Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/11/2011

Δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαμάχες εντυπώσεων από τους συγκυβερνήτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) στο χώρο της ναυτιλίας

Παιχνίδι εντυπώσεων για την αποκόμιση πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, αλλά και σύγκρουση που δείχνει τα πολιτικά όρια και τις αντιφάσεις αυτής της κυβέρνησης αποτελεί η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των παραγόντων της στο χώρο της ναυτιλίας. Τα αντικειμενικά προβλήματα που έχουν προκύψει και σχετίζονται με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την πειρατεία, καθώς και με τις βάσιμες και δικαιολογημένες ενστάσεις που διατυπώνονται από τους εργαζόμενους ως προς την αναγκαιότητα, το εφικτό, τη νομιμότητα και το υψηλό κόστος της μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ), αποτελούν ενδείξεις και όχι την ουσιαστική αιτία αυτής της σύγκρουσης.

Ορισμένοι δε υποστήριξαν ότι οι εσωτερικές κυβερνητικές συγκρούσεις σχετίζονται με την κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ –Ελ. Ακτ) από την εμπορική ναυτιλία, προβάλλοντας ως θέσφατο τις θέσεις των εφοπλιστών. Βεβαίως δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί και με το προηγούμενο σχήμα ούτε η γραφειοκρατία μειώθηκε, όπως ζητούν οι ναυτιλιακές εταιρείες, ούτε το ελληνικό νηολόγιο ενισχύθηκε αφού και τότε οι έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν τις σημαίες ευκαιρίας. Διαβεβαίωσαν ωστόσο με δημόσιες δηλώσεις τους ότι οι εφοπλιστές δεν πρόκειται να φορολογηθούν, την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία στενάζει από τα κυβερνητικά μέτρα και μεγάλα στρώματά της βρίσκονται σε απόγνωση από τη φτώχεια και την ανέχεια.     

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκυβερνήτες του Μνημονίου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) αντί να κρύβονται πίσω από «χωροταξικές» διαμάχες, οφείλουν να εκθέσουν τους αναλυτικούς σχεδιασμούς τους για τον τρόπο οργάνωσης και στελέχωσης του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, καθώς και να διατυπώσουν με σαφήνεια τη θέση τους σχετικά με το νέο ρόλο του ΛΣ – Ελ. Ακτ. Έχουν επίσης την υποχρέωση να αποκαλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της επιλογής του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη ως έδρας της FRONTEX με τη συνακόλουθη μετατροπή του σε ναυτική βάση με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και την αντιμετώπιση των υπαλλήλων ως υπόπτων «τέλεσης εγκληματικών ενεργειών». Οφείλουν τέλος να ενημερώσουν ξεκάθαρα το πολιτικό προσωπικό για την πρόθεσή τους ως προς τη συνέχιση της εργασίας του και το πολιτικό και ένστολο προσωπικό ως προς τις μελλοντικές αποδοχές του, με δεδομένες τις ισχυρές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και το περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι σε όλα αυτά παραμένει ξεκάθαρη:

-    Ενιαίος διοικητικός φορέας της ναυτιλίας, σε αυτοτελές Υπουργείο με πολιτική δομή και στελέχωση και με πρόβλεψη οργανωμένης μεταβατικής περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας και γνώσης στελεχών του ΛΣ – Ελ.Ακτ.

-    Καμία απόλυση πολιτικού υπαλλήλου και εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών για το προσωπικό.

-    Λειτουργία του ΛΣ –Ελ. Ακτ. ως Σώματος Ασφαλείας στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, με κατάργηση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα και διασφάλιση αποδοχών και συνθηκών εργασίας που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση των υπηρετούντων σε αυτό. 

To Γραφείο Τύπου