Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2011

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5»

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και την καλή δουλειά. Δεν πρέπει να εξαρτιόμαστε από το τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη μνημονιακή του πολιτική και εμείς ακολουθούμε τη δική μας αντινεοφιλελεύθερη δράση με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Χαιρόμαστε, βεβαίως, για τις δημοσκοπήσεις που εκφράζουν αυτήν την τάση και γίνεται αποδεκτή η δράση και η πολιτική μας και όχι μόνο στην έκφραση της πρόθεσης ψήφου, αλλά στο ποιος βασικά ασκεί αντιπολιτευτική πολιτική. Αυτό είναι ένα πολύ συγκεκριμένο στοιχείο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη διαδικασία των τριών πραγμάτων που κάνουμε αυτή τη στιγμή και είναι η αντίσταση, η αλληλεγγύη και η πρόταση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και για την έξοδο της Ελλάδας και της Ευρώπης από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. 

Έχουμε μιλήσει για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό το τόξο των πολιτικών δυνάμεων. Από τους ανθρώπους, τους πολιτικούς παράγοντες και τις συλλογικότητες οι οποίες απεμπλέκονται με συνέπεια και αξιοπιστία από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, το ΚΚΕ και όλες τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς στη βάση ενός ελάχιστα αναγκαίου προγράμματος. Δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Μας ενδιαφέρει πρώτα και κύρια ότι η δική μας ενωτική πρόταση δημιουργεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και μέσα στον κόσμο της αριστεράς και μέσα στην κοινωνία και απαντά στο ερώτημα: Γιατί δεν ενώνεστε; Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε αυτήν την ενωτική διαδικασία ως το Σάββατο βράδυ των εκλογών και ξανά από τη Δευτέρα το πρωί. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα, γιατί πρέπει και με βάση τον εκλογικό νόμο να χαρίσουμε 50 βουλευτές στη ΝΔ.

Δεν δίνω σ΄ αυτή την επιστολή μεγαλύτερη βαρύτητα απʼ ότι της πρέπει. Ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυσυλλεκτικός χώρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δεν μας είναι άγνωστο το φαινόμενο να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες. Αυτές είναι έως και θετικές όταν συμβάλλουν στην εσωτερική συζήτηση και δεν ακολουθούν τους κανόνες του εντυπωσιασμού μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως έκαναν οι σύντροφοι. Συγχρόνως όμως λειτουργούμε με συλλογικές διαδικασίες, που δημοκρατικά όλοι σεβόμαστε και που προωθούν την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν μια συγκεκριμένη ενωτική πολιτική, που όπως όλα δείχνουν επιδοκιμάζεται από τους πολίτες. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε με συνέπεια γιατί ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και διαμορφώνει πολιτική ελπίδα για τη δημιουργία  ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Όσον αφορά στην ουσία της άποψης των 32 συνδικαλιστών και πρώην συνδικαλιστών ανάμεσα στους εκατοντάδες συνδικαλιστές και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη, θέλω να τονίσω ότι: την Αριστερά δεν πρέπει να την διακατέχουν λογικές πολιτικού ρεβανσισμού και εισαγγελικής νοοτροπίας που ξεκινά με εξαιρέσεις και δίκες προθέσεων. Στο ενωτικό κάλεσμα δεν υπάρχουν εκ των προτέρων αποκλεισμοί γιατί διαφορετικά θα είναι μια απλή εκφώνηση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η προγραμματική στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώθηκε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ως βάση κοινής αντίληψης και η συνεπής αντιμνημονιακή και αντινεοφιλελεύθερη  δράση διαμορφώνουν το πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας. Εκεί μετριόμαστε όλοι και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι μακριά από αγκυλώσεις και ιδιότυπους σεχταρισμούς.

Το ζήτημα είναι αν έχει το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση, με βάση και τα δημοσκοπικά ευρήματα, αυτή η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια. Εμείς λέμε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς ή μια κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση θα καταγγείλει μονομερώς αυτές τις συμφωνίες. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί σχεδιάζουν την αποτυχία της ΕΕ και τη διάλυσή της και σχεδιάζουν και την καταστροφή των κοινωνιών. Δεν θα τους περάσει. Η Ελλάδα δεν είναι η εξαιρετική περίπτωση. Τη προηγούμενη βδομάδα μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω με ιταλούς, ισπανούς, πορτογάλους, γερμανούς  συντρόφους μας και σας λέω ότι αυτή η εξαιρετική περίπτωση της Ελλάδας γίνεται εξαιρετική περίπτωση της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, κλπ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλήσει ο λαός. Ο λαός θα μιλήσει με δυο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι η συνέχιση και η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος αντίστασης, δηλαδή ο τρόπος του δρόμου, της δράσης, της αλληλεγγύης και συνδεδεμένος με αυτόν είναι και ο τρόπος της κάλπης. Απαιτούνται αλλαγές στη ζωή μας και αυτές οι αλλαγές δεν είναι η επιστροφή στην προ του 2008 κατάσταση, ούτε η επιστροφή σε κεϋνσιανές λύσεις και αλλαγή της νοοτροπίας των δήθεν υπαρκτών σοσιαλισμών που ζήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν έχουν ουσία. Η αριστερά μαζί  με όλες τις συνεπείς αντιμνημονιακές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις πρέπει  να ανοίξει  νέους δρόμους. Αυτό είναι το πρόγραμμα που δεν το εξαγγέλλουμε απλώς, αλλά το επεξεργαζόμαστε και στην Ελλάδα και προσπαθούμε να συγκροτήσουμε και ένα ενιαίο αριστερό πρόγραμμα που αφορά την Ευρώπη, το οποίο ξεκινά βέβαια από την κατάργηση των συνθηκών και την επαναθεμελίωση της Ευρώπης.

To Γραφείο Τύπου