Η ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που υφίστανται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα του συνόλου των πολιτών την τελευταία διετία δεν έχει προηγούμενο. Περικοπές μισθών και συντάξεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και εργασιακή τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα, εφεδρεία και προετοιμασία μαζικών απολύσεων στον δημόσιο και τρομακτική εκτόξευση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες έχουν συνθέσει την εφιαλτική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι εξόχως σημαντική η δικαίωση του πολύχρονου δικαστικού αγώνα των κυριών Γαρούφας Παρασκευής, Κυρλίδου Δέσποινας και Σταγώνης Χρυσοβαλάντως, και δύο ακόμα συμβασιούχων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, για την πρόσληψη τους σε θέσεις αορίστου χρόνου στο Δ.Π.Θ. Οι δύο πρώτες εργάζονταν στο Δ.Π.Θ με σύμβαση ορισμένου χρόνου από το έτος 2000 μέχρι το έτος 2008, ενώ η τρίτη συνεχίζει να εργάζεται πάλι με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Η αναβλητικότητα και η καθυστέρηση, είτε συγκυριακή είτε από αδιαφορία, στη συμμόρφωση και υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είναι χαρακτηριστική και έχει στοιχίσει την ψυχική ταλαιπωρία στους ενδιαφερόμενους αλλά και οικονομική ζημία τόσο στους ίδιους και τις οικογένειες τους όσο και στο δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου (Ν.3068/2002) επιδίκασε υπέρ των τριών υπαλλήλων και σε βάρος του πανεπιστημίου το ποσό των 9.000? ως ποινή γιατί δεν συμμορφώνεται σε δικαστική απόφαση.Παράλληλα όμως όπως προκύπτει και από σχετική επιστολή (06-10-2011/Αρ.π Α 391) του Πρύτανη του Δ.Π.Θ προς το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει με την καταβολή 411.433,49 στις ενάγουσες ως διαφορές δεδουλευμένων αποδοχών και μισθών υπερημερίας για το διάστημα 01-01-2004 έως 31-05-2011, απόρροια της μη συμμόρφωσης του στις δικαστικές αποφάσεις
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2006 ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής της σύμβασής των τριών υπαλλήλων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου με σχετικές ενέργειες, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προς το Υπουργείο Παιδείας, ύστερα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η οποία, από 13-1-2009 κατέστη αμετάκλητη με τη την υπʼαριθ.88/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Με το τέλος της κυβέρνησης της Ν.Δ διακόπηκε η διαδικασία αυτή όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς άλλαξαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί.
Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2010 για δεύτερη φορά η έκδοση του Π.Δ. για τη σύσταση προσωρινών θέσεων από το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από πρόταση της συγκλήτου του ΔΠΘ, η οποία προϋπήρχε από το έτος 2006.
Το διάταγμα αυτό υπογράφηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και αφού κρίθηκε για τη συνταγματικότητά του από το Συμβούλιο Επικρατείας επέστρεψε στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων τον Αύγουστο 2010. Έπειτα από ένα χρόνο αδικαιολόγητης γραφειοκρατικής καθυστέρησης, τον Σεπτέμβριο 2011 ξεκίνησε η δεύτερη και τελική φάση υπογραφής του διατάγματος και διαβιβάσθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου και εκκρεμεί.
-Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ.5 του Συντάγματος, η Διοίκηση του Δ.Π.Θ έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις και αποτελεί ύμνο εργασιακής αναλγησίας από την πλευρά της πολιτείας η μακροχρόνια ταλαιπωρία δικαιωμένων στα Ανώτατα Δικαστήρια πολιτών οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία.
- Επειδή εύκολα και αβίαστα ψηφίζονται νόμοι και υλοποιούνται σχέδια στα όρια της αντισυνταγματικότητας για την αποπομπή με διάφορους τρόπους χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο –είτε μέσω της εφεδρείας είτε στο μέλλον ακόμα και μέσω απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αποτελεί πρόκληση η μη υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων ευνοϊκών προς οποιοδήποτε εργαζόμενο.
-Επειδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία πρέπει να είναι ιερό και αναφαίρετο για κάθε πολίτη σε κάθε χώρα που θέλει να νοείται πολιτισμένη.
Ερωτώνται ο κύριος και η κυρία Υπουργός :
- Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να επισπευτεί η διαδικασία της τελικής φάσης υπογραφής του διατάγματος που αφορά τη σύστασητων πέντε προσωρινών οργανικών θέσεων Ι. Δ. Α. Χ Διοικητικού Προσωπικού στο Δ. Π. Θ ;
- Γιατί καθυστερεί επί τόσα χρόνια αδικαιολόγητα η εκτέλεση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων με συνέπεια την υλική και ψυχική φθορά και ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων πολιτών αλλά και τη ζημιά του δημοσίου που υφίσταται τις νόμιμες συνέπειες με την επιβολή αποζημιώσεων λόγω μη συμμόρφωσης του με τις εν λόγω δικαστικές αποφάσεις; Κρίνεται περισσότερο επωφελής για το δημόσιο συμφέρον η συγκεκριμένη τακτική;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης