Παρά το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ αρνείται την έκδοση ευρωομολόγου για λόγους που αφορούν τα γερμανικά επιτόκια, θα συμφωνήσω –όσο προκλητικό κι αν φαίνεται- σήμερα μαζί της, όταν κάνει λόγο ότι τα ευρωομόλογα ήλθαν στη μόδα. Ωστόσο κι ούτως ή άλλως, η εκδοχή με την οποία παρουσιάζεται μια μελλοντική έκδοση ευρωομολόγου από την Κομισιόν, πόρω απέχει από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΕΑ, καθώς αυτή συνιστά κάτι λιγότερο από... ασπιρίνη για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, με την έννοια ότι δεν γίνεται τίποτε που να οδηγεί πραγματικά στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κι οι τρεις επιλογές έκδοσης, όπως έγιναν γνωστές από τη διαρροή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις 19 Νοεμβρίου, αδυνατούν να ενισχύσουν την αντίσταση της ευρωζώνης στην παρούσα, αλλά και σε μελλοντικές κρίσεις. Ενδεικτική της στρατηγικής που έχει επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους είναι η σημερινή γραπτή προειδοποίηση του επιτρόπου Όλι Ρεν προς πέντε χώρες – το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και την Κύπρο – για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων...
Χθες συνεδρίασε στην Αθήνα το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε ένδειξη συμβολικής κι έμπρακτης εν τέλει αλληλεγγύης προς τον σοβαρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών, επεξεργαζόμενη και προτείνοντας συγκεκριμένο σχέδιο έναντι του μονοδρόμου που πεισματικά προωθούν κι ακολουθούν οι Μέρκελ και Σαρκοζί.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δεν χάνουν την ευκαιρία να χάσουν κάθε ευκαιρία εξόδου από την κρίση, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, έχει καταθέσει, στην Ευρωβουλή και τα εθνικά κοινοβούλια, σειρά συγκεκριμένων προτάσεων σχετικά με το ρόλο της ΕΚΤ, τις ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και την ανάπτυξη – που είναι μια λέξη που πλέον ακούγεται όλο και λιγότερο στις επαναλαμβανόμενες συνόδους κορυφής. Ωστόσο όλα τούτα έχουν σημασία τότε και μόνο τότε, όταν η Αριστερά ενισχυθεί στα εθνικά κοινοβούλια κι εκ των πραγμάτων πανευρωπαϊκά.
Για αυτό άλλωστε και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία, το πρόσφατο εκλογικό παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η Ενωμένη Αριστερά πολλαπλασίασε τις δυνάμεις της κι αύξησε θεαματικά τη βουλευτική της εκπροσώπηση. Η ενίσχυση λοιπόν των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει τέλος στην πορεία που προωθούν οι σημερινές ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από την αρχή της κρίσης, όταν οι συζητήσεις περιορίζονταν στο χρέος, στα CDS και τα swaps, είχαμε εγκαίρως επισημάνει την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα ζητήματα της δημοκρατίας – ένα θέμα που κάποιοι τότε θεωρούσαν πολυτέλεια. Σήμερα, με τις δημοκρατικές εκτροπές των δοτών κυβερνήσεων σε Ιταλία κι Ελλάδα, με την εθνικιστική αναδίπλωση να επιλέγεται ως λύση σε διάφορα κράτη κι από διαφορετικές δυνάμεις της ΕΕ, η ανάλυσή μας αυτή επιβεβαιώνεται, καθώς παρατηρούμε πλέον γενικευμένο ξεχαρβάλωμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο με οικονομικούς όρους.
To Γραφείο Τύπου