Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι οι συμφωνίες Γερμανίας-Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας που χρησιμοποιεί ως πρότυπο η Ελλάδα για την δική της συμφωνία, βρίσκονται «στον αέρα» μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί διατηρούν την ανωνυμία των μεγαλοκαταθετών, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή, εκ νέου το θέμα της φορολόγησης των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.
Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στο ιστορικό των πολύχρονων καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση του θέματος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ρωτά αν η προετοιμαζόμενη συμφωνία με την Ελβετία θα διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών, όπως οι συμφωνίες της Ελβετίας με την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δείχνουν να προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καλεί τις δυο χώρες σε άμεση αναθεώρηση των συμφωνιών.
Επιπλέον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την τρικομματική κυβέρνηση αν θα αλλάξει την πανθομολογούμενη ανεπαρκή ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο των βουλευτών κι άλλων δημοσίων προσώπων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τους κ. Υπουργούς Οικονομικών
Εσωτερικών
Θέμα: Διασώζεται η ανωνυμία των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία με το επικείμενο προσύμφωνο Ελλάδας-Ελβετίας; - Σκοπεύει η κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες των βουλευτών και άλλων δημοσίων προσώπων;
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (21-11-2011) ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτησή μου για το προσύμφωνο φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία:
«[..]πρέπει να μας πείτε και τι σκοπεύετε να κάνετε στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης και της συγκεκριμένης θητείας που έχει, σε ότι αφορά τα δύο θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Το ένα είναι πότε θα κλείσει η περίφημη συμφωνία με την Ελβετία. Θα το κάνει αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου ή θα πάει για αργότερα; Τι προσδοκά ποσοτικά ως στόχους το Ελληνικό δημόσιο; Αληθεύει ότι έχετε αποδεχθεί ένα δίλημμα, έχει τεθεί από τις ελβετικές αρχές, «ή ονόματα ή λεφτά», και έχετε δεχθεί προκειμένου να πάρετε κάποια χρήματα, να μην πάρετε ονόματα από μεγαλοκαταθέσεις στην Ελβετία;», ομολόγησε ότι η διμερής συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ελβετία, θα έχει τα χαρακτηριστικά της διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία που πέτυχε η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι θα είναι διαζευκτική: «[...] Ο κάθε υποκείμενος σε έλεγχο επιλέγει. Ή πληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε φόρο ή αποκαλύπτει το όνομά του και υπόκειται στον φορολογικό έλεγχο των ελληνικών αρχών».
Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ζησιάδη βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου ελληνικής καταγωγής στην τηλεοπτική εκπομπή του κ. Τσίμα («ΕΡΕΥΝΑ») σύμφωνα με τις οποίες μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος στην Ελβετίδα Υπουργό Οικονομικών, από το 2005 εκκρεμεί η απάντηση των ελληνικών αρχών στην σύναψη συμφωνίας με το ελβετικό κράτος για την φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων
Με βάση δημοσιεύματα και δηλώσεις, που συνδέουν την απροθυμία των ελληνικών αρχών (4 χρόνια ΝΔ και 2 ΠΑΣΟΚ) στη σύναψη διμερούς συμφωνίας με το ενδεχόμενο ανάμεσα στους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία να είναι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,
Μετά και την υπογραφή το Νοέμβριο του 2010 της αναθεωρημένης Σύμβασης για θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων με στόχο την αποφυγή διπλής φορολογίας (CDI) μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, την οποία η Ελβετία έχει επικυρώσει και περιλαμβάνει και συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών και δικαστικής συνδρομής με την Ελλάδα, αλλά την συμφωνία που υπέγραψε ο έλληνας πρέσβης κ. Μουρίκης στη Βέρνη, δεν έχει ακόμα κυρώσει το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με δεδομένη την εκτίμηση οικονομικών αναλυτών ότι η διμερής συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που διατηρεί την ανωνυμία των καταθετών, αφήνει ικανοποιημένες τις ελβετικές τράπεζες γιατί το προσδοκώμενο έσοδο για το ελληνικό δημόσιο, δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, την στιγμή που η Ελβετία χαρακτηρίζεται ο «βιότοπος» της ελληνικής φοροδιαφυγής και τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο από την δική της συμφωνία με την Ελλάδα εισέπραξε 500 εκατ. λίρες προκαταβολή και υπολογίζει να εισπράξει 4-7 δις λίρες
Σημειωτέον ότι με βάση σημερινό δημοσίευμα (29-11-2011) του capital. gr παρουσιάστηκε εμπλοκή τις προσπάθειες τις κυβέρνησης να επιτύχει συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων υπηκόων στη χώρα εξαιτίας παρέμβαση της Κομισιόν κατά των ανάλογων συμφωνιών που έχουν υπογράψει η Βρετανία και η Γερμανία.
Κατά το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί την άμεση τροποποίηση τις διότι εκτιμά πως οι χώρες υπερέβησαν τις εθνικές τις αρμοδιότητες και καταστρατήγησαν την συμφωνία που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Ελβετία, τη λεγόμενη και συμφωνία τις Βέρνης του 2004.
Μάλιστα το νομικό τμήμα τις ΕΕ θεωρεί ότι Βερολίνο και Λονδίνο υποχρεούνται από το φορολογικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Ένωση να επαναδιαπραγματευτούν τις διμερείς τις συμφωνίες. Εάν δε, δεν τροποποιηθούν τα σχετικά κείμενα έως τα τέλη του έτους προειδοποιεί πως θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον των δύο τους.
Πάντα με βάση το δημοσίευμα, κρίσιμο σημείο της όλης υπόθεσης το «παράθυρο» που αφήνουν οι συμφωνίες για την διατήρηση της ανωνυμίας του καταθέτη εφόσον ο λογαριασμός τους φορολογηθεί και επί του κεφαλαίου. Και αυτό διότι έτσι επιτυγχάνεται μόνον ο στόχος της πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι και ο στόχος του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.
Ερωτούνται οι κ. Υπουργοί:
• Θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας κατά τα πρότυπα Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελβετία που διατηρεί την ανωνυμία και αφήνει αρρύθμιστη την ροή του μαύρου χρήματος; Θα επιδιώξει την φορολόγηση των καταθέσεων μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης;
• Γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία; Τι ύψους έσοδα προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση να εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο;
• Γιατί η κυβέρνηση επιδεικνύει προφανή καθυστέρηση και ολιγωρία στην κύρωση των συμφωνιών με την Ελβετία;
• Σκοπεύει η νέα τρικομματική κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες των βουλευτών κι άλλων δημοσίων προσώπων, με δεδομένη την πανθομολογούμενη ανεπάρκεια του υπάρχοντος νομικού πλαισίου; Το απαραίτητο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, θα καταργεί εν τοις πράγμασι την ανωνυμία που προβλέπει η διμερής συμφωνία και θα εξασφαλίζει την διαφάνεια; Θα ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα περί δικαίου σε καιρό βαθιάς ύφεσης και άγριας λιτότητας;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτρης Παπαδημούλης