- Ξαφνιάστηκαν πολλοί από τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύσατε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί έγινε αυτό;…
Νομίζω ότι ήταν ανάλογη της σοβαρότητας όσον αφορά τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν έχουμε δει ξανά προηγούμενο τέτοιο δείγμα γραφής από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα να μιλάει ευθέως υπέρ του πρωθυπουργού και μάλιστα να χαρακτηρίζει την οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση ως πόλεμο εναντίον του. Τέτοιου είδους πολιτικές τοποθετήσεις, όπου υπερβαίνουν τελικά τα όρια και το ρόλο που προβλέπει το Σύνταγμα από μεριάς του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν έχουν προηγούμενο. Βεβαίως ο ίδιος ο κ. Παπούλιας είχε κάνει κάτι ανάλογο στην 28η Οκτωβρίου, πριν τις παρελάσεις, που είχε μιλήσει για την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας και ολοκλήρωσης του έργου της κυβέρνησης. Αλλά αυτά νομίζω ότι συνιστούν άκρως πολιτικές τοποθετήσεις. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές να τοποθετείται τόσο ευθέως υπέρ της κυβέρνησης; Μπορεί τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι συμπλήρωμα της κυβερνητικής παρουσίας;…
- Δεν μπορεί να έχει άποψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Ως άτομο, ναι. Αλλά όταν μιλάει εκ μέρους του θεσμού που εκπροσωπεί, πρέπει να είναι απολύτως προσεκτικός. Πολύ περισσότερο στις μέρες μας.
- Επειδή κατάλαβα ότι λέγοντας αυτά τα οποία είπε, τα οποία πραγματικά προκαλούν αίσθηση και μάλιστα και τα περί πολέμου κ.λπ. είναι απόψεις οι οποίες δεν είναι πάρα πολύ συνηθισμένες, αλλά υποτίθεται ότι αυτά τα έλεγε εξ ονόματος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα και όχι εξ ονόματος της κυβέρνησης…
Εγώ δεν το κατάλαβα έτσι. Γιατί, όπως είπα και στη δήλωσή μου, εάν κάποιος βρίσκεται στο στόχαστρο αυτή τη στιγμή είναι ο κόσμος της εργασίας, ο πόλεμος γίνεται απέναντι στα δικαιώματα, στα εισοδήματα. Έτσι δεν είναι; Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υφίσταται κάποιος πόλεμος απέναντι στο σημερινό πρωθυπουργό. Θα έλεγα μάλιστα ότι έχει άριστες σχέσεις με τις κυρίαρχες δυνάμεις, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γενικότερα, και μάλλον υλοποιούν από κοινού πολιτικές οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, οδηγούν σε αδιέξοδο. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά θα έπρεπε να κάνουν τον ίδιο να είναι πολύ πιο προσεκτικός και κυρίως, εκεί που θα έπρεπε να μιλήσει είναι, ότι με βάση το Σύνταγμα εξουσιοδοτείται, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει μια ολοφάνερη λαϊκή δυσαρμονία, εκεί να τοποθετείται. Εκεί δεν έχει μιλήσει ο κ. Παπούλιας.
- Αυτό τον οποίο τον καλείτε να κάνει όμως εμμέσως δεν αποτελεί μια αντίστοιχη πράξη από την άλλη όψη του νομίσματος; Δηλαδή το να διαπιστώσει λαϊκή δυσαρμονία ανάμεσα στο λαό και την ασκούμενη πολιτική, στην κυβέρνηση που εκφράζει αυτή την πολιτική, δεν θα ήταν μια υπέρβαση των δικών του αρμοδιοτήτων;…
Όχι. Γιατί το μεν πρώτο το οποίο έκανε είναι μια καθαρά πολιτική τοποθέτηση για τα πολιτικά δρώμενα, το άλλο είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος που προβλέπεται για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι όλα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια ακριβώς επιβεβαιώνουν μέρα με την ημέρα ότι είναι διαρκώς διευρυνόμενη η λαϊκή δυσαρμονία ανάμεσα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τις διαθέσεις της κοινωνίας
To Γραφείο Τύπου