Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/12/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο «ΒΗΜΑ 99,5» (Π. Τσίμας)

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ «ΒΗΜΑ 99,5» (Π. Τσίμας), για τις πρόσφατες εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία και την κύρωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας

Π.Τ: Πως ερμηνεύετε την επιλογή της κυβέρνησης να μην προσέρχεται στις ερωτήσεις σας για την Ελβετία;

Έχω κάνει πέντε ερωτήσεις για το θέμα αυτό και οι τρεις με πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν συζητήθηκαν ποτέ. Κάθε φορά βρισκόταν ένα πρόσχημα να μην μπορεί κανείς από το οικονομικό επιτελείο να είναι παρών. Μια προσπάθεια διάτρητη και προσχηματική αποφυγής ευθυνών. Στην τελευταία μου ερώτηση – όπου την κοπάνησαν για να αποφύγουν την συζήτηση – ήταν γιατί από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι τώρα δεν έχετε φέρει για κύρωση αυτό το πρωτόκολλο. Αυτό που ήρθε με καθυστέρηση 13 μηνών χθες στην Βουλή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά και με την επιφύλαξη του πρώτου σχολιασμού διαπιστώνω ότι σε αυτό το πρωτόκολλο μειώνεται από 10 σε 7% το ανώτατο ποσοστό της φορολογίας που μπορεί να επιβάλει κανείς στους τόκους των καταθέσεων. Και ρωτώ γιατί; Γιατί αυτή η πριμοδότηση για τους έλληνες καταθέτες που κατά 99% - σύμφωνα με το Ελβετικό Ινστιτούτο HELVEA– είναι κάτοχοι μαύρου χρήματος.

 Π.Τ: Ενδεχομένως ως κίνητρο ειλικρίνειας για να τα δηλώσουν;

Νομίζω ότι αυτοί που κρυβόντουσαν τόσο καιρό για να αποφύγουν να εξηγήσουν γιατί καθυστερεί τόσο η κύρωση αυτού του πρωτοκόλλου – που είναι το απλό πράγμα -  γιατί καθυστερεί έξι χρόνια η διμερή συμφωνία που θα εξασφαλίσει ονόματα και λεφτά στην χώρα, θα πρέπει να εξηγήσουν και αυτό. Αυτή η διμερής συμφωνία που καθυστερεί έξι χρόνια – κόκαλα έχει – 4 χρόνια με την ΝΔ και 2 με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα που με αυτά που μέχρι τώρα έχουμε μάθει, από μισόλογα κυβερνητικών και από δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα δίνει την δυνατότητα σε όσους μεγαλοκαταθέτες φοροφυγάδες θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους να το μπορούν. Δίνοντας λεφτά να εξασφαλίζουν ανωνυμία.  Αυτό προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο και το έχουν κάμψει άλλες χώρες.

 Χθες καταθέτοντας την  πέμπτη ερώτηση για το θέμα, κατέθεσα στοιχεία επικαλούμενος το Reuters, που λέει ότι την περασμένη Παρασκευή οι Αμερικανικές αρχές έχουν «πιάσει από τον λαιμό» τις ελβετικές τράπεζες και φαίνεται να εξασφαλίζουν συμφωνία που θα τους δίνει και λεφτά και ονόματα. Αφού έχουν επιβάλει ένα πρόστιμο 700 εκατ δολάρια σε μόνο μια ελβετική τράπεζα την  UBS.

Και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν αντισυμβατικές μεθόδους και κάνανε την δουλεία τους. Εμείς εδώ δεν χρησιμοποιούμε και δεν αξιοποιούμε ούτε τις συμβατικές μεθόδους, ούτε τις αντισυμβατικές, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση.

 Π.Τ: Αυτό πάντως με τις ΗΠΑ είναι κάτι καινούριο. Μέχρι τώρα το μοντέλο συμφωνίας με την Ελβετία περιελάμβανε την επιλογή ή ανωνυμία ή φόρος που θα αποδίδεται στις χώρες των οποίων είναι πολίτες. Αν οι Αμερικανοί το σπάσουν θα είναι μια τεράστια αλλαγή, αυτό λέτε;

Πολύ περισσότερο, όταν σύμφωνα με στοιχεία του επίσημου ελβετικού ινστιτούτου  ΗELVEA οι καταθέσεις ελλήνων στην Ελβετία διπλασιαστήκαν από το 2009 έως το 2011.  Το 99% των χρημάτων δε είναι μαύρα και η χώρα ζει το δράμα της ανεργίας, της ύφεσης και της άδικης κατανομής των βαρών και τα σκληρά πακέτα λιτότητας.

Είναι και θέμα όχι μόνο οικονομικής αποτελεσματικότητας  αλλά και στοιχειώδους δικαιοσύνης.

Για την αποτυχημένη οικονομική πολιτική και της κυβέρνησης Παπαδήμου και τα νέα μέτρα που έρχονται με το νέο έτος

Π.Τ: Είναι κατεξοχήν θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλοι βυθίζονται στην ύφεση και τις περικοπές κι άλλοι απλά βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Έχουμε ένα μείγμα κραυγαλέας λανθασμένης πολιτικής, πολύ άδικης κατανομής των βαρών αλλά και διαχειριστικής ανικανότητας. Χθες, ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μου, είπε δεν ξέρουμε πόσο θα πάει το έλλειμμα το 2011, μπορεί να χρειαστεί να πάρει άλλα μέτρα η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, ναι έχουμε πέσει έξω σε όλες τις βασικές μας προβλέψεις 2 χρόνια τώρα.

Και τον ρώτησα: πείτε μου μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα και εν πάση περίπτωση, και επειδή άκουσα χθες  τον κ. Σαχινίδη να αφήνει αιχμές και  κατά της Τρόικα, του είπα η μισή ντροπή  δική σας, η μισή δική τους!

Το πρόγραμμα φτιάχτηκε από κοινού και έπεσε έξω σε έσοδα, έξοδα, ανεργία, ύφεση σε όλα!

Π.Τ: Κατά τη γνώμη σας, που δίνεται έμφαση; Στο λάθος πρόγραμμα ή στην ανεπιτυχή εφαρμογή του;

Και η συνταγή ήταν λάθος και ο μάγειρας- η κυβέρνηση Παπανδρέου- ήταν κακός.

Επί σαράντα ημέρες με κυβέρνηση Παπαδήμου, αποδεικνύει ότι αλλάζοντας τον «αρχιμάγειρα» δεν εξασφαλίζεται καλύτερο αποτέλεσμα.

Σημειωτέον ότι «ανακατεύονται» πολλοί στην κουζίνα:  πενήντα μέλη κυβέρνηση, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται απʼ αυτούς που φέρανε τη χώρα στα βράχια. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται με περισσότερη αδράνεια, περισσότερες διελκυστίνδες και συγκρούσεις. Τα πράγματα χειροτερεύουν γιατί συμπλέκεται το πρόγραμμα και ο χρόνος της κυβέρνησης με την ανοιχτή κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπω ότι τον Ιανουάριο, όταν θα έρθει η Τρόικα να πει τελεσιγραφικά πάρτε νέα μέτρα για να καλύψετε τη μαύρη τρύπα του 2011, αλλιώς δε θα προχωρήσει η 7η δόση, τότε όλο αυτό το υποκριτικό παιχνίδι που παίζεται με την «Αγία τριάδα του μνημονίου» πιθανόν να οδηγήσει και σε μια μεγάλη κυβερνητική κρίση.

Για τα νέα μέτρα «χρειάζονται ενδεχομένως», λέει η Νέα Δημοκρατία δια του κ. Σταϊκούρα, «αλλά δεν μπορεί να τα πάρει αυτή η Κυβέρνηση, πρέπει να ληφθούν μετά τις εκλογές».

Ο κ. Καρατζαφέρης, το άκρον άωτον της υποκρισίας και του σαλτιμπαγκισμού λέει αυτή η κυβέρνηση να πάει μέχρι το 2013 αλλά να μη ληφθούν νέα μέτρα.

Στο ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τον κάθε δελφίνο ακούς κι άλλη γνώμη: ο κ. Ραγκούσης λέει «αναπόφευκτα», ο κ. Βενιζέλος λέει «μπορεί να χρειαστούν», αλλά επειδή έχει καεί η γούνα του, λέει «πρέπει να τα πάρουμε όλα μαζί», να συμφωνήσουν δηλαδή και οι τρεις Αρχηγοί και όλοι οι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ που είναι μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να μη τα φορτωθεί μόνος του.

Ακούγεται ότι ο κ. Παπαδήμος θα κάνει ανασχηματισμό, μια μικρότερη κυβέρνηση κλπ. Αν ήθελε ο κ. Παπαδήμος  να είναι ισχυρός πρωθυπουργός θα έπρεπε να απαιτήσει να δημιουργήσει μια μικρότερη κυβέρνηση όταν έπρεπε, όχι το πάντρεμα τριών κομμάτων.

Π.Τ: Διστάζω να ρίξω το φταίξιμο στον κ. Παπαδήμο. Είχε τη νομιμοποίηση και τη στήριξη για να κάνει κάτι διαφορετικό;  Τα τρία κόμματα ήθελαν έναν άνθρωπο να διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους, όσο αυτοί προετοιμάζουν τα κομματικά επιτελεία για εκλογές.

Η ευθύνη του κ. Παπαδήμου έρχεται δεύτερη. Η πρώτη ευθύνη ανήκει σε όσους  θέλησαν να κρύψουν πίσω από το φρέσκο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου τις δικές τους αποτυχίες αθροίζοντας τες.

Εμείς διαφωνούμε με την πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου που συνεχίζει την πεπατημένη.

To Γραφείο Τύπου