Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.
Κωνσταντόπουλος και οι Δ.Παπαδημούλης και Γ.Τόλιος,
μέλη της Πολιτικής Γραμματείας,
συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της
ΑΔΕΔΥ.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν
δηλώσεις:
ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ: Βρισκόμαστε στην αρχή μιας περιόδου που θα έλεγα ότι με έναν απότομο τρόπο, με έναν τρόπο σοκ στα προβλήματα της πραγματικής ζωής των εργαζομένων προσγειώνονται οι πολιτικές και οι κοινωνικές εξελίξεις.
Υπάρχει το θέμα του εισοδήματος, υπάρχουν τα φαινόμενα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, φαινόμενα για τα οποία δεν ευθύνονται οι εισοδηματικές πολιτικές, οι περιοριστικές εξάλλου εισοδηματικές πολιτικές, αλλά οι μηχανισμοί κερδοσκοπίας και ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών και ανοίγουν μ΄ έναν διαβρωτικό τρόπο μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν είτε τις εργασιακές σχέσεις, είτε την εξέλιξη των ζητημάτων της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής, της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.
Ο ΄Ελληνας πολίτης καταβάλλει, επιβαρύνεται στον οικογενειακό του προϋπολογισμό περίπου 30 μονάδες πιο πάνω από τον ευρωπαίο για τις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι εισπράττει από τον κοινωνικό τομέα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες ζωής. Υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών και υπάρχει από την άλλη μεριά μια απαράδεκτη εισοδηματική πολιτική λιτότητας, όπου δίνει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, οι οποίες οδηγούν σε ονομαστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο. Υπαναχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα του μισθολογίου και θα έλεγα ότι μ΄ έναν προκλητικό τρόπο επιχειρεί να δημιουργήσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εργαζομένων, περί προνομιούχων και μη εργαζομένων
Εγώ κατανοώ και νομίζω ότι κατανοεί και ο κάθε πολίτης, αλλά θα θυμάται και ο δημόσιος υπάλληλος όλα εκείνα τα κυβερνητικά στελέχη που με έναν τρόπο ιδιαίτερα επαχθή αναφέρονται και συκοφαντούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα επιχειρούν να μετατοπίσουν και ευθύνες για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης, για τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στους δημοσίους υπαλλήλους και θέτουν το ερώτημα προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο να πουν τι υπηρεσίες δημόσιες θέλουν.
Το ερώτημα είναι σαφές. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης στις δημόσιες υπηρεσίες. Αν είναι μια πολιτική που στηρίζει τη διαφάνεια και την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας.
Από την πλευρά μας νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα που οι ψευδαισθήσεις και τα ειδυλλιακά τοπία γύρω από τα οικονομικά πρέπει να μπουν στο περιθώριο. Πρέπει να επανεξεταστεί μέσα από μια πολιτική το θέμα της ονομαστικής σύγκλισης στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και εν πάση περιπτώσει εάν επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να προωθήσουμε την πραγματική, την κοινωνική σύγκλιση, απαιτείται να δει εναλλακτικές λύσεις στην οικονομική πολιτική. Λύσεις οι οποίες απαιτούν διαρθρωτικές τομές στην οικονομία, απαιτούν δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι με εφήμερες λύσεις κατά την παραδοσιακή λογική των φοροελαφρύνσεων. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Και βέβαια θα έλεγα ότι και εδώ διαψεύδεται σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο αυτό το οποίο είχε πει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τις φορολογικές αλλαγές, ότι οδηγούμαστε στην Μητέρα των μεταρρυθμίσεων. Διαφαίνεται ότι θα έχουμε επιβάρυνση, γιατί δεν είναι .. το θέμα του αφορολόγητου. Είναι ο συσχετισμός του αφορολόγητου, της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων και της αναπροσαρμογής της φορολογικής κλίμακας και φαίνεται ότι η αλλαγή στους συντελεστές θα χτυπήσει και από την πλευρά των αλλαγών στο φορολογικό τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ότι εμφανίζεται ότι δίνεται με το αφορολόγητο θα εισπράττεται σε μεγαλύτερο μέρος με τις αλλαγές οι οποίες εξετάζονται στην φορολογική κλίμακα.
Θα έλεγα λοιπόν ότι για μας σταθερά μένει ένας δρόμος. Ο δρόμος των συνεχών πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, με οποιαδήποτε μορφή, από τις συγκεντρώσεις μέχρι την συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινωνίας, μέχρι και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που σηματοδοτεί πάρα πολύ καθαρά για τη δικιά μας πλευρά ότι μέχρι την πανευρωπαϊκή διαδήλωση στη Σύνοδο Κορυφής, είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε όλη τη βεντάλια των θεμάτων με έναν καινούργιο τρόπο, κινητοποιώντας και την κοινωνία, βρίσκοντας και στο ευρωπαϊκό επίπεδο συμμαχίες και υποστήριξη.
Στα πλαίσια αυτά είχαμε για άλλη μια φορά, γιατί έχουμε μια στενή επαφή επικοινωνίας και συνεργασίας, με τον Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντόπουλο μία συζήτηση και μπορώ να πω ότι και στην εκτίμηση της πραγματικότητας και στην γενική προοπτική των κινήσεων είμαστε σε μία απόλυτη θα έλεγα σύμπτωση.
N. KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το μισθολόγιο, με τις σχέσεις εργασίας, με την φορολογία, με το ασφαλιστικό, με την ακρίβεια. Ζητήματα σοβαρά τα οποία πλήττουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους του δημοσίου, καθώς αποκαλύπτουν αυτά τα προβλήματα ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι του δημοσίου καλούνται να υποστούν μια ακόμα παρατεταμένη περίοδο αυστηρής λιτότητας, η οποία θα εξακολουθήσει να δημιουργεί και να μεγαλώνει την αδικία και την ανισότητα.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο υφίστανται και διαρκείς εμπαιγμούς, γιατί σε περιόδους όπως η σημερινή, εν όψει εκλογών και εν όψει ΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ακούνε διάφορες υποσχέσεις για μια μελλοντική καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους. ΄Ένα είναι βέβαιο, ότι σήμερα τόσο η παρατεταμένη εισοδηματική πολιτική όσο και η ακρίβεια, δημιουργούν διαρκείς απώλειες στο μέσο εισόδημα και δεν αντισταθμίζονται αυτές οι απώλειες όταν η κυβέρνηση υιοθετεί αυξήσεις της τάξεως του 2,5%, που είναι κάτω από την αύξηση του πληθωρισμού.
Τον πληθωρισμό τον πληρώνουν και τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής τα επωμίζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δικαιολογημένα λοιπόν τούτη την ώρα θέτουν σε προτεραιότητα τα σοβαρά προβλήματα της ζωής τους, που είναι και προβλήματα ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και συνολικά της δημόσιας διοίκησης.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί η Ελλάδα του 2002 είναι τελευταία στις κοινωνικές δαπάνες και πρώτη στους δείκτες της διαφθοράς.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου