Συνάντηση με τον πρόεδρο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, καθηγητή Γενετικής Ζωικών Πληθυσμών, καθώς και τον αναπληρωτή πρόεδρο, αναπληρωτή καθηγητή κ. Δημήτρη Κομιώτη, είχαν το πρωί της Δευτέρας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΝ Λάρισας Γιώργος Μπλιαχούτας καθώς και τα μέλη της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) και φοιτητές του Τμήματος Λένα Καλαφάτη και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου προκειμένου να συζητήσουν μαζί του ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Τμήματος (κτιριακό, οικονομικά, σενάρια συγχώνευσης, επαγγελματικά δικαιώματα κ.α.) αλλά και για θέματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοσίου Πανεπιστημίου εν γένει (νέος νόμος 4009/2011, εφεδρεία, προσλήψεις κοκ) και πιο συγκεκριμένα του Παν/μίου Θεσσαλίας.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, η βουλευτής μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τμήμα της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, δεδομένου ότι στα 10 και πλέον χρόνια που λειτουργεί στην πόλη μας, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Το κτίριο όπου στεγάζεται ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να πληρώνει υπέρογκα ποσά ανά έτος ως αντίτιμο ενοικίου, ενώ ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με την συγχώνευση/κατάργηση του Οργανισμού. Συνάμα, είναι σκανδαλώδες, και βεβαίως αυτό είναι θέμα ευρύτερου σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, να υπάρχουν τόσα δημόσια κτίρια που αφήνονται στην εγκατάλειψη όταν δημόσιοι φορείς –όπως είναι τα ΑΕΙ και τα Τμήματά τους- καλούνται να πληρώσουν αδρά για τη στέγασή τους. Ως προς αυτό, θα προβούμε ως ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δυνατές ενέργειες, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της μόνιμης εγκατάστασης της Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, ενός Τμήματος που έχει ήδη συνεισφέρει πολλά τόσο στην επιστήμη που υπηρετεί, όσο και στην κονωνία.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα, έχουν καταρρεύσει με πάταγο όλες οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου, για αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Είναι πλέον σαφές ότι πίσω από το πρόσχημα της “εκσυγχρονισμένης λειτουργίας και της ορθολογικής αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών” που επιχειρεί το Υπουργείο, κρύβονται εργασιακή εφεδρεία, αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με κριτήρια όχι επιστημονικά, αλλά αγοραία και οικονομίστικα.
Η αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους επιμέρους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άρνηση εφαρμογής του νέου νόμου-πλαίσιο, από ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και από την επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια και εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων».
To Γραφείο Τύπου