Τη χειρότερη χρονιά εδώ και είκοσι χρόνια αποτελεί η φετινή παραγωγή πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι. Αν και λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών επιτεύχθηκε μια καλή παραγωγή για φέτος, οι τιμές πώλησης φτάνουν μόλις τα 15-16 λεπτά/κιλό, όταν πέρσι πουλιόταν 25-30 λεπτά! Αποτέλεσμα, η παραγωγή μένει αδιάθετη σε αποθήκες, ενώ την ίδια ώρα την εγχώρια αγορά κατακλύζουν οι εισαγόμενες πατάτες που σε αρκετές περιπτώσεις πουλιούνται ως πατάτες Νευροκοπίου!
Είναι γνωστό ότι η πατάτα για την περιοχή αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ότι το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση από την προσφερόμενη τιμή των 16 λεπτών, κι ότι παρά την εξευτελιστική τιμή όση πατάτα πουλιέται, φτάνει στη Θεσσαλονίκη τα 70 και στην Αθήνα τα 95 λεπτά το κιλό!
Το ερώτημα είναι λοιπόν, εφόσον έχει πέσει τόσο πολύ η τιμή της πατάτας, γιατί οι έμποροι προτιμούν τις εισαγόμενες; Η πατάτα της Γαλλίας έρχεται με 9 λεπτά, γεγονός που πιθανά σημαίνει ότι το γαλλικό κράτος την επιδοτεί για να έρχεται σε τέτοια τιμή. Δεν μπορεί να επιδοτεί μέσω ΚΑΠ, αλλά το κράτος βρίσκει άλλους τρόπους να την στηρίξει.
Είναι επίσης γνωστό ότι ενώπιον του σοβαρού αυτού προβλήματος έγινε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με την ηγεσία του Υπουργείου και τους αρμόδιους φορείς και αποφασίστηκε αναφορικά με τις εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες η ένταση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων που εκτελούν τα αρμόδια περιφερειακά κέντρα του Υπουργείου και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των περιφερειών. Αναφορικά με το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αποφασίστηκε αυστηρός έλεγχος προκειμένου στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων να γίνεται η αναγγελία όλων των διακινούμενων φορτίων πατάτας, γεγονός που θα επιτρέψει τον άμεσο εντοπισμό τυχόν ελληνοποιήσεων. Τέλος, αποφασίστηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ να θέσει το πρόβλημα στην επόμενη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση και εποπτεία επί των παραπάνω ελέγχων, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Παρʼ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα κανένα αποτελεσματικό μέτρο, που σημαίνει ότι για τους παραγωγούς και τις οικογένειες τους είναι πλέον θέμα επιβίωσης.
Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει επί πολλά χρόνια η συγκεκριμένη καλλιέργεια στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι φέρει σφραγίδα ποιότητας τοπικού προϊόντος και παρά το γεγονός ότι συχνά διαμορφώνονται χαμηλές τιμές από εμπόρους μεσάζοντες, δεν υπάρχει συνεταιρισμός ή ομάδα παραγωγών προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα των παραγωγών.
Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Ποια θα είναι τα επόμενα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε η φετινή παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής;
• Ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών με την συνέχιση της καλλιέργειας πατάτας, δηλαδή ενός κατά κοινή ομολογία υψηλής ποιότητας αγροτικού προϊόντος;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία