Σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 1 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄226), προβλέπεται η μείωση της κύριας σύνταξης κατά 40% για το ποσό άνω το 1000 ευρώ από 01/11/2011 για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το επίμαχο νομοσχέδιο εκφράστηκε ρητά η αντίθεση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας σε αυτή την ρύθμιση που διέπεται από ηλικιακό ρατσισμό και στερεί την σύνταξη από συνταξιούχους που έχουν καταβάλλει πλήρως τις εισφορές τους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται η πλειονότητα των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι δεν αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα και δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας. Η κατηγορία αυτή οδηγήθηκε στην αποστρατεία για διάφορους λόγους (οικογενειακούς, υπηρεσιακούς ή κοινωνικούς), παραιτούμενοι επιπλέον χρημάτων, υπηρεσιακών προνομίων και συντάξεων καθώς και τα τρία αυξάνουν με την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία.
Συνεπώς η πλειονότητα αυτής της κατηγορίας είναι χαμηλόβαθμοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν εξάντλησαν την ιεραρχία και τα όρια ηλικίας ώστε να έχουν μία σύνταξη που θα τους επιτρέπει την επιβίωση.
Αντί να εντοπισθούν οι αιτίες που οδηγούν στην εθελούσια αποστρατεία στα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α. κόπηκαν τα επιδόματα, επιβλήθηκε μείωση του 40% και απαγορεύθηκε το δικαίωμα στην εργασία. Επιπλέον, χωρίσθηκαν οι απόστρατοι σε δύο κατηγορίες θεωρούμενοι οι αδύναμους απʼ αυτούς ως υπεύθυνοι για την δημοσιονομική κατάσταση.
Όσοι αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους δεν έφυγαν με ευνοϊκούς όρους και πριμοδότηση, αν και έχουν καταβάλει στο ακέραιο τις εισφορές για τη σύνταξη που λαμβάνουν. Η πολιτεία τους έδωσε το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας, εφόσον είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με το άρθρο 26 του Π.Δ.169/2007 (ΦΕΚ Α΄210), λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας τους. Στην ενέργεια δεν είχαν τα κεκτημένα θεσμικά ή οικονομικά δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζόμενων ούτε τις δημοκρατικές και συνταγματικές ελευθερίες των υπόλοιπων Ελλήνων. Δεν αποζημιώνονταν για την υπερεργασία τους (στατιστικά στα 25 χρόνια υπηρεσίας έχουν προσφέρει απλήρωτη υπερεργασία περισσότερο από πέντε χρόνια) και συχνά δεν γνώριζαν τι σημαίνει εορτή, αργία, διακοπές ή σαββατοκύριακο. Οι συχνές μεταθέσεις και αποσπάσεις για την υπηρεσία, έβαζε σε ταλαιπωρία την οικογένεια τους και τους εξανάγκαζε σε πολλές περιπτώσεις να ζουν μακριά από αυτή. Επίσης, ουδέποτε είχαν το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσουν συλλογικά ή ατομικά τη βελτίωση των εργασιακών τους σχέσεων, δυνατότητα που έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.
Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας εξαπατήθηκαν αφού ο Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄120) «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» με τον οποίο συνταξιοδοτήθηκαν και ο οποίος τροποποίησε διατάξεις που αφορούσαν παλαιότερους αποστράτους, μετά από λίγους μήνες τροποποιήθηκε με το Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄226).
Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.3847/2010 (ΦΕΚ Α΄67) οι απόστρατοι αυτής της κατηγορίας δεν λαμβάνουν τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας μέχρι να συμπληρώσουν και το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Επειδή η σύνταξη των αποστράτων ακολουθεί τη μισθολογική προαγωγή των εν ενεργεία, σε πιθανό νέο μισθολόγιο το οποίο φημολογείται ότι βρίσκεται υπό κατάρτιση αν επιφέρει νέες περικοπές μισθών, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα εξαθλιωθούν πλήρως.
Η ρύθμιση του άρθρου 1 παρ 10 του Ν.4024/2011 (ΦΕΚ Α΄226) όχι μόνο είναι εντελώς άδικη αλλά και τιμωρητική, αφού όποιος δεν έχει 35 συντάξιμα χρόνια, έστω και αν του λείπουν το 1/35 ή 2/35 ή έστω και λίγοι μήνες, θα τιμωρείται μέχρι να συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του επειδή έκανε χρήση των νόμων που ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. είχαν ψηφίσει.
Σας παραθέτουμε κάποια παραδείγματα:
1. Απόστρατος ηλικίας 50 ετών με 35/35 δεν υφίσταται μείωση του 40%. Απόστρατος 50 ετών με 34/35 μέχρι να συμπληρώσει το 55ο έτος θα υφίσταται τη μείωση του 40%.
2. Απόστρατος 55 ετών με 30/35 δεν υφίσταται τη μείωση και την υφίσταται απόστρατος με 31,32,33 ή 34/35 κάτω των 55 ετών.
3. Απόστρατος μικρότερος των 55 ετών που αποστρατεύθηκε λόγω κρίσης (δεν κρίθηκε ικανός να συνεχίσει) δεν υφίσταται τη μείωση και την υφίσταται άλλος με περισσότερα χρόνια που κρίθηκε ικανός να συνεχίσει, επειδή υπέβαλλε αίτηση αποστρατείας.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά αφού οι περιπτώσεις που στερούνται την έννοια δικαίου είναι πάρα πολλές.
Οι νόμοι που μείωσαν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα εορτών και αδείας και καθιέρωσαν ένα ιδιότυπο ηλικιακό ρατσισμό για τους συνταξιούχους κάτω των 60 και 55 ετών είναι εντελώς άδικοι και πρέπει να καταργηθούν.
Για τους συνταξιούχους δε των Ε.Δ. και Σ.Α. οι παραπάνω ρυθμίσεις γίνονται δυσβάσταχτες αφού η Πολιτεία τους προσλαμβάνει σε μικρή ηλικία και αποστρατεύονται λόγω των συνθηκών που προαναφέρθηκαν σε μικρότερη ηλικία από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να υφίστανται τα φοροεισπρακτικά, αντιλαϊκά μέτρα για περισσότερα χρόνια.
Με βάση τα παραπάνω
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Προτίθενται να προβούν σε διορθωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις αποκατάστασης δικαιοσύνης για τους απόστρατους των Ε.Δ. και Σ.Α. που αποστρατεύτηκαν με αίτηση τους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α' Πειραιά και Νησιών
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Β' Πειραιά
Βασίλης Μουλόπουλος
Επικρατείας