έχει νομιμοποίηση γιατί έχει εκλεγεί υπό άλλες συνθήκες; Ο μόνος ο οποίος μπορεί να αποφασίσει γι αυτό είναι ο λαός μας
• Το πιο ουσιαστικό δεν είναι το αν θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς για να διαπράξει το έγκλημα, αλλά αν θα το διαπράξει τελικά το έγκλημα. Δηλαδή αν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.
• Kαλούμε τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει μαζικά, ειρηνικά, δημοκρατικά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Όποιος επιχειρήσει να αμαυρώσει σ΄ αυτή τη συγκυρία την επέτειο του Πολυτεχνείου, αντικειμενικά θα δράσει προβοκατόρικα σε βάρος του λαϊκού κινήματος και θα πριμοδοτήσει την κυρίαρχη επιχειρηματολογία, «μνημονιακή συναίνεση ή χάος».
- Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας τι μπορεί να ελπίζει κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση; Ποιο είναι το μάξιμουμ των προσδοκιών που μπορεί να έχει ένας Έλληνας από την κυβέρνηση αυτή;…
Οι προσδοκίες μπορεί να είναι υψηλές αλλά στο βαθμό που ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει ακριβώς την ίδια πολιτική, νομίζω ότι οι προσδοκίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Εγώ εχθές στη Βουλή μίλησα για ένα δομημένο ομόλογο φρούδων προσδοκιών που θα σκάσει κι αυτό όπως έσκασε η φούσκα των τοξικών ομολόγων, και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα.
- Θεωρείτε πολιτική φούσκα την κυβέρνηση Παπαδήμου;
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν ένα τέχνασμα προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από τα δυο κόμματα εξουσίας που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται και που έχουν μεγάλη ανησυχία μη τυχόν και ο κυρίαρχος λαός με την ετυμηγορία του αποδείξει ότι είναι πρώην μεγάλα κόμματα
Θα ήθελα να συνδυάσω όμως τις εξελίξεις στη χώρα μας και τη διαγραφόμενη αποτυχία της τριμερούς μνημονιακής συγκυβέρνησης, γιατί εδώ βρισκόμαστε μπροστά και σ΄ένα τραγέλαφο. Ο κ. Παπανδρέου παριστάνει τον σκιώδη πρωθυπουργό και συγκαλεί το δικό του κυβερνητικό συμβούλιο. Ο κ. Καρατζαφέρης επίσης. Ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον σκιώδη αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν καλεί υπουργικό συμβούλιο. Καλεί την κοινοβουλευτική ομάδα και λέει ότι δεν συγκυβερνά, παρότι έχει βασική συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
Έλεγα όμως ότι η αποτυχία αυτής της συγκυβέρνησης θα έχει να κάνει σε σχέση και με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Γιατί αυτή τη στιγμή η γειτονιά μας φλέγεται. Δυστυχώς στις περισσότερες εκ των επισημάνσεων που κάναμε έχουμε βγει αληθινοί. Δεν είναι το πρόβλημα η Ελλάδα, οι τεμπέληδες Έλληνες που τα φάγανε μαζί, που δεν παρήγαγαν, δεν είναι το πρόβλημα οι διεφθαρμένοι Έλληνες, γιατί, αν ήταν αυτό το πρόβλημα, σήμερα δεν θα καιγόταν η Ιταλία, δεν θα καιγόταν η Ισπανία, δεν θα καιγόταν η Ιρλανδία.. Το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομήθηκε η νομισματική ενοποίηση. Το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική του ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μία Ε.Ε. που έχει κοινό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα που να έχει τις δυνατότητες και τις ευχέρειες που έχουν όλες οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο. Στις κρίσιμες στιγμές να αποτελούν καταφύγιο ύστατου δανεισμού για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, που δεν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα.
Οι εξελίξεις αυτές -και δεν τα λέμε πλέον μόνον εμείς. Διάβαζα τη συνέντευξη του νομπελίστα κ. Κρούγκμαν στη γερμανική Handesblat προχτές ο οποίος έλεγε, ή θα αλλάξει αυτή η νεοφιλελεύθερη δογματική επιμονή που απαγορεύει στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και να δανείσει χαμηλότοκα τα κράτη που έχουν ανάγκη ή θα διαλυθεί η ευρωζώνη.
Η Ιταλία έχει χρέος 1,9 τρις. Και μόνο το 2012, τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν ισόποσα σχεδόν με το σύνολο του ελληνικού χρέους. Το λέω για να αντιληφθούμε τα μεγέθη. Το EFSF, αυτός ο περιβόητος μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν μπορεί να αντέξει αυτά τα μεγέθη γιατί ήδη η ενίσχυση που έχει είναι πάρα πολύ μικρή, με μόχλευση πάνε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζεται με μόχλευση. Ή λοιπόν θα πρέπει άμεσα να τον εξοπλίσουν με 3 τρις ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι Γερμανοί, που δεν το έχουν βάλει μέχρι στιγμής, ή, αν δεν το κάνουν αυτό και δεν αλλάξουν ριζικά τις συνθήκες για να μπορεί να έχει ένα διαφορετικό ρόλο η ΕΚΤ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί.
Το πρόβλημα για τη χώρα μας δεν είναι αυτός ο εκβιασμός, θα μας διώξουν εμάς, τον παρία του ευρωσυστήματος. Αν ήταν να το κάνουν αυτό, θα το είχαν κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα είχαν ξεμπερδέψει. Αν μας διώξουν εμάς, ανάβουν μεγαλύτερη φωτιά, γιατί δίνουν ένα αντιπαράδειγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι αγορές και στον επόμενο που είναι η Ιταλία. Και η Ιταλία δεν είναι αστείο πράγμα. Εμάς δεν θέλουν να μας διώξουν. Θέλουν να κερδίσουν χρόνο και να εξασφαλιστούν ακόμα και στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, την εξέλιξη της πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης, να έχουν εξασφαλιστεί οι πιστωτές και οι δανειστές ότι θα μπορούν να ζητούν από τη χώρα μας εμπράγματες εγγυήσεις, να ζητούν τη δημόσια περιουσία, να ζητούν ακέραιο το χρέος…
- Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η νέα δανειακή σύμβαση μας μεταφέρει στο βρετανικό δίκαιο…
Ακριβώς. Και έρχομαι σ΄ αυτό το οποίο έθεσα χθες στην ομιλία μου και δεν έχει επαρκώς αναλυθεί από τα ΜΜΕ και νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία…
- Η Real News είχε άρθρο την Κυριακή…
Το ξέρω.. Θα το έλεγα αυτό.. Κι εσείς έχετε αναφερθεί σ΄ αυτό. Όμως είστε μια μικρή όαση στην έρημο, γιατί το σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ εστιάζει στον κυρίαρχο εκβιασμό, δανειακή σύμβαση ή χάος. Έλα όμως που το χάος είναι μπροστά μας και είναι η δανειακή σύμβαση, η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου μοιάζει ήδη με ένα κουρελόχαρτο το οποίο πολύ γρήγορα θα αντικατασταθεί.
Έρχομαι στο επίμαχο σημείο. Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δεν είναι τελικά ο δρόμος για να διασφαλίσει η χώρα μας τη συμμετοχή της στο ευρώ, αλλά είναι μια διαδικασία απασφάλισης των όποιων δικλείδων προστασίας, των όποιων ισχυρών διαπραγματευτικών χαρτιών έχει η χώρα μας από την ισότιμη παρουσία της στην ευρωζώνη. Γιατί, με την αναδιάρθρωση, το κούρεμα το λεγόμενο του χρέους, περνάνε και τα ομολογιακά δάνεια, όχι μόνο το θεσμικό μέρος του δανεισμού, όχι δηλαδή αυτά που δανειζόμαστε από το ΔΝΤ και από τις 16 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και το σύνολο του χρέους, το μεγαλύτερο κομμάτι μέχρι στιγμής που ήταν τα ομολογιακά δάνεια που κατείχαν οι ιδιώτες στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Το αγγλοσαξωνικό δίκαιο είναι ένα δίκαιο υπέρ του πιστωτή, ένα δίκαιο το οποίο προστατεύει τον πιστωτή σε κάθε περίπτωση. Εάν ήταν στο εθνικό, στο δικό μας δίκαιο, όπως ήταν μέχρι σήμερα, θα είχε τη δυνατότητα το ελληνικό δημόσιο, το ελληνικό κράτος, ακόμα και με μια απόφαση της Βουλής, να προστατεύσει τη χώρα από τις πιθανές αξιώσεις των πιστωτών μας έναντι της δημόσιας περιουσίας στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, αν δηλαδή βγαίναμε από την ευρωζώνη, αν διαλυόταν η ευρωζώνη, αν πηγαίναμε σε χρεοκοπία. Αυτά τα χρήματα τα οποία έχουμε δανειστεί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουμε, θα πρέπει να πάμε σε μια μονομερή αναδιάρθρωση, οι όροι όμως που θα επιβληθούν μετά τη μονομερή αυτή αναδιάρθρωση θα είναι ιδιαίτερα σκληροί αν περάσουμε στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Θα μας ζητάνε εμπράγματες εγγυήσεις, θα μας ζητάνε λιανά και λαϊκά, θα μας ζητάνε δημόσια περιουσία, νησιά, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να μας ζητάνε, αίρεται η ασυλία λόγω κυριαρχίας, η ασυλία της δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύεται το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύονται πιθανοί μελλοντικοί πόροι, υδρογονάνθρακες…
- Μου μυρίζει αντισυνταγματικότητα…
.. απαγορεύεται ρητώς η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού.
Αυτά όλα ήταν στην πρώτη δανειακή σύμβαση, η οποία δεν ήρθε ποτέ να ψηφιστεί στη Βουλή και ήταν σε ότι αφορά τα καινούργια δάνεια από τις 15 χώρες και το ΔΝΤ. Τώρα θα είναι για το σύνολο του χρέους μας.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εάν είναι έτσι τα πράγματα και πρόκειται να υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας, χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία, να υποθηκεύσουμε τους πόρους μας και την περιουσία μας, τότε, ακόμα κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορεί να σωθούμε.. -εγώ τις απόψεις τις σέβομαι και στη δημοκρατία πρέπει να κρίνονται οι απόψεις- είναι δυνατόν να ζητείται αυτό και να δεσμευτεί η χώρα μας για δεκαετίες από μια κυβέρνηση η οποία είναι μεταβατική και από μία Βουλή η οποία δεν έχει νομιμοποίηση γιατί έχει εκλεγεί υπό άλλες συνθήκες; Ο μόνος ο οποίος μπορεί να αποφασίσει γι αυτό είναι ο λαός μας. Αν ο λαός αποφασίσει, τότε κι εγώ που διαφωνώ θα σεβαστώ το δημοκρατικό αποτέλεσμα. Όμως όλη αυτή η ραδιουργία που γίνεται τώρα να μην πάμε σε εκλογές, να μην πούμε την αλήθεια στο λαό, να μην βάλουμε τα πραγματικά διλήμματα, να ψηφιστεί άρον-άρον η δανειακή σύμβαση γίνεται εκ του πονηρού για να δεθούμε χειροπόδαρα τις επόμενες δεκαετίες.
Και μια φράση για τον κ. Σαμαρά. Καταλαβαίνω ότι είναι εξευτελιστικό αυτό που του ζητείται, να υπογράψει σ΄ ένα χαρτί και να δεσμευτεί ότι θα διαπράξει το έγκλημα. Αλλά το πιο ουσιαστικό δεν είναι το αν θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς για να διαπράξει το έγκλημα, αλλά αν θα το διαπράξει τελικά το έγκλημα. Δηλαδή αν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Αυτό είναι το ιστορικό ζήτημα στο οποίο βρίσκεται μπροστά και ο ίδιος και όλοι μας.
Θέλω να κάνω και μια επισήμανση. Αύριο είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου…
- Ελπίζω να μην στείλει η κυβέρνηση εκπρόσωπο τον κ. Βορίδη στον εορτασμό..
Κι εγώ το ελπίζω αυτό. Οι προβοκάτσιες δεν θα γίνουν τόσο φανερά. Και γι αυτό θέλω να πω μια κουβέντα. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό μαζικά, ειρηνικά και δημοκρατικά..
- Φωνάξτε το ειρηνικά και δημοκρατικά…
.. Όποιος επιχειρήσει να αμαυρώσει σ΄ αυτή τη συγκυρία την επέτειο του Πολυτεχνείου, αντικειμενικά θα δράσει προβοκατόρικα σε βάρος του λαϊκού κινήματος και θα πριμοδοτήσει την κυρίαρχη επιχειρηματολογία, «μνημονιακή συναίνεση ή χάος».
Συνεπώς εμείς καλούμε το λαό να έχει τα μάτια του τετρακόσια και να διαφυλάξουμε όλοι μαζί την επέτειο του Πολυτεχνείου από πιθανές απόπειρες, προβοκατόρικες αντικειμενικά, γιατί το παρακράτος είναι παρών.
Είχα καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου σε σχέση με ό,τι είχε γίνει τον περασμένο Ιούνη και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι αλλά ταυτόχρονα και αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα.
To Γραφείο Τύπου