Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2011

Δήλωση Δημ. Παπαδημούλη με αφορμή την ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για το Ελληνικό

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ, με σκοπό την αξιοποίηση του Ελληνικού προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Υπόθεση  ΕΛΛΗΝΙΚΟ»

Η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το χρονικό πολύχρονων καθυστερήσεων και μιας κραυγαλέας αθέτησης δεσμεύσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κορυφαία δέσμευση που αθετήθηκε η προεκλογική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ότι όλος ο χώρος θα γίνει πάρκο.

Με αφορμή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό ΑΕ, με σκοπό την αξιοποίηση του χώρου,  που ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οφείλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης τόσο της κοινής γνώμης,  όσο και των κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Εδώ και δώδεκα χρόνια η επίσημη πολιτεία, εφαρμόζει πιστά το «αλλά λέμε, αλλά κάνουμε ή δεν κάνουμε και τίποτα». Ενδεικτικά αναφέρω τις τελευταίες «πράξεις» του δράματος:

•    Fast track:Το βασικό επιχείρημα για την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας περί γρήγορων επενδύσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν το Ελληνικό. Κατά πόσο τελικά αξιοποιήθηκε είναι σε όλους γνωστό.

•    Υπόθεση Κατάρ: Για τουλάχιστον ένα χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπούμενη δια του κ. Παμπούκη, εμφανιζόταν με πολλές ανακοινώσεις, διαρροές, ταξίδια, ότι είναι περίπου «δεμένη» η ιστορία με το Κατάρ. Όταν με σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων μου, ρώτησα αν θα γίνει διαγωνισμός, μου απάντησαν ότι «μπορεί ο διαγωνισμός να χαλάσει τη δουλειά και εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει δουλειά». Διότι, η ήδη «κλειδωμένη δουλειά» κατέληξε στο τέλος, δια χειλέων του κ. Παμπούκη να λέει: «ελπίζω να εμφανιστεί και το Κατάρ, όταν κάνουμε την πρόσκληση ενδιαφέροντος».

•    Η πρόταση  του Ισπανού αρχιτέκτονα Acebillo που ετοίμασε μια πρόταση για την κυβέρνηση, με το αζημίωτο, παρουσιάστηκε στη δημοσιότητα και είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πράσινο 72%, δρόμοι 15% της έκτασης και το υπόλοιπο 12%-13% δομημένη επιφάνεια, κατασκευές και κτίρια. Σήμερα η πρόταση και η εξέλιξη της αγνοείται.

•    Έκταση πρασίνου: Ξεκίνησε από τον πρώην πρωθυπουργό 100% πράσινο, που φαίνονταν πολλά τα 1000 στρέμματα οικοδόμησης που πρότεινε ο κ. Σουφλιάς, μετά το 100% έγινε 72% από τον κ. Acebillo, μετά εξαφανίστηκε και αυτή η πρόταση. Ο κ. Παμπούκης υποστήριζε  ότι θα είναι τουλάχιστον 50%, ο κ. Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου δήλωσε ότι θα είναι 50%, ο δε Υπουργός περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου  τάχθηκε υπέρ του 40% - 50%. Είναι δυνατόν η έκταση του πρασίνου  στο έργο του Ελληνικού να είναι απλά μια μεταβλητή ανάλογα με το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται από τους εκάστοτε επενδυτές;

•    Απασχόληση-θέσεις εργασίας: Συνήθως, όταν είναι να γίνει μια επένδυση και σχεδιάζεται και εξαγγέλλεται, αναπτύσσονται ορισμένοι αριθμοί για τις θέσεις εργασίας. Έως σήμερα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ούτε μελέτες, ούτε στοιχεία, ούτε καν εκτιμήσεις  για τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Σε μια Ελλάδα που έχει οξύ πρόβλημα ανεργίας, καλό είναι κανείς σ' αυτό το θέμα να μην παίζει με τις εντυπώσεις.

Το σχέδιο και το οργανόγραμμα της συγκεκριμένης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Αττική, δεν κατατέθηκε καν προς ενημέρωση στην Βουλή και την αρμόδια επιτροπή. Το μόνο πραγματικό δεδομένο που έχουμε είναι ότι επειδή πρόκειται για μια περιοχή που είναι εκτός σχεδίου, θα χρειαστεί νόμος ο οποίος να προσδιορίζει τους όρους, τους κανόνες, τους περιορισμούς με τους οποίους θα γίνει η λεγόμενη αξιοποίηση.

Δεν γνωρίζουμε όμως το σχέδιο νόμου που θα φανερώνει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, και του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε».

Είναι άξιο απορίας γιατί το σχέδιο νόμου δεν κατατίθεται στην Βουλή ταυτόχρονα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έτσι ώστε και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να γνωρίζουν τις προθέσεις της Πολιτείας. Η εκ των υστέρων προσαρμογή στις ορέξεις των εκάστοτε επενδυτών με την κατάθεση αντίστοιχου νόμου, προφανώς και δεν εξυπηρετεί την διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

To Γραφείο Τύπου