Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/11/2011

Αρνήθηκε να εκτεθεί περί γραπτών εγγυήσεων ο Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας την ευρωομάδας της Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επανέφερε το θέμα των γραπτών εγγυήσεων κάνοντας την εξής ερώτηση στον Επίτροπο Ρεν:

"Ζητάτε κι εσείς, δεν ξέρω αν είναι στα νέα σας καθήκοντα, εγγυήσεις από ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και κόμματα της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό δεν προβλέπεται στην απόφαση. Τα κόμματα από τα οποία ζητάτε γραπτές δεσμεύσεις ήδη έχουν συμφωνήσει ότι θα ψηφίσουν τα απαράδεκτα μνημόνια και ότι θα επακολουθήσει χωρίς να το έχουν μάθει.

Επομένως, αυτό που κάνετε είναι προσβολή στη Δημοκρατία και προσβολή σε έναν ολόκληρο λαό. σας ρωτώ λοιπόν, υπάρχει άλλο προηγούμενο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να ζητείται τέτοια διαδικασία νομιμοποίησης αποφάσεων και από κόμματα της αντιπολίτευσης και δεύτερον, από ποιό άρθρο ποιάς Συνθήκης εσείς αντλείτε αυτό το δικαίωμα να παρεμβαίνετε στις εξελίξεις και τα εσωτερικά μιας χώρας; Αναφέρεται αυτό στα καινούρια σας καθήκοντα; "

Ο Επίτροπος στην απάντησή του αρνήθηκε να επαναλάβει τα περί γραπτών εγγυήσεων και περιορίστηκε να δηλώσει τα παρακάτω:

"Ο κύριος Χουντής έθεσε ένα ερώτημα που αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής όσον αφορά την ενθάρρυνση πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν πολιτικές που βοηθούν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρώπη. Βλέπω πως η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα έχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα νόμισμα που έχει δύο πλευρές. Αφ'ενός, υπονοεί πως η Ελλάδα σέβεται τις συμφωνίες και εκπληρώνει τους όρους όπως έχουν οριστεί στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ, αυτό είναι fair play, το έχουμε συμφωνήσει μαζί "pacta sunt servanda" οπότε αναμένουμε να τηρηθούν τα συμφωνημένα και από την Ελλάδα. Και, από την άλλη, τα Κράτη Μέλη της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι και στήριξαν την Ελλάδα ουσιαστικά σε οικονομικούς όρους και είναι πράγματι, ένα κοινωνικό συμβόλαιο όπως είπαμε στο οποίο η εκπλήρωση των όρων είναι προαπαιτούμενο για να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα. Με βάση αυτό η Κομισιόν ενθάρρυνε έναν ευρύ συνασπισμό εθνικής ενότητας και χαίρομαι για το ότι έγινε μια τέτοια Κυβέρνηση στην Ελλάδα και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την κοινωνία και τον λαό για να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα και να αποκατασταθεί η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας."

To Γραφείο Τύπου